Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Islandes vulkāna izvirduma mākonis tuvojas Baltijai

© Pixabay.com

Paredzams, ka jau šodien, 22. martā, Igauniju sasniegs sēra dioksīda mākonis, kas radies vulkāna izvirduma rezultātā, kas pagājušajā svētdienā notika Islandei piederošajā Reikjanesas pussalā, ziņo postimees.ee.

17. martā Islandē Reikjanesas pussalā izvirda vulkāns. Tas bija lielākais no četriem izvirdumiem, kas reģistrēti reģionā kopš decembra. Copernicus Atmosfēras novērošanas dienests (CAMS) ir izsekojis sēra dioksīda (SO2) mākoni, kas šobrīd virzās uz Eiropu.

CAMS atmosfēras sastāva prognoze ir balstīta uz satelīta novērojumiem un ietver informāciju par SO2 daudzumu atmosfērā. Islandes prognoze pēc izvirduma liecina, ka mākonis pārvietojas no Ziemeļatlantijas caur Īriju un Apvienoto Karalisti, ceturtdien ierodas Skandināvijā un virzās pāri Baltijas jūrai. Piektdien mākonis sasniegs Baltijas valstis, Poliju un Krievijas ziemeļaustrumus.

Saskaņā ar CAMS vecākā zinātnieka Marka Paringtona teikto, iepriekšējie izvirdumi neizdalīja pietiekami daudz SO2, lai to varētu novērot mūsu sistēmās. "Šoreiz novērojumu datos ir skaidrs SO2 daudzums, un mēs uzmanīgi vērosim mākoni, kad tas ceļos pa Ziemeļeiropu, lai gan mēs negaidām, ka tas ietekmēs gaisa kvalitāti vai klimatu," sacīja Paringtons.

Kā norāda CAMS direktors Lorenss Rui, vulkānu izvirdumi un liela daudzuma sēra savienojumu izplūde var ietekmēt ne tikai reģionālo gaisa kvalitāti, bet arī globālos procesus, piemēram, ozona daudzumu stratosfērā. "Lai arī Islandes vulkāna izvirduma sekas atmosfērā nav tik nopietnas, taču mēs joprojām uzskatām, ka ir svarīgi uzraudzīt situāciju," sacīja Rui.

CAMS prognoze paredz SO2 mākoņu ceļu nākamo piecu dienu laikā, pamatojoties uz Eiropas Vidēja diapazona laika prognožu centra (ECMWF) integrēto prognožu sistēmu. Prognoze tiek atjaunināta ik pēc 12 stundām.