Notikumi Kurskas apgabalā - eksperti min iespējamos Kijivas mērķus

© Depositphotos

Šīs nedēļas sākumā Ukrainas bruņotie spēki šķērsoja robežu ar Krievijas Federāciju vāji aizsargātā Kurskas apgabala teritorijā - Ukrainas karavīri devās kaujā artilērijas un bruņutehnikas aizsegā. Dienu iepriekš Krievijas Aizsardzības ministrija ziņoja, ka viņi it kā jau ir apturējuši Ukrainas bruņoto spēku virzību un tagad strādā, lai tos padzītu no Kurskas apgabala, vēsta “The Wall Street Journal”.

Kāds ir šīs rīcības mērķis? Izdevuma analītiķi raksa, ka tas nav tikai reids, kā tas notika iepriekšējos gados, bet gan reāls visas armijas iebrukums. Maskavas aizsardzības analītiskā centra “CAST” direktors Ruslans Puhovs notikumus Kurskas apgabalā nosaucis par “īstu militāru operāciju”.

“Pagaidām nevar saprast, kādu mērķi īsteno Kijiva, iebrūkot Kurskas apgabalā,” raksta Londonas Karaliskā Apvienoto pakalpojumu institūta darbinieks Niks Reinolds. “Ukrainai labāk ir nevis atvērt otru fronti, bet gan stabilizēt situāciju Donbasā. Taču Kijivas militārā operācija okupantus patiešām pārsteidza. Iespējams, Kijiva ar savu operāciju cer pārvest Putina karaspēku no Donbasa uz Kurskas apgabalu. Tāpat šī militārā operācija varētu izjaukt Putina armijas loģistiku, kas šobrīd karo Harkovas apgabala ziemeļos.”

Dienu iepriekš Putins sarīkoja ārkārtas valdības sēdi, kurā Ukrainas bruņoto spēku darbību Kurskas apgabalā raksturoja kā "provokāciju". Pēc Krievijas Federācijas Ģenerālštāba priekšnieka teiktā, otrdien Krievijas robežu šķērsoja aptuveni tūkstotis Ukrainas kaujinieku. Krievijas amatpersonas dara visu iespējamo, lai mazinātu Ukrainas bruņoto spēku panākumus Kurskas apgabalā.

Ukrainas militāro spēku izrāviens Kurskas apgabalā ir pirmais militārā iebrukuma gadījums Krievijas teritorijā pēdējo 83 gadu laikā, raksta “Bloomberg”, precizējot, ka šis ir pirmais iebrukuma gadījums Krievijas teritorijā kopš Vācijas uzbrukuma PSRS.

“Bloomberg” analītiķi atzīmē, ka šī epizode parādīja Krievijas aizsardzības vājumu uz tās robežām, gandrīz visus tās spēkus veltot karam Ukrainā. Tajā pašā laikā Ukrainas bruņoto spēku izrāviens Krievijas Federācijas teritorijā izraisīja ukraiņu entuziasmu un iedragāja propagandas veidoto Putina kā parasto krievu aizstāvja tēlu, turklāt šis trieciens Krievijas armijai varētu stiprināt Ukrainas argumentus saviem partneriem, ka viņiem nav jābaidās no eskalācijas attiecībās ar Kremli.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais