Ukrainas kara 691. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:20]

© Dmitrijs Suļžics/MN

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 15. janvārī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:20. Saeimā plānots nodot vērtēšanai komisijās Nacionālās apvienības (NA) virzītos grozījumus aizliegt lauksaimniecības un pārstrādāto lauksaimniecības produktu piegādi Latvijā no Krievijas un Baltkrievijas, šodien apliecināja valdības koalīcijas politiķi.

Kā pēc koalīcijas sadarbības sanāksmes uzsvēra Ministru prezidente Evika Siliņa (JV), valdība šajā jautājumā jau ir rīkojusies, apstiprinot zemkopības ministram Armandam Krauzem (ZZS) Eiropas Savienības (ES) līmenī paužamo pozīciju, ka ES kopīgi jānosaka aizliegums Krievijas graudu importam.

Tāpat Siliņa iepriekš ar rezolūciju uzdevusi Zemkopības ministrijai (ZM) apkopot datus šajā jautājumā. Nepieciešamā informācija no ZM ir saņemta, bet vēl par šiem ārējās tirdzniecības jautājumiem vajadzīgs saņemt datus arī no Satiksmes ministrijas, Finanšu ministrijas un Ekonomikas ministrijas.

21:21. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien aicināja Šveici rīkot pasaules līderu augsta ranga miera samitu par Krievijas pilna mēroga kara izbeigšanu, tiesa, bez Maskavas.

Zelenskim Bernē bija sarunas ar Šveices prezidenti Violu Amherdu pirms došanās uz ikgadējo Pasaules ekonomikas forumu Šveices kalnu slēpošanas kūrortā Davosā.

"Mūsu komandas no rītdienas sāks gatavošanos globālajam miera samitam Šveicē," pēc sarunām sacīja Ukrainas prezidents.

Samitam ir "jānosaka, ka šī kara beigām ir jābūt taisnīgām," norādīja Zelenskis.

Attiecībā uz to, vai Krievija tiks uzaicināta, prezidents sacīja: "Mēs esam atvērti visām pasaules valstīm, kas respektē mūsu suverenitāti un teritoriālo integritāti. Tad jūs varat izdarīt secinājumus, ko mēs ielūgsim."

20:12. Laikraksts "Financial Times" uzzināja, ka Polija iebildīs pret Eiropas Komisijas priekšlikumu pagarināt Ukrainas preferenciālo tirdzniecības režīmu vēl uz gadu, kas varētu tikt paziņots jau otrdien,16.janvārī, ziņo pravda.com.ua.

19:05. Trešdien, 17.janvārī, Valmieru darba vizītē apmeklēs ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš (JV), aģentūru LETA informēja Valmieras novada pašvaldības pārstāvji.

Paredzēts pārrunāt augstskolas sadarbību ar Lielbritānijas nodibinājumu "Sympodium", izglītību stratēģiskās komunikācijas jomā Austrumu partnerības valstīs, tajā skaitā Ukrainā, augstskolas darbība augstākās izglītības iestāžu tīklā "Eiropas Universitāte E³UDRES²".

17:52 Uz laiku okupētajās teritorijās krievu iebrucēji izdara spiedienu uz vietējiem iedzīvotājiem, liekot tiem saņemt Krievijas pases. Par to brīfingā runāja Dienvidukrainas Aizsardzības spēku apvienotā koordinācijas preses centra vadītāja Natālija Gumeņuka.

"Okupanti gatavojas vēlēšanām un vēlas izveidot pēc iespējas efektīvāku priekšstatu - cenšas pēc iespējas vairāk cilvēku iegūt Krievijas pilsonību, šantažējot ar nespēju saņemt medicīniskos pakalpojumus, humāno palīdzību, ūdensapgādi un elektrību.,” sacīja runātājs.

Kā informēja Hersonas apgabala militārās administrācijas preses biroja vadītājs Aleksandrs Tolokoņņikovs, Hersonas apgabala kreisajā krastā okupanti mēģinās veidot mobilizācijas sarakstus.

17:08 Krievu okupanti cieš nopietnus zaudējumus Harkivas apgabalā, tos “sasmalcina” Ukrainas aizstāvji.

Ukrainas Bruņoto spēku seržants, starptautiskās brīvprātīgo kopienas InformNapalm preses sekretārs Mihails Makaruks Telegraph dalījās, ka "Dvurečnajas un Kupjanskas apgabalā Harkivas apgabalā Krievijas ofensīva, kas turpinās gandrīz jau trīs mēneši, faktiski ir beigusies.

Pēc sarunu biedra teiktā, pretinieki atkal un atkal pulcē bataljonus Kurskas un Belgorodas apgabalos un izmet tos kaujas zonā. "Mēs tos aktīvi slīpējam, galvenokārt pateicoties FPV bezpilota lidaparātu operatoru un mūsu kājnieku prasmīgajai rīcībai," stāstīja virsnieks.

15:52 Baltkrievijas militārpersonas veiks mācības Krievijas Federācijas teritorijā. Par to ziņo Republikas Aizsardzības ministrija un publicē attiecīgu video.

Atzīmēts, ka nodarbībās “uzsvars tiks likts uz pieredzi, ko Krievijas bruņotie spēki ieguvuši speciālās militārās operācijas laikā”.

15:07 Ienaidnieki vairākas reizes dienā izmanto ķīmiskos ieročus pret Ukrainas aizstāvjiem, vēsta Taurīdas aizsardzības spēku Apvienotā preses centra spīkers.

14:09 Kremlis apgalvo, ka viņi it kā neko nezina par Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēku divu stratēģisko militāro sakaru un radioizlūkošanas lidmašīnu iznīcināšanu virs Azovas jūras. Ar šādu paziņojumu izteicies Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, kuru citēja TASS.

Tātad, uz žurnālistu jautājumu, vai Ukrainas pretgaisa aizsardzība tiešām trāpīja Krievijas armijas radiolokācijas izlūkošanas lidmašīnai A-50 un retranslatora lidmašīnai Il-22, Peskovs atbildēja, ka viņam šādas informācijas nav.

12:49. Krievijas tiesa piespriedusi piecu gadu cietumsodu 20 gadus vecam studentam, atzīstos viņu par vainīgu sadarbībā ar Ukrainas specdienestiem un sabotāžas uzbrukumu plānošanā militārajām bāzēm, pirmdien ziņo vietējās varasiestādes.

11:36. Igaunija nerepatriēs mobilizācijas vecuma Ukrainas pilsoņus, kuri pašlaik dzīvo Igaunijā, paziņoja Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa. Intervijā Ukrainas laikrakstam "The Kyiv Indepedent" Kallasa teica, ka par šo jautājumu ir runājusi ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, kad viņš pagājušajā nedēļā bija vizītē Baltijas valstīs.

"No mūsu viedokļa, viņiem ir tiesības būt šeit, ja viņi ievēro noteikumus, ja viņi ir nonākuši pie mums, tad Eiropas Savienība viņiem piešķir pagaidu aizsardzību. Tāpēc mēs noteikti neko nedarīsim no savas puses, lai šos cilvēkus izdotu. Ukraina var vērsties pie cilvēkiem, kas šeit ir, un lūgt viņus atgriezties, lai palīdzētu savai dzimtenei," teica Kallasa.

11:15. Ukrainas armija virs Azovas jūras notriekusi Krievijas izlūkošanas lidmašīnu A-50 un sašāvusi krievu gaisa spēku bumbvedēju Il-22M, pirmdien apstiprimājušas Ukrainas amatpersonas.

Lidmašīnas notriekšanu apstiprināja Ukrainas parlamenta deputāts Jurijs Misjagins un netieši arī Ukrainas Gaisa spēku komandieris Mikola Oleščuks.

11:00. Naktī uz 15. janvāri Dnipro apgabala Margaņeca pilsētā Krievijas izvērstajā apšaudē cietušas divas piecstāvu ēkas un divas privātmājas, aptieka un veikals, ziņo pravda.com.ua.

09:41. Bijušajam Vladivostokas mēram, kurš tika notiesāts par kukuļņemšanu, saīsināts cietumsods pēc došanās karot uz Ukrainu, svētdien ziņoja Krievijas mediji.

Oļegs Gumeņuks, kurš no 2018. līdz 2021.gadam bija Vladivostokas mērs, pagājušajā gadā tika notiesāts par kukuļu pieņemšanu 38 miljonu rubļu (aptuveni 394 000 eiro) apmērā, un piesprieda uz 12 gadu ilgu cietumsodu. Tomēr viņš tika atbrīvots pēc tam, kad noslēdza līgumu par došanos karot uz Ukrainu, atsaucoties uz Gumeņuka advokātu, vēsta izdevums "Kommersant". Advokāts sacījis, ka nezina, kur pašlaik atrodas viņa klients, bet viņam bija uzdots 22.decembrī ierasties savā armijas vienībā.

08:48. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 370 980 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 980 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6089 tankus, 11 322 bruņutransportierus, 8771 lielgabalu, 958 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 650 zenītartilērijas iekārtas, 329 lidmašīnas, 324 helikopterus, 6865 bezpilota lidaparātus, 1815 spārnotās raķetes, 23 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 11 698 automobiļus un autocisternas, kā arī 1356 specializētās tehnikas vienības.

08:01. Turpinot atbalstīt Ukrainu un tās iedzīvotājus cīņā pret agresora iebrukumu, "Rīgas meži" kara plosītās valsts aizstāvjiem nosūtīs 12 vieglās automašīnas "Lada 4x4 pickup" jeb tā dēvētās "Ņivas".

Lai spēkrati nokļūtu Ukrainā, "Rīgas meži" sadarbojas ar biedrību "Agendum", kas ar "Tviterkonvoja" starpniecību tos nogādās frontes tuvumā. Biedrība uzsver, ka tās pieredzē šis ir apjomīgākais spēkratu ziedojums Ukrainai.

07:11. Pašreizējā Ukrainas valdība nepiekritīs iesaldēt karu un turpinās cīnīties par Ukrainas okupēto teritoriju atbrīvošanu, vēsta pravda.com.ua.

"Šis prezidents un viņa komanda nekad nepiekritīs un nepieņems nekādu konflikta iesaldēšanu. Tas ir nepieņemami Ukrainas sabiedrībai... Ukrainai nav vajadzīgi iesaldēti konflikti. Ukrainai ir vajadzīgs taisnīgs miers. Un Ukraina vēlas novērst jebkādu potenciālu agresiju valstī nākotnē," Ukrainas prezidenta biroja vadītājs Andris Jermaks.

00:10. Polijas ārlietu ministrs paudis pārliecību, ka ASV un ES valstis drīzumā apstiprinās palīdzības paketes Ukrainai, vēsta pravda.com.ua.