Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

PALDIES LĪDZCILVĒKIEM: Beatrises sirsniņa ir izoperēta

© Personīgais arhīvs

Divgadīgā Beatrise pēc operācijas atgriezusies mājās Latvijā. Viņai pagājušā gada novembra beigās Polijas pilsētā Katovicē Jāņa Pāvila II bērnu slimnīcā veica sirds operāciju, kurai dažu dienu laikā saziedoja līdzcilvēki.

Taču ģimene nonāca sabiedrības uzmanības lokā ne tikai ar lūgumu palīdzēt viņu mazajai meitiņai, bet īpaši ar savu reliģisko pārliecību.

Pērnā gada oktobrī labdarības biedrība Snowflake aicināja ziedot divus gadus vecās meitenītes Beatrises sirds operācijai. Meitenītei īsi pēc piedzimšanas bija noteikta smaga sirds slimība – Fallo tetrāde, sirds mazspēja. Beatrises pirmā operācija bija veikta Polijā, Katovicē, un arī otro operāciju vecāki vēlējās veikt tajā pašā klīnikā. Par iemeslu vecāki minēja faktu, ka šādu operāciju Latvijā bez asins pārliešanas veikt nevar, savukārt poļu ārsti solīja 97 procentu iespēju uz pozitīvu rezultātu un pilnīgu atveseļošanos. Ģimene bija vērsusies Nacionālajā Veselības dienestā ar lūgumu izsniegt S2 izziņu – atļauju sirds operāciju veikt citā Eiropas valstī, taču saņēma atteikumu, un parasti šādu atteikumu dod, ja operāciju var veikt Latvijā vai ja šāda operācija vispār nav iekļauta pakalpojumu sarakstā. Beatrises gadījumā formāli tas bija pirmais variants, jo, kā Neatkarīgajai skaidroja Bērnu slimnīcas mediķi, Latvijā var veikt visas operācijas, kādas bērniem nepieciešamas, un, ja ir kāda situācija, ko nevar izdarīt, un nepieciešama operācija ārzemēs, mediķi paši to iesaka vai uzaicina viesķirurgu.

Pēcāk atklājās, ka Beatrises ģimene pieder pie Jehovas lieciniekiem, un aktuāls kļuva jautājums – vai operāciju Latvijā ģimene nepiekrīt veikt tāpēc, ka Latvijas mediķi nepiekrīt ģimenes prasībai nodrošināt, ka operācijas laikā bērnam netiks pārlietas asinis, vai tam ir kādi citi medicīniski, ne reliģiski iemesli. «Operāciju bez asins preparātu izmantošanas viņi bērnam vēlas tāpēc, ka tā ir saudzējošāka un dos labākus rezultātus nekā operācija, kurā jāizmanto svešas asinis,» skaidroja arī labdarības organizācijas pārstāve Linda Freiberga.

«Mēs izvēlējāmies bez asins ķirurģiju, ko šeit Latvijā nevar nodrošināt, bet tā bērnam ir labāka un tam nav sakara tikai ar reliģiju. Un lai runā, ka esmu slikta māte, bet vēlreiz saku, tas nav reliģijas dēļ, tie ir vienkārši mani uzskati par medicīnu,» Neatkarīgajai teica Adelīna Pavlova, Beatrises mamma, «esam izpētījuši ļoti daudz medicīniskās literatūras un atraduši informāciju par bez asins operācijām un to, cik tās ir ar pārliecinoši labākiem rezultātiem, tāpēc tā ir mūsu pārliecība, ka jāveic bez asins pārliešanas, un tas drīzāk ir mūsu pasaules uzskats, nevis reliģija.»

Cilvēki Beatrises operācijai saziedoja 14 000 eiro, bet ģimene savāca vēl 7000 eiro, un pērn novembra beigās Katovicē Beatrisei tika veikta operācija. Gada nogalē Beatrise atgriezās mājās un ar katru dienu jūtas arvien labāk. Operāciju veica Jāņa Pāvila II Bērnu veselības klīnikas kardioķirurgs Mareks Vite. Viņš atzinis, ka Beatrises operācija noritējusi veiksmīgi un bez sarežģījumiem un, lai gan atkopšanās periods pēc operācijas bija nedaudz ilgāks, nekā sākotnēji plānots, nepieciešamās medicīniskās manipulācijas veiktas un, visticamākais, ķirurģiska iejaukšanās sirdī nākotnē vairs nebūs nepieciešama. Ķirurgs norādījis, ka pilnībā izdevies novērst tos traucējumus, kas bija Beatrises sirdij, turklāt izdevies saglabāt neskartus sirds vārstuļus, kas pozitīvi ietekmējis operācijas gaitu. «Pat ja cilvēki nav Jehovas liecinieki, mēs operāciju laikā cenšamies pēc iespējas izvairīties no asins pārliešanas,» teicis ķirurgs. Svarīgākais šādu saslimšanu gadījumos pēc iespējas ātrāk veikt operāciju, kur savukārt svarīgi ir ātri diagnosticēt slimību.

Beatrise ar katru dienu jūtas arvien labāk, un vecāki ir ļoti pateicīgi tiem, kuri ziedoja viņas operācijai.