Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Īslandes vulkāna izvirduma pelni sasnieguši Latviju [papildināts]

Īslandes vulkāna izvirduma pelni šobrīd sāk sasniegt Latviju, šorīt medijiem apstipināja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

Pelnu mākonis atrodas pie Kurzemes piekrastes un jau ap sāk sasniegt Latviju. Virs Latvijas tas atradīsies visu dienu.

Kā uzsver LVĢMC, ņemot vērā pelnu daļiņu izkliedi un to, ka tās atrodas 10 km augstumā, cilvēkiem pelnu mākonis nevar nodarīt tiešu kaitējumu.

Kā ziņots, vulkāna pelnu dēļ Latvijā līdz šodienas plkst.18 ir slēgta gaisa telpa, tāpēc starptautiskajā lidostā "Rīga" atcelti visi reisi. Tiesa, jau vakarpusē esot cerības satiksmi atjaunot.

Kā atzina "airBaltic" korporatīvo komunikāciju viceprezidents Jānis Vanags, visticamāk, "airBaltic" nelidos līdz šodienas pēcpusdienai, taču aviokompānija seko līdzi aktuālajām izmaiņām. Arī pasažieri tiek aicināti sekot līdzi jaunākajai informācijai un iespējamām situācijas izmaiņām.

Pasažieri, kuri bija rezervējuši aviobiļetes uz kādu no atceltajiem lidojumiem, var izmantot nākamo pieejamo lidojumu bez papildu samaksas vai arī saņemt pilnu aviobiļetes cenas atmaksu jebkurā "airBaltic" biļešu kasē, tūrisma aģentūrā, kur biļete nopirkta, vai arī, zvanot vai nosūtot e-pastu "airBaltic" biļešu rezervācijas centram.

Vanags šorīt raidījumā "900 sekundes" aicināja pasažierus pārbaudīt informāciju par ielidojošiem un izlidojošiem reisiem "airBaltic" mājaslapā "www.airBaltic.com", aviokompānijas "Facebook" un "Twitter" profilos vai arī, zvanot uz lidostu pirms došanās turp.

Viņš aicināja cilvēkus nepievienoties gaidītāju pūlim lidostā, bet mājās sagaidīt brīdi, kad lidojumi tiks atjaunoti.

Ja izrādās, ka atcelto lidojumu dēļ ceļojums vairs nav aktuāls un nav nepieciešams lidot ar nākamo reisu, lidojuma maiņa vai kompensācijas saņemšana no "airBaltic" nav jākārto nekavējoties - to var izdarīt arī vēlāk, izvairoties no rindām. "airBaltic" tādējādi varētu sniegt palīdzību tiem pasažieriem, kuriem tā ir akūti nepieciešama, skaidroja aviokompānijā.

"airBaltic" atvainojas par radītajām neērtībām un sola darīt visu iespējamo, lai palīdzētu pasažieriem. "Mēs darīsim visu iespējamo, lai palīdzētu pasažieriem, kuri atrodas pelnu mākoņa ietekmētajās lidostās," solīja aviokompānijā.

Vanags skaidroja, ka pelni ietekmē lidmašīnu tāpat kā smilšpapīrs. Daļiņas var iekļūt dzinējos un var apķept ap lidmašīnu un samazinās aerodinamiskās īpašības.

Viņš atzina, ka aviācijas vēsturē ir bijuši vairāki gadījumi, ka pilotam ir izdevies izlidot no šāda mākoņa un atkal iedarbina dzinēju. Taču aviācijā cilvēku drošība ir pirmajā vietā un ar cilvēkiem netiks riskēts.

Vanags atzina, ka Rietumeiropas un Ziemeļeiropas lidostās, šis ir lielākais haoss pēdējās desmitgadēs. Līdzīga situācija bijusi tikai 11.septembra terora aktu laikā, kad miljoniem cilvēku iestrēguši lidostās

Jau ziņots, ka ceturtdien Eiropas debesis pārņēma pelnu mākonis, kura dēļ tika slēgtas vairākas starptautiskās gaisa telpas un atcelti simtiem lidojumu.

Īslandes vulkāna izvirduma dēļ gaisa satiksme Eiropā varētu būt traucēta divas dienas, ceturtdien paziņoja starptautiskā gaisa navigācijas kompānija "Eurocontrol".

Kā norādīja "Eurocontrol", situācijas attīstība būs atkarīga no tā, kā pārvietosies vulkāna pelnu mākonis.