Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Grimsvētns un aviosabiedrības nomierinās

Aviosatiksmes traucējumus izraisījušais Islandes vulkāns Grimsvētns vakar sācis nomierināties, tas kopš agra rīta vairs neizmeta dūmus un pelnu mākoņus, tāpēc ir cerība, ka tuvākajās dienās lidmašīnu satiksmi atjaunos pilnībā.

Meteorologi brīdina, ka pelnu mākonis varētu turpināt pārstaigāt Latviju, taču izmeši nevarētu kaitēt ne cilvēku veselībai, ne dabai.

Islandes meteoroloģiskais dienests vakar izplatījis paziņojumu, ka vēl nav iespējams konstatēt, vai izvirdums ir pilnībā beidzies, taču guardian.co.uk publicētajā informācijā minēts, ka sākotnēji vulkāna izmeši sasniedza 20 kilometru augstumu, bet pēc dažām dienām tie atradās vairs tikai piecu kilometru augstumā.

Vulkanologi arī uzsver, ka Grimsvētna izvirdumā izsviestie pelni nav tik smalki kā pērn aprīlī uzsprāgušā Eijafjadlajegidla pelni, tāpēc tie ātrāk nosēžas. Turklāt vakar Latvijā bija apmācies laiks un mūsu valsti sasniegušo vulkānisko putekļu koncentrācija gaisā bija neliela. Ģeogrāfijas zinātņu doktors Juris Paiders atgādināja, ka pagājušā gada aprīlī, kad sāka darboties Islandes vulkāns Eijafjadlajegidls, virs Latvijas nebija nozīmīgas pelnu daļiņu koncentrācijas. To iespējams konstatēt pēc vairākām pazīmēm, viena no kurām ir tā dēvētie asiņainie saulrieti. «Tomēr lidojumu aizliegums bija, un tas balstījās nevis uz mērījumiem, bet vienas Lielbritānijā bāzētas pētnieku grupas modelējumiem datorā. Kad vairākas valstis veica savus testus, tās konstatēja, ka mērījumi atšķiras no datormodelējumos piedāvātā. Mērījumi uzrādīja, ka viss bija normas robežās,» stāstīja J. Paiders.

Lidostas Rīga sabiedrisko attiecību speciāliste Sarmīte BunkaBrilijonka Neatkarīgajai sacīja, ka, konstatējot zemas un vidējas koncentrācijas putekļu mākoni, lēmumu par lidojumu pieņem aviokompānija. Viņa informēja, ka dažu uz Vāciju atcelto reisu dēļ lielas cilvēku rindas lidostā vakar nebija vērojamas. «Uz informatīvo tālruni, protams, zvana daudz vairāk cilvēku un interesējas par reisiem,» piebilda S. BunkaBrilijonka.

Arī Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra speciālists Andris Vīksna vakar publiski pieejamā informācijā apliecināja, ka tuvākajā diennaktī Latviju šķērsojošo vulkānisko pelnu dēļ diez vai vajadzēs slēgt lidostu Rīga, ja vien Grimsvētns pēkšņi neizdomās aktivizēties.

***

AVIOPASAŽIERU IEVĒRĪBAI: VULKĀNISKIE PELNI VIRS LATVIJAS

Latvijas Ārlietu ministrija iesaka pirms lidojumiem sazināties ar galamērķa lidostām vai lidsabiedrībām un pārliecināties, vai plānotais reiss nav atcelts.

Ja reiss ir atcelts, neatliekamos gadījumos jāmeklē alternatīvas ceļošanas iespējas, piemēram, ar autobusiem vai vilcieniem u.c.

Ārkārtas situācijās problēmu un neskaidrību gadījumos ceļotājiem ir iespēja vērsties Latvijas vēstniecībā attiecīgajā valstī.

Ārlietu ministrija pirms ceļojuma iesaka reģistrēties konsulārajā reģistrā. To var izdarīt interneta vietnē kr.mfa.gov.lv.

Informāciju par vulkāna aktivitātēm var uzzināt arī Eiropas Aeronavigācijas drošības organizācijas Eurocontrol mājaslapā www.eurocontrol.int.