Ukrainas kara 543. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:14]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 20. augustā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:14 Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis skaidroja, kāpēc Ukrainas aizsardzības spēki iepriekš nav sākuši spēcīgu pretuzbrukumu.

"Ja tev pietrūks bruņutehnikas, pietrūks tanku... tad tu vienkārši pazaudēsi cilvēkus... tu nostaigāsi vienu, divus, trīs vai piecus kilometrus, bet tu zaudēsi tūkstošiem cilvēku. Viņi vienkārši mirs, un jūs nesasniegsit mums vajadzīgo mērķi. Tā ir pilnīga visas mūsu teritorijas deokupācija," preses konferencē uzsvēra Valsts prezidents.

Zelenskis norādīja, ka Ukraina gaida, kamēr tai būs iespējas pretuzbrukumam.

19:59 Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis svētdien pēc vizītes Nīderlandē devies uz Dāniju.

Zelenska lidmašīna nolaidās Dānijas Gaisa spēku bāzē valsts dienvidos, ziņo mediji.

Zelenskis pavēstīja, ka vizītes laikā plāno tikties ar Dānijas premjerministri Meti Frederiksenu, Dānijas karalisko ģimeni, parlamenta locekļiem un uzņēmējiem.

19:01 Nīderlandes premjerministrs Marks Rute vēl nevar precīzi pateikt, cik iznīcinātāju F-16 valsts nodos Ukrainai.

"Šodien Nīderlandē ir 42 F-16 lidmašīnas. No šīm 42 mums ir vajadzīgas lidmašīnas mācībām Dānijā un vēlāk Rumānijā.

18:15 Pilna mēroga iebrukuma laikā Krievija pret Ukrainu jau izmantojusi vairāk nekā 6,5 tūkstošus raķešu un vairāk nekā 3,5 tūkstošus uzbrukuma bezpilota lidaparātu.

16:34 Krievu iebrucēji apšaudījuši medicīnas iestādi Volčanskā, Harkovas apgabalā, uzbrukuma rezultātā pilsētā ir miris cilvēks.

Kā vēsta Ukrainas Iekšlietu ministrijas kanāls Telegram, ienaidnieks apšaudījis medicīnas iestādes teritoriju un pilsētas privāto sektoru.

"Streiku rezultātā aizdegās neaktīvās slimnīcas ēkas jumts un konstrukcijas, sausā zāle pie privātās dzīvojamās ēkas kopumā aptuveni 1000 kvadrātmetru platībā," teikts ziņojumā.

16:13 Pēc pilotu un inženieru apmācības Ukraina saņems 42 amerikāņu iznīcinātājus F-16, pēc sarunām ar Nīderlandes premjerministru Marku Ruti paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

14:26 Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis kopā ar sievu Olenu svētdien ieradies vizītē Nīderlandē.

Zelenska lidmašīna nolaidās Nīderlandes Gaisa spēku bāzē Eindhovenē ap plkst.12 pēc Latvijas laika.

"Kopā ar pirmo lēdiju un komandu ieradāmies Nīderlandē. Kā vienmēr, mums būs saturīgas sarunas ar premjerministru Marku Riti," vietnē "Telegram" paziņoja Zelenskis.

"Galvenais jautājums ir F-16 Ukrainai, lai aizsargātu mūsu tautu no Krievijas terora. Mēs kļūstam spēcīgāki. Darba kārtībā ir arī Globālais miera samits, Miera Formula un teroristiskās valsts saukšana pie atbildības," pavēstīja Ukrainas prezidents.

13:33 Ukrainas Bruņoto spēku Gaisa spēku komandieris Mikola Oļeščuks pastāstīja, ka Ukrainas lidlaukos mācību laikā iepriekš lidojuši un nolaidušies iznīcinātāji F-16.

To Oļeščuks teica informācijas maratona ēterā. "Lidmašīna F-16 atradās Ukrainā. Tā nolaidās mūsu lidlaukos. Mēs veicām kopīgas mācības ar F-16 pilotiem. Attiecīgi mums ir pieredze F-16 lidmašīnu ekspluatācijā. Manuprāt, tas ir būtiski," sacīja Oļeščuks.

12:08 Krievu raķetes triecienā Čerņihivā bojāgājušo skaits pieaudzis līdz 148, paziņojušas amatpersonas.

Jau ziņots, ka bojā gājuši ir septiņi cilvēki.

"Vakardienas ienaidnieka uzbrukuma rezultātā ievainoti 148 cilvēki. 41 pacients joprojām atrodas slimnīcā, no kuriem 15 vakar tika veikta operācija," paziņoja Čerņihivas apgabala kara administrācijas vadītājs Vjačeslavs Čauss.

Saskaņā ar viņa sacīto, uzbrukumā tika bojātas vairāk nekā 500 ēkas.

Krievijas karaspēks sestdien plkst.11.30 Čerņihivas centrā veica triecienu ar ballistisko raķeti Drāmas teātrim, kur tobrīd notika dronu izstāde, un tur bija daudz civilistu.

11:06 Ukraiņu pilotu apmācības programmā F-16 ir ņemtas vērā noteiktas Ukrainas puses vēlmes un katra pilota individuālās spējas. Par to teletona ēterā stāstīja Ukrainas bruņoto spēku gaisa spēku pilots ar izsaukuma signālu Moonfish, kurš arī piedalās apmācību programmā.

Pēc viņa teiktā, apmācības būs vērstas uz kaujas misiju veidiem, kas ir būtiski Ukrainas aviācijai pašreizējā karā. Tāpat tiks ņemti vērā kaujas apstākļi, kādos jācīnās Ukrainas pilotiem.

Apmācības programmai nav skaidra laika grafika. Pilota apmācības ilgums būs atkarīgs no viņa individuālajām spējām, stāsta Moonfish. Pēc viņa paša vērtējuma, Ukrainas pilotiem būs nepieciešami aptuveni seši mēneši, lai apgūtu iznīcinātāju F-16.

10:22 Aizvadītajā diennaktī aizsardzības spēki iznīcinājuši 460 Krievijas iebrucējus un daudz ienaidnieka tehnikas. Tā teikts Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba apkopojumā sociālajā tīklā Facebook.

Jo īpaši ienaidnieka kopējie kaujas zaudējumi no 2022. gada 24. februāra līdz 2023. gada 20. augustam ir aptuveni 257 tūkstoši 470 cilvēku.

09:03 Ukrainas dienvidos mūsu aizstāvji aizvadītajā diennaktī iznīcināja vēl trīs krievu iebrucēju laivas.

Okupanti veic manevrus pie Dņepras ietekas, cenšoties piegādāt munīciju un nomainīt personālu posteņos, teletona ēterā sacīja Dienvidu aizsardzības spēku Apvienotā koordinējošā preses centra vadītāja Natālija Gumeņuka.

"Mēs viņus katru reizi izsekojam un iznīcinām, atrodot viņu bāzes. Pēdējās diennakts laikā ir iznīcinātas vēl trīs laivas. Kas attiecas uz krievu pārliecību, tad domāju, ka viņiem jau ir noskaidrojies, ka ir laiks izkāpt." atzīmēja Aizsardzības spēki.

00:10 Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs sacīja, ka Ukrainas pilotu apmācība uz F-16 jau ir sākusies, bet iznīcinātāju piegādes sāksies pēc visaptverošas pilotu un tehniskā personāla apmācības.

Kā intervijā kanālam 24 sacīja ministrs, Ukrainas piloti, inženieri un tehniskais personāls ir sākuši apmācību, lai apgūtu lidmašīnas, kā arī pilnveidotu angļu valodas zināšanas. Sīkāku informāciju viņš neatklāja, tomēr piebilda, ka ar šo jautājumu nodarbojas Nīderlande un Dānija.

Svarīgākais