Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Kapu Svētki – “Kapu svētki”

© Publicitātes foto

Pieteikumu iesniegšana Latvijas Metālmūzikas Gada balva noslēgusies –kopumā saņemti 14 pieteikumi, tostarp arī no pavisam jaunām un/vai nezināmām latvju smagās mūzikas blicēm. Par vienu no cerīgākajiem jaunuļiem jāsauc grupa “Kapu Svētki”, kas droši vien tiks virzīta kā viena no kandidātēm uz gada debitantes titulu.

Pēdējā laikā latvisku vārdu likšana metālmūzikas grupu nosaukumos vairs nav retums - “Darrva”, “Grunts”, “Uguns”, “Asins” u.c., bet kas gan var būt vēl latviskāki uzrunājošs par “Kapu Svētkiem”?! “Laikam ejot, paši sākam apzināties, cik lielu enerģiju nes šis grupas nosaukums. Nav noslēpums, ka latviešiem nākamais lielākais pasākums aiz Dziesmu svētkiem ir kapu svētki, tāpēc arī mūsu grupas nākotnes vīzija ir nest šo nosaukumu ar lielu atbildību un cieņu,” pauž mūziķi.

Izrādās, ka “Kapu Svētki” ir no Valkas, par ko vēl lielāks prieks - savulaik Vidzemē aiz Cēsīm kā nākamā spēcīgākā metālmūzikas fanu kopiena mitinājās Smiltenē, pie kuriem ciemojās arī valcēnieši.

“Kapu Svētki” debitējuši 2023. gada janvārī, un šobrīd sastāvā ir divi ģitāristi Miks (viņš arī vokālists) un Kārlis, kā arī basģitārists Reinis, bet “bundzinieka uz doto brīdi mums nav, jo mūsu apkaimē ir ļoti izaicinoši atrast kādu, kurš spēlē bungas, un ar kuru veidojas līdzīgs domu gājiens,” stāsta mūziķi. “Bungu vietā mums skan midi ieraksts, kuru paši esmu sataisījuši, jo vēlējāmies jau tagad atrādīt cilvēkiem, uz ko mēs esam spējīgi.”

EP “Kapu svētki” vairāk esot domāts kā demo ieraksts, kas rakstīts “garage band” aplikācijā, un būtībā jau uzreiz pēc tā izdošanas trijotnei pašiem bijis daudz ierosinājumu (protams, radusies arī lielāka izpratne), kā to vajadzētu uzlabot. Neskatoties uz valcēniešu paškritisko attieksmi, albumam arī no kvalitātes viedokļa nav ne vainas - tīri vai jāpabrīnās, kā viņiem izdevies to tik relatīvi veiksmīgi ierakstīt. Tādi jaudīgi gabali kā “Nosodāmi” (šis vispār ir super!), “Guilotine”, “Machine Gun” un “Pienaglots pie krusta” (arī lieliska dziesma!) nedarītu kaunu arī krietni pieredzējušākām grupām, savukārt minialbumā iekļautā pati pirmā “Kapu Svētku” dziesma “Lost Swordsman” apliecina šo jauniešu potenciālu - ja jau tāds ir viņu sākotnējais muzikālais piedāvājums, kāds tad varētu būt turpinājums?! Jau tagad šos valcēniešus labi varētu iztēloties, piemēram, “Deodium” koncertu iesildošajā daļā.

Par savu stilistisko ievirzi “Kapu Svētki” dēvē trešmetālu un blekmetālu, savukārt par iedvesmas avotiem dziesmu tematiskajā ziņā (“Dziesmas veidotas drūmas atmosfēras noskaņās par nāvi, ticībām un karu”) piesauc tādas grupas kā “Mayhem”, “Metallica”, “Megadeth”, “Slayer” u.tml. Neiedziļinoties niansēs, “Kapu Svētku” skanējums tiešām meklējams kaut kur starp “Mayhem”-veidīgām grupām (it īpaši blekmetāliskā vokāla ziņā) un agrīno “Metallica” (no ģitāru rifu viedokļa). Mīnuss - ar vārdu saprašanu rodas grūtības pat tādā līmenī, lai apjaustu, kādā valodā Miks dzied, angliski vai latviski, taču tā ir izplatīta metālgrupu kaite. Krietni bažīgāku rada tas, ka “Kapu Svētku” mūzikā jaušamas pārāk ciešas asociācijas ar pazīstamām grupām, taču varbūt tā tikai šķiet, un, ja pat tā arī būtu, tik jaunai grupai tas ir piedodams.

“Rakstot šo EP, esam guvuši jaunu pieredzi, lai turpmāk veiktu kvalitatīvākus ierakstus” un “mūsu šī gada mērķis ir beidzot papildināt mūsu kolektīvu, lai varam uzstāties pārliecinoši un apmeklēt studiju, lai ierakstītu albumu”, tāpēc “pašlaik aktīvi meklējam bundzinieku un vietas, kurās varētu uzstāties” - šādi plāni izskan no “Kapu Svētku” nometnes. Lai veicas!