SEB: Kopējais cenu līmenis kritīsies arī nākamgad

Arī oktobrī bija vērojams patēriņa cenu kritums, jaunākajā makroekonomikas apskatā paredz SEB bankas eksperti, raksta "db.lv".

Mazināsies sezonālo faktoru ietekme, tomēr ekonomikā valdošie procesi turpinās spiest cenu līmeni uz leju. Ar katru turpmāko mēnesi arvien vairāk būs jūtama algu korekcijas, īpaši sabiedriskajā sektorā, un citu reformu sekas. Nākamajā mēnesī negatīva inflācija būs vērojama arī gada griezumā.

Turklāt kopējais cenu līmenis kritīsies arī nākamgad. Savas korekcijas noteikti viesīs gaidāmās nodokļu izmaiņas, uzskata eksperti.

Jāatgādina, ka cenu un algu samazināšana ir Latvijas izvēlētais iekšējās devalvācijas ceļš, lai atgūtu savu konkurētspēju un nodrošinātu uz eksportu balstītu izaugsmi, teikts apskatā. Cenu kritums ļauj daļēji kompensēt krītošo pirktspēju un saglabāt aktivitāti un spiež uzņēmējus meklēt, kā optimizēt izmaksas.

Ļoti būtiski ir tas, ka izmaksas netiek optimizētas tikai uz atalgojuma rēķina, tajā pašā laikā saglabājot cenu līmeni, bet meklēta optimizācija arī citās saimnieciskās darbības funkcijās. Pozitīvi būtu sagaidīt arī krasāku pakalpojumu cenu samazinājumu. Līdz ar to deflācija kopumā nav vērtējama izteikti negatīvi, un Latvijas gadījumā tai nav priekšnoteikumi būt ilglaicīgai, uzskata analītiķi. Viņi uzsver, ka globālās inflācijas pieauguma ietekmē, tā tiks importēta. Lielākais deflācijas drauds ir ražotājiem, kam cenu un citu izmaksu optimizēšanas turpmākās iespējas ir ierobežotas.

Ekonomika

ASV datorprogrammatūras uzņēmums "Microsoft" paudis interesi uzsākt sarunas par mākslīgā intelekta ekselences centra izveidi Latvijā, aģentūrai LETA pavēstīja Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvji.