Dzīvokļu pircēju tendences Rīgā nemainīgas

Pieprasītāko Rīgas rajonu tops palicis nemainīgs - potenciālos dzīvokļu pircējus joprojām interesē rajoni, kas ir ērti sasniedzami no centra, ar attīstītu infrastruktūru un zaļo zonu, biznesa portālam "Nozare.lv" norāda nekustamo īpašumu aģentūras "Realia Nekustamie īpašumi" Projektu pārdošanas nodaļas vadītāja Jūlija Geveilere.V

iņa skaidro, ka Daugavas labajā krastā tie ir Purvciems, Mežciems un Pļavnieki, otrā Daugavas krastā - tuvā Pārdaugava, Āgenskalns un Zolitūde.

Visvairāk pieprasīti esot vienas līdz trīs istabu dzīvokļi ar platību no 30 līdz 80 kvadrātmetriem, un tieši šādu dzīvokļu piedāvājums tirgū esot visai ierobežots. Pircēji, kuru rīcībā ir ierobežotāki naudas līdzekļi, izvēlas īpašumu sērijveida mājās, bet tie, kuru rocība ir plašāka, dod priekšroku jaunajiem projektiem. Turklāt, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, atkal atsākusies jauno projektu būvniecība, un tiek pabeigti gan krīzes gados "iesaldētie", gan tiek celti jauni objekti, paplašinot dzīvokļu piedāvājumu. Kā norāda Geveilere, arī bankas kļuvušas klientiem pretimnākošas un izsniedz kredītus uz izdevīgākiem nosacījumiem.

Ņemot vērā plašo informācijas pieejamību, attiecībā uz nekustamā īpašuma iegādi cilvēki kļuvuši daudz zinošāki un prasīgāki. Līdztekus vēlmēm par dzīvokļa atrašanās vietu, plānojumu un pieejamo infrastruktūru klienti vēlas saņemt izsmeļošu informāciju par ēkas, kurā atrodas dzīvoklis, būvniecības kvalitāti, par pieejamajām komunikācijām, servisu nodrošinošiem pakalpojumiem, drošību, ēkas apsaimniekošanu, komunālo maksājumu summām. Ļoti būtisks ir jautājums par to, vai zeme zem mājas tiek nomāta vai atrodas īpašumā. Prakse liecina, ka zemes nomas maksa nereti veido lielu kopējo komunālo maksājumu daļu, tāpēc pircēji vēlas, lai zeme zem ēkas būtu privatizēta.

Nekustamā īpašuma speciālistiem klientus būtu svarīgi informēt par mājas parādu esamību, ja tādi ir, stāsta Geveilere. Klientiem svarīgi saņemt pilnīgu informāciju, lai varētu racionāli un pārdomāti izdarīt savu izvēli. "Presē pietiekami daudz ir aprakstīti dažādi gadījumi, kur pat jaunajos projektos nav laikus pieslēgta apkure vai atslēgts kāds no pakalpojumiem tikai tāpēc, ka dzīvokļu īpašnieki vai apsaimniekotājs nav laikus norēķinājies. Ja ēkas parādu summa ir pārāk liela, protams, neviens tur negribēs iegādāties sev mājvietu," viņa saka.

Visvairāk pieprasīti ir nelieli 1-3 istabu dzīvokļi, un labu piedāvājumu šajā segmentā ir maz. Savukārt plašākā izvēlē tirgū ir lielie dzīvokļi, sākot no 90 kvadrātmetriem, informē Geveilere. Uz šādas platības mājokļiem pieprasījums ir mazs, ņemot vērā, ka pati dzīvokļa cena būs ne tikai augstāka, bet dārgāki būs komunālie maksājumi un citas izmaksas.

Beidzoties ekonomiskajai krīzei, nekustamo īpašumu cenas ir stabilizējušās un kļuvušas daudz reālākas. Tas attiecināms arī uz dzīvokļiem jaunos projektos, kur šobrīd cena par kvadrātmetru, salīdzinot ar pirmskrīzes laiku, ir samazinājusies vismaz uz pusi. Vidēji tagad cena ir ap 1200 eiro par kvadrātmetru. Geveileres pieredze liecina, ka šāds skaitlis ir pieņemams daudziem klientiem. Arī bankas labprāt piedāvā izdevīgākus kreditēšanas nosacījumus, un jo īpaši jaunas ģimenes ar pastāvīgiem ienākumiem izvēlas iegādāties dzīvokli tieši jaunajos projektos.

Ekonomika

Auditu par dzelzceļa projekta "Rail Baltica" starptautisko staciju būvniecības un pamattrases projektēšanas līgumu vadību veiks auditorkompānija SIA "KPMG Baltics" par kopējo līgumcenu 36 400 eiro apmērā bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), informēja Satiksmes ministrija (SM).