Ukrainas kara 551. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:57]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 28. augustā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:57 Militārais eksperts, Armijas studiju, pārveides un atbruņošanās centra direktora vietnieks starptautisko attiecību jautājumos Mihails Samuss sacīja, ka Krievijas militārpersonām Hersonas reģionā pastāv liels risks tikt ielenktiem, kad Ukrainas aizstāvji atbrīvos reģiona kreiso krastu.

Šādi viņš telekanāla FREEDOM ēterā komentēja GUR MO vadītāja Kirila Budanova teikto, ka katrs piektais krievu gūsteknis padevās brīvprātīgi.

21:07 Šajās dienās Ukrainas karaspēks veica kārtējo veiksmīgo triecienu Krievijas teroristu pozīcijām. Bija iespējams iznīcināt ienaidnieka komandpunktus, pretgaisa raķešu sistēmas un artilēriju.

Pēc Ukrainas bruņoto spēku ģenerālštāba datiem, diennakts laikā aizsardzības spēku aviācija veikusi astoņus triecienus Krievijas personāla koncentrācijas zonām, kā arī vienu komandpunktam un trīs ienaidnieka pretgaisa raķetēm. sistēmas.

Turklāt Ukrainas raķešu karaspēks un artilērija diennakts laikā trāpīja diviem komandpunktiem, vienu pretgaisa aizsardzības sistēmu un vienu ienaidnieka artilērijas ieroci apšaudes pozīcijā.

19:45 Ukrainas militārpersonas turpina aizstāvēties austrumu frontē, atvairot daudzus ienaidnieka uzbrukumus. Turklāt turpinās Ukrainas Aizsardzības spēku ofensīva Melitopoles virzienā.

Diennakts laikā frontē notikušas 26 sadursmes, informē Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs. Jo īpaši Marinkas virzienā Ukrainas karaspēks turpina aizkavēt Krievijas teroristu ofensīvu.

Turklāt krievu iebrucēji visu dienu turpināja veikt frontes apmetņu apšaudes no gaisa un ar artilēriju. Ienaidnieka uzbrukumu rezultātā tika sabojāti desmitiem mierīgo iedzīvotāju mājas ciematos un pilsētās, kas atrodas netālu no kaujas operāciju līnijas.

18:46 Ukrainā iesaldēta konflikta scenārijs kļūst arvien ticamāks, Čehijas vēstnieku sanāksmē atzina Čehijas premjerministrs Petrs Fiala.

"Izredzes uz ilgstoša iesaldēta konflikta drīzu atrisināšanu nav lielas, un tās paliek arvien mazākas un mazākas," sacīja premjers.

"Krievijas agresijas sekas ir daudzveidīgas, un zināmā mērā tās ietekmē arī nervozitāti, ko mēs jūtam savā valstī," norādīja Fiala.

Premjers brīdināja, ka arī atbilstoši vairāku analītiķu viedoklim pastāv strupceļa situācijas draudi un iesaldēta konflikta realitāte.

18:00. Kijivā savā kabinetā tika atrasts miris Ukrainas Drošības dienesta pulkvedis. Sākts kriminālprocess, vēsta pravda.com.ua.

17:07. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis intervijā ukraiņu medijiem pauda cerību, kas ASV drošības garantijas Ukrainai būs līdzīgas tām, ko Vašingtona nodrošina Izraēlai. Drošības garantijās ir jābūt gan vairogam, gan šķēpam, sacīja prezidents. Šādas garantijas radīsies procesā, Ukrainai pievienojoties NATO, bet tās stiprinās divpusēja vienošanās ar ASV.

16:07. Latvijas un Igaunijas Ārlietu ministriju vadība uzsvēra nepieciešamību turpināt sniegt visa veida palīdzību Ukrainai, aģentūru LETA informēja Latvijas Ārlietu ministrijā (ĀM).

15:26. Baltijas valstu un Polijas iekšlietu ministri, pirmdien tiekoties Varšavā, vienojušies, ka Latvijas, Lietuvas un Polijas robeža ar Baltkrieviju var tikt slēgta bruņota incidenta vai nelegālo migrantu masveida ielaušanās gadījumā, paziņoja Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite.

14:18. Krievijā apcietinātais bijušais ASV Vladivostokas konsulāta darbinieks tiek apsūdzēts, ka Savienoto Valstu diplomātiem vācis informāciju par Krievijas karu pret Ukrainu un ar to saistītajiem jautājumiem, pirmdien paziņoja Krievijas Federālais Drošības dienests (FSB).

13.15. Krievu raķešu triecienā vienam no rūpniecības uzņēmumiem Poltavas apgabalā naktī uz pirmdienu nogalināti vismaz divi cilvēki, bet pieci guvuši ievainojumus, ziņo Ukrainas amatpersonas.

Krievu raķete pilnībā sagrāvusi vienu no pārtikas eļļas rūpnīcas cehiem. Notikuma vietā darbojas glābēji, kas novāc gruvešus.

Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska kancelejas vadītājs Andrijs Jermaks pavēstījis, ka krievi apšaudījuši Hoholevi Mirhorodas rajonā un ka nogalinātie un cietušie strādājuši nakts maiņā.

12.49. Iespējams, ka Maskava atcels paredzētās "Zapad-2023" stratēģiskās apmācības aprīkojuma un cilvēkresursu trūkuma dēļ, atsaucoties uz Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas sacīto, ziņo pravda.com.ua.

12.08. Portāls pravda.com.ua. ziņo, ka Ukrainas Drošības dienests izsekojis un aizturējis Krievijas slepenā dienesta savervētu Hersonas iedzīvotāju, kurš nodeva okupantiem svarīgu informāciju par Ukrainas armijas dislokāciju, transporta infrastrutūru un medicīnas iestādēm.

11.11. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņojis, ka iespējams politisks risinājums Krievijas okupētās Krimas pussalas jautājumā. "Kad būsim pie Krimas administratīvās robežas, manuprāt, būs iespējams politiski piespiest Krieviju demilitarizēt pussalas teritoriju," intervijā, ko pirmdien publicējuši vairāki ukraiņu mediji, izteicies Zelenskis.

11.01. Gruzijas robežsargi beidzot ļāvuši valstī ieceļot sešiem Ukrainas pilsoņiem, kuri bija iestrēguši pie robežas, mēģinot pamest Krieviju, ziņo pravda.com.ua.

10.24. Ukrainas armija dienvidu frontē Zaporižjas apgabalā pilnībā atbrīvojusi Robotini, pirmdien paziņojusi aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara.

Viņa piebildusi, ka Ukrainas armija turpina virzīties tālāk uz dienvidaustrumiem no Robotines. Neskatoties uz krievu izmisīgo pretestību, ukraiņi virzās uz Novoprokopivku un Očeretuvati, pavēstīja Maļara.

09.44. Krievu raķešu triecienā vienam no rūpniecības uzņēmumiem Poltavas apgabalā naktī uz pirmdienu nogalināti vismaz divi cilvēki, bet divi guvuši ievainojumus, ziņo Poltavas apgabala kara administrācijas priekšnieks Dmitro Luņins. Ievainotie, kas guvuši nenozīmīgas traumas, nogādāti slimnīcā. Vēl divi cilvēki skaitās bez vēsts pazuduši.

08.22. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 261 550 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 490 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 4400 tankus, 8562 bruņutransportierus, 5425 lielgabalus, 730 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 499 zenītartilērijas iekārtas, 315 lidmašīnas, 316 helikopterus, 4383 bezpilota lidaparātus, 1415 spārnotās raķetes, 18 kuģus un ātrlaivas, 7866 automobiļus un autocisternas, kā arī 809 specializētās tehnikas vienības.

07.08. Naktī uz pirmdienu noticis kārtējais lidrobotu uzbrukums Krievijai, ziņo krievu varasiestādes. Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins apgalvo, ka virs Ļubercu rajona Piemaskavā notriekts lidrobots, bet postījumu un cietušo neesot.

00.10. Prezidents Volodimirs Zelenskis brīdina, ka gadījumā, ja karadarbība tiks pārcelta uz Krievijas teritoriju, Ukraina riskē zaudēt vairāku "lielo valstu" atbalstu, vēsta pravda.comu.a

Svarīgākais