RECENZIJA: Kaiser Chiefs; "Education, Education, Education & War”

© publicitātes

Britroka apvienība no Līdsas „Kaiser Chiefs” pēdējā laikā bija maķenīt panīkusi – 2011. gadā izdotais albums „The Future Is Medieval” dzimtās zemes topā ierindojās tikai 10. vietā, kas komandai, kura iepriekšējos trīs albumus redzējusi pirmajās divās vietās, bija vērtējama kā izgāšanās. Lai ķibeļu biķeri vēl papildinātu, pagājušā gada decembrī bundzinieks Niks Hodžsons (viņš arī praktiski visu dziesmu līdzautors) paziņoja par savu aiziešanu no grupas, ar kuru viņš bija kopā no tās pirmsākumiem, teju 15 gadus.

Jāpiebilst gan, ka šī šķiršanās notika bez naida: Hodžsons novēlēja pārējiem veiksmi, savukārt palicēji apliecināja, ka bundziniekam vienmēr durvis paliks atvērtas (solists Rikijs Vilsons: „Atslēga ir zem paklājiņa”) un pie alus kausiem sadarbība turpināsies. Neskatoties uz to, klausītājiem un mūzikas kritiķiem bija interesanti, uz ko „Kaiser Chiefs” būs spējīgi savā piektajā studijas darbā. Pie bungām sēdies Vīdžejs Mistrijs, bet disks pāris nedēļas bija britu topa Nr.1 – tāda, lūk, ir sausā statistika. „Kaiser Chiefs” ir atgriezušies! Jāatgādina, ka 2011. gada oktobrī britu grupa uzstājās Rīgā, bet jaunās tūres ietvaros redzēt viņus mums laikam nespīd: „Kaiser Chiefs” sāk iepazīstināt klausītājus ar savu jaunu skaņu materiālu jūnija vidū ar četriem koncertiem štatos, bet pēc tam pārceļas uz Eiropu, lielākoties gan koncertējot dzimtajās Britu salās, tostarp arī leģendārajā Glastonberijas festivālā.

PAR. Smuki! Labas dziesmas ir gan kareivīgā „Content”, gan smieklīgā „Misery Company”, gan elegantā „My Life”, gan radiostacijās pārlieku samuļļātā „The Factory Gates”, gan ar spožajiem ģitāru rifiem apveltītā „One More Last Song”, gan citi gabali. Ja nu britu roka purvā jāizvēlas kāda grupa noskaņojuma uzlabošanai, tad „Kaiser Chiefs” varētu būt vieni no pirmajiem šajā sarakstā.

PRET. Neviena tāda kalibra singla kā „Ruby” (2007) te, protams, nav, tikai – vai vajag (tā nu gan bija traki kaitinoša dziesma...)? Ir labākas dziesmas, ir sliktākas, bet īsti pat nav, pie kā piesieties – „Kaiser Chiefs” kā jau „Kaiser Chiefs”.

Sandris Vanzovičs

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.

Izklaide

Rīgas Reformātu baznīcā 18. oktobrī pirmo (un acīmredzot arī vienīgo) reizi kopā vienā kvartetā spēlēs “nu jazz” un brīvās improvizācijas meistari Džons Raskins, Stens Sandells, Tims Pērkiss un Vladimirs Tarasovs. “Viņu eksperimenti un novatoriskās idejas ir atstājušas dziļas pēdas džeza attīstībā, bet meistarība bijusi paraugs un iedvesmas avots daudziem pasaulē atzītiem mūziķiem.”

Svarīgākais