Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Izklaide

Toronto kinofestivālā izrādīta filma par "WikiLeaks"

© Scanpix

Ceturtdien Toronto festivālā debitēja kinolente "The Fifth Estate", kas vēsta par vietnes "WikiLeaks" rašanos un tās noslēpumaino līderi Džūljenu Asanžu.

Angļu aktieris Benedikts Kamberbačs, kurš atveido Asanžu, sacīja, ka tā esot "perfekta laulība" starp atzīto festivālu un "tautas žurnālistiku".

Uzskata, ka Toronto festivāls nosaka toni kinoindustrijas balvu pasniegšanas sezonā. Toronto sevi pieradījušas filmas, piemēram, "Slumdog Millionaire" ("Graustu miljonārs"), vēlāk saņēmušas arī prestižo "Oskara" balvu.

Kopumā 11 Toronto kinofestivāla dienās tiks izrādītas 366 filmas, no kurām 146 būs pasaules pirmizrādes. Caurspīdīgums un noslēpumainība interneta laikmetā ir nozīmīga festivāla tēma, un redzamākā tās pārstāve ir filma "The Fifth Estate".

"Edvarda Snoudena gadījums parāda, ka tas joprojām ir ļoti aktuāli, lai arī daudzi ļoti inteliģenti un ar labiem nodomiem esoši cilvēki tam nepiekrīt," festivāla apmeklētājiem sacīja filmas režisors Bils Kondons.

Viņš skaidroja, ka "The Fifth Estate" neesot mēģinājums spriest par "WikiLeaks" vai Asanžu, bet gan attēlot sarežģītu problēmu, kas raisa vairāk jautājumu nekā dod atbilžu. "Tajā nav nekādas morāles, pareizā vai nepareizā," norādīja režisors. "Es ceru, ka pēc iziešanas no zāles cilvēki dosies pusdienās un pārrunās redzēto."

"The Fifth Estate" balstīta uz leitnanta Daniela Domšeita-Berga grāmatu. Viņš pievienojās Asanžam 2007.gadā, un viņi abi izveidoja "WikiLeaks".

Asanžs tajā attēlots ne pārāk pozitīvā gaismā, īpaši izceļot viņa vienaldzību pret informantu turpmākajiem likteņiem. Viņš pats par filmu izteicies kritiski, taču Kondons tajā vaino nezināšanu.

"Viņš mūs dēvēja par filmu, kas vēršas pret "WikiLeaks". Taču patiesībā tā drīzāk pat ir atbalstoša, nedaudz paslavējot vietnes ideju," teica režisors.