RECENZIJA: Arch Enemy, "War Eternal”

© publicitātes

Šonedēļ prieki smagās mūzikas cienītājiem – otrdien, 15. jūlijā, klubā „Melnā piektdiena” uzstāsies melodiskā „death metal” grupa Arch Enemy no Zviedrijas.

Pēc tam viņi ar saviem koncertiem aplaimos arī kaimiņus – 17. jūlijā grupa būs viena no galvenajiem Anīkšķos notiekošajā festivālā „Devilstone”, savukārt 18. jūlijs viņu grafikā iekrāsots kā brauciens uz Igauniju, kur Hāpsalu jāuzspēlē mistiskā „American Beauty Car Show”. Starp citu, vai nu Arch Enemy grasās pieteikties Ginesa rekordu grāmatai vai arī grasās nojūgties bezgalīgos koncertos, taču viņu tūres grafiks ir vairāk nekā iespaidīgs: no 27. jūnija līdz 23. novembrim tajā ir 55 (!) koncerti, bet pēc tam līdz gada beigām vēl 24 uzstāšanās, kurās Arch Enemy būs leģendārās vācu grupas Kreator iesildītāju statusā...

Arch Enemy izveidota 1996. gadā, tās galvenais dzinējspēks ir ģitārists Maikls (jeb Mikaels) Amots, kurš ilgus gadus spēlēja arī komentārus neprasošajā britu grupā Carcass. Savu jauno brigādi viņš veidoja kopā ar pieredzējušiem mūziķiem no tādām grupām kā Mercyful Fate, Carnage, Dismember un citām. Kvalitatīvs izrāviens nāca 2000. gadā, kad Arch Enemy pievienojās vācu dziedātāja Angela Gossova, kura atšķirībā no lielākās daļas dāmu smagajā mūzikā dziedāja itin brutālā manierē. Kopš tiem laikiem Arch Enemy pielūdzēju pulks strauji auga, un grupa skaitās viena no šā brīža aktuālākajām Eiropas smagajā mūzikā. Kopumā izdoti desmit studijas albumi un divi DVD.

Jaunajā ierakstā vokālistes pienākumi nonākuši kanādietes Alises Vaitas-Glazas (iepriekš dziedāja grupā The Agonist) pārziņā, jo Angela Gossova nolēmusi skatuvi pamest. Iemesls ir prozaisks – šogad pasaulē nāks viņas un Amota pirmais bērniņš. „Es grupu nepametu, tagad būšu ar to kopā aizskatuvē,” žurnālam „Metal Hammer” teikusi Gossova, pēc izglītības ekonomiste, kas turpinās nodarboties ar grupas organizatoriskajām lietām un menedžmenta pusi. Arch Enemy sastāvā turpina spēlēt ģitārists Niks Kordle (spēlējis arī grupā Arsis), basists Šērlijs d’Andželo (Spiritual Beggars, Dismember, Sinergy) un bundzinieks Daniels Erlandsons (In Flames, Brujeria). Droši vien koncerta repertuārs lielākoties bāzēsies uz 9. jūnijā izdotajā albuma „War Eternal” iekļauto materiālu, taču gan būs dziesmas arī no iepriekš izdotajiem diskiem.

PAR. Droši vien pirmais Arch Enemy diskusiju objekts būs jaunā vokāliste – labāka vai sliktāka par Gossovu? Citādāka. Taču šo rindu autoram simpātiskāka šķiet kanādietes dziedāšanas maniere (atmiņā nāk Sabīne Klāsena no Holy Moses), kas, protams, ir gaumes jautājums – abas labas. Ja par albumā iekļauto skaņu materiālu, tad te ir virkne ļoti labu dziesmu, kuras nagi niez, ausis trīc (vai kā precīzāk izteikties) drīzāk noklausīties koncertā – „War Eternal”, „No More Regrets”, „Stolen Life”, „Time Is Black” un „Avalanche”, taču kronis visam ir „On And On”. Ir jāatzīmē arī Amota ģitārspēle – vienmēr simpatizējusi viņa maniere, arī Carcass laikos.

PRET. Albumam ir vairākas versijas – limitētā ir papildināta ar Maika Oldfīlda „Shadow On The Wall” kaverversiju, kas vēl būtu nieks, bet nez ar ko izcēlusies Japāna, kas pagodināta ar šai valstij domātajā izdevumā iekļauto „Judas Priest” hita „Breaking The Law” perfektu versiju – kāpēc tā netiek visiem?!

Sandris Vanzovičs

Izklaide

2024. gada 12. oktobrī, Rīgas Kultūru vidusskolā, kas atrodas Ganību dambī 7, norisināsies ikgadējais un tik ļoti gaidītais galda hokeja turnīrs “Sarauj 2024”. Šis aizraujošais pasākums aicina bērnus un jauniešus atklāt galda hokeju kā sporta veidu, piedaloties un aizvadot azarta un jautrības pilnu dienu. Turnīrs norisināsies no plkst. 10:00 līdz 18:00, visiem dalībniekiem ieeja ir bez maksas, kā arī papildus katram dalībniekam būs iespēja saņems pasākuma sponsoru sarūpētās balvas.

Svarīgākais