Kā rīkoties, ja uz ceļa notikusi sadursme ar meža dzīvnieku?

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Rudens un ziemas periodā uz autoceļiem pasliktinās redzamība un pieaug sadursmju skaits ar meža dzīvniekiem. Valsts meža dienests aicina sadursmē notriektos vai ievainotos dzīvniekus reģistrēt mobilajā lietotnē "Mednis", kas palīdzēs noteikt precīzu atrašanās vietu un pieņemt lēmumus par turpmāko rīcību ar dzīvnieku.

Valsts meža dienests līdz 2024.gada oktobrim reģistrējis 1216 uz ceļiem notriektus medījamos dzīvniekus, no tiem 722 stirnas, 129 staltbriežus un 128 aļņus.

Salīdzinājumam - iepriekšējā gadā kopumā reģistrēts 2021 uz ceļiem notriekts medījamais dzīvnieks; lielākā daļa reģistrēta tieši gada pēdējos mēnešos - oktobrī, novembrī un decembrī.

Valsts meža dienests atgādina par rīcību, ja uz ceļa notikusi sadursme ar meža dzīvnieku:

  • Pēc sadursmes zvanīt 112 vai 110 un informēt par notikušo.
  • Ja cietuši cilvēki vai auto, sagaidīt Valsts policijas ierašanos.
  • Par notriekto dzīvnieku policija informēs Valsts meža dienestu, kas pieņems lēmumu par turpmāko rīcību ar dzīvnieku.
  • Ja nav cietuši cilvēki vai auto un pēc paziņošanas par negadījumu saņemta atļauja turpināt ceļu, lūgums reģistrēt notriekto dzīvnieku mobilajā lietotnē "Mednis".

Reģistrējot notriekto dzīvnieku mobilajā lietotnē "Mednis", informācija par tā precīzu atrašanās vietu tiek nosūtīta uz Meža valsts reģistru un novirzīta atbildīgajai Valsts meža dienesta amatpersonai, kas pieņems lēmumu par turpmāko rīcību ar dzīvnieku. Precīzi norādīta atrašanās vieta palīdz dzīvnieku atrast pēc iespējas ātrāk un veiksmīgāk organizēt tā savākšanu. Lietotnē "Mednis" var ziņot arī par atrastiem kritušiem dzīvniekiem.

Jāņem vērā, ka par bojā gājušo dzīvnieku jāziņo, atrodoties tieši notikuma vietā, jo lietotne automātiski nolasa tālruņa atrašanās vietas koordinātes. Tas nozīmē, ka mobilajā telefonā jābūt iespējotai atrašanās vietas noteikšanas funkcijai. Ja iesniegšanas brīdī nav pieejams interneta savienojums, par to nav jāuztraucas - lietotne nosūtīs ievadīto informāciju, tiklīdz savienojums atjaunosies.

Valsts meža dienests atgādina, ka notriekto dzīvnieku nedrīkst piesavināties - šāda rīcība ir klasificējama kā medību produkcijas piesavināšanās, par ko ir piemērojams sods.

Tāpat dienests brīdina, ka notriektā dzīvnieka patvaļīga novākšana no ceļa var būt bīstama veselībai vai dzīvībai. Par meža dzīvnieka savākšanu ir atbildīga pašvaldība, bet no ceļa braucamās daļas dzīvnieku var novākt ceļa pārvaldītājs. Ja notriektais dzīvnieks atrodas uz valsts autoceļa, par to var informēt VSIA "Latvijas Valsts ceļi".

Svarīgākais