Latvijas ekonomiskā stāvokļa nākotnes vērtējums kļūst pesimistiskāks

Latvijas ekonomiskā stāvokļa izmaiņu vērtējums un nākotnes prognozes kopš jūnija kļūst arvien pesimistiskākas. No 21% jūnijā līdz 17% augustā ir samazinājusies to respondentu daļa, kuri uzskata, ka ekonomiskā situācija patlaban uzlabojas, tā liecina "DNB Latvijas barometra" jaunākais pētījums.

To respondentu īpatsvars, kuri uzskata, ka ekonomiskā situācija patlaban pasliktinās, gan nav būtiski mainījies - jūnijā tas bija 21%, jūlijā un augustā 22%.

Samazinājies no 25% jūnijā līdz 23% augustā arī to respondentu īpatsvars, kuri pauduši uzskatu, ka pēc gada ekonomiskā situācija valstī būs labāka. Savukārt pesimistiskas prognozes sniegtas biežāk - jūnijā 17%, augustā 25%.

Joprojām vairāk nekā puse aptaujāto uzskata, ka situācija Latvijā attīstās nepareizi, tiesa, augustā šāds viedoklis pausts retāk (54%) nekā jūlijā (57%).

Iedzīvotāju vērtējums valsts pašreizējam ekonomiskajam stāvoklim augustā uzrāda nelielu pesimisma mazināšanos - kritisko atbilžu īpatsvars krities no 57% jūlijā līdz 55% augustā.

Pozitīvo pašreizējā ekonomiskā stāvokļa vērtējumu īpatsvars nav mainījies - gan jūlijā, gan augustā atbildes "drīzāk labs" un "ļoti labs" atzīmēja vien 3% aptaujāto. Pētījuma autori gan atzīmē, ka "DNB Latvijas barometra" pētījumu veikšanas vēsturē kopš 2008.gada aprīļa augstākais pozitīvo vērtējumu īpatsvars šajā jautājumā bijis vien 6% 2013.gada janvārī.

"Lai arī ekonomika diezgan nepārprotami turpina "augt", jau gadu "DNB Latvijas barometra" pētījuma kopējais indekss nav būtiski mainījies. Acīmredzot ietekme bijusi mediju telpas piepildīšanai ar drūmu un pat traģisku retoriku, kur pie vainas gan budžeta pluinīšana, gan priekšvēlēšanu atmosfēra. Neskatoties uz to, ka ekonomikas izaugsme šogad ir nedaudz palēninājusies, tā ir kļuvusi vidusmēra iedzīvotājam pat tīkama, jo ir paātrinājies algu kāpums reālā izteiksmē, darbavietu skaita pieauguma tempam saglabājoties stabilam," norāda "DNB bankas" ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš.

"DNB Latvijas barometrs" ir ikmēneša socioloģiskais pētījums, kurā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgās jomās. Vienlaikus iedzīvotājiem ikreiz tiek uzdots pastāvīgo jautājumu kopums, kas mēnesi pa mēnesim atspoguļo sabiedrības vispārējā noskaņojuma izmaiņas.

Svarīgākais