Apturēs plānotās izmaiņas KNAB struktūrā

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) nolēmis apturēt uzsāktos Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) reorganizācijas procesus un neveidot jaunas paralēlas struktūras, kas dublētu darbu reģionos un Rīgā, aģentūru LETA informēja valdības vadītāja preses sekretāre Līga Krapāne.

Attiecīga rezolūcija KNAB vadītājam Normundam Vilnītim tiks parakstīta rīt, 4.jūnijā, pēc atgriešanās no vizītes Lietuvā.

Premjeram ir iebildumi pret iespējamu KNAB funkciju dublēšanos, tāpēc arī viņš nolēmis pilnībā apturēt uzsāktos procesus.

Kā iepriekš ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums "De facto", neraugoties uz premjera Dombrovska un Valsts kancelejas juristu iebildumiem, KNAB priekšnieks sācis būtiskas pārmaiņas šīs iestādes izmeklētāju darbā. Birojā izveidota operatīvo darbinieku grupa, kas strādās tiešā Vilnīša pakļautībā, apejot KNAB priekšnieka vietnieci Jutu Strīķi, kura sevi līdz šim apliecinājusi kā visai principiālu un veiksmīgu korupcijas apkarotāju.

Līdz šim par operatīvajām darbībām, kriminālprocesu sākšanu, cilvēku aizturēšanu un līdzīgām norisēm KNAB atbildīga bija Apkarošanas daļa, kuru vada Strīķe. Bet nu ir kļuvis skaidrs, ka turpmāk KNAB būs vēl viena operatīvo darbinieku grupa, kuras darbu tiešā veidā varēs noteikt KNAB priekšnieks.

Formāli jaunais veidojums paredzēts korupcijas apkarošanai Latvijas reģionos, bet faktiski tā darbinieki atradīsies Rīgā un strādās ar tādiem pašiem izejas datiem kā pārējie operatīvie darbinieki.

Operatīvie darbinieki, kuri veido reģionālo grupu, iekļauti Informācijas uzkrāšanas un analīzes nodaļā, kuras priekšnieks tieši pakļauts Vilnītim. Viņš patlaban nevar precīzi izskaidrot, kur ir tā lielā atšķirība, kādēļ šie cilvēki, lai cīnītos ar korupciju reģionos un uz robežas, bija jānodala atsevišķi no pārējās operatīvās darbības un kādēļ viņu pakļautība ir cita.

"Sākumā reģionālā grupa bija paredzēta vienā blokā, bet zināmu apsvērumu dēļ, ne manas vainas pēc, grupa netika izveidota tur, kur bija iecerēta, viņa tagad ir pārcelta uz citu bloku, un šajā blokā tā būs izveidota. Es ceru - divi mēneši jau pagājuši, vēl pēc mēneša tā būs pilnībā nokomplektēta, jā, faktiski tā ir sākusi savu darbu," raidījumam skaidroja Vilnītis.

Valsts kancelejas juristi devuši negatīvu un visai skarbu atzinumu - Datu uzglabāšanas un informācijas analīzes nodaļas jaunie uzdevumi dublēsies ar Izmeklēšanas un Operatīvo izstrāžu nodaļas funkcijām. Arī juristi nav saņēmuši, bet vēlas skaidru argumentāciju par iecerēto izmaiņu nepieciešamību un pierādījumus, ka tas darbu korupcijas apkarošanas jomā padarīs efektīvāku, kā to deklarējis Vilnītis. Premjers uzsver, ka grozījumi nav apstiprināti, un patlaban gaida atbildi no Vilnīša puses.

Tomēr šoreiz Dombrovskis ir apiets. Pēc Vilnīša domām, premjers ar atbildi ir nokavējis, tādēļ grozījumi varēja stāties spēkā arī bez atļaujas. Tagad darbā jau pieņemti cilvēki un jaunā nodaļa ir gatava rīkoties. Noprotams, ka tieši šai, Vilnīša izveidotajai, grupai būs iespējas noteikt biroja darba toni un virzienus korupcijas apkarošanā.

To "De facto" apliecināja pats Vilnītis: "Kā sadalīt darbus un virzienus, un visu pārējo - būtu jānosaka Datu uzkrāšanas un analīzes nodaļai. Tikai ar datu vākšanu un analīzi mēs nonāktu pie tām personām un notikumiem, kuri mums ir interesanti gan no operatīvās, gan apkarošanas jomas skatoties."

Kad "De facto" žurnāliste pārvaicāja, vai tas nozīmē, ka šī nodaļa dos uzdevumus arī Strīķes vadītajam KNAB blokam, Vilnītis atbildēja apstiprinoši, uzsverot, ka jaunā nodaļa ir viņa paša izveidota.

Netiešas liecības un izteikumi vedina uz secinājumiem, ka KNAB amatpersonu vidū valda ļoti sarežģītas attiecības, un tiek pieļauts, ka KNAB iekšienē patlaban notiek pamatīga šķelšanās. Biroja darba rezultāti pēdējā laikā ir ne pārāk iepriecinoši, tomēr Vilnītis uzskata - iekšēja konkurence cels darba rezultātus.

Svarīgākais