LOSP: Šogad būs liels izaicinājums uzglabāt dārzeņus ziemas periodam

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Šogad lauksaimniecības nozarēm gads ir bijis ļoti dažāds, trešdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis.

Viņš norādīja, ka pagājušais gads bija ļoti slikts visiem lauksaimniekiem visās nozarēs, savukārt šogad dažādām nozarēm dažādos reģionos gads ir bijis ļoti atšķirīgs.

"Ir dzirdētas atsauksmes par rekordražām graudkopībā Zemgalē, tajā pašā laikā par ļoti pieticīgām ražām Latgalē un vietām Vidzemē," sacīja Gūtmanis, piebilstot, ka situācija ir atkarīga no tā, kādi bija laika apstākļi.

LOSP valdes priekšsēdētājs atzīmēja, ka atšķirības ir arī pa kultūrām, piemēram, Latgalē ir ļoti laba kartupeļu raža, taču citviet, kur bija vairāk mitruma, kartupeļi pūst un ražas ir ļoti sliktas. Līdzīgi ir arī ar sīpoliem.

"Būs lieli izaicinājumi dārzeņu uzglabāšanai ziemas periodam. Mēs, protams, nepaliksim bez produktiem, taču jautājums ir par kādu cenu tie būs veikalā un, cik daudz būs vietējo produktu," teica Gūtmanis.

LOSP ir biedrība, kas apvieno 54 valsts mēroga ražotāju un pārstrādātāju nevalstiskās organizācijas, kas aptver visu Latvijas teritoriju un visus ražošanas sektorus. Organizācija formulē vienotu lauksaimnieku viedokli ražotāju interešu aizstāvībai un tālākām sarunām ar valsts pārvaldes institūcijām, kā arī citiem sadarbības partneriem.