Ventspils nafta maksās dividendes

A/s Ventspils nafta (VN) ārkārtas akcionāru sapulce vakar nolēma izmaksāt dividendēs 50 150 169,12 latus no uzņēmuma uzkrātās peļņas jeb 48 santīmus par katru akciju.

VN vakardienas akcionāru sapulcē piedalījās akcionāri vai to pilnvarotas personas, kas kopumā pārstāvēja 89,42% sabiedrības balsstiesīgā pamatkapitāla. Par dividenžu izmaksu nobalsoja 100% no sapulcē pārstāvētā akciju kapitāla. Viss kapitāls veido 104 479 519 latu un sadalās tikpat akcijās ar viena lata nominālvērtību. Lielākais no VN akcionāriem ir Vitol grupā ietilpstošais uzņēmums Euromin Holdings (47,89% akciju). Daudz VN akciju pieder a/s Latvijas naftas tranzīts (37,98%), bet pārējie 14,13% akciju sadalās starp daudziem akcionāriem. Pagājušā gadsimta 90. gadu vidū VN akcijas tika piedāvātas Latvijas iedzīvotājiem par privatizācijas sertifikātiem. Kopš 1998. gada oktobra VN akcijas var pirkt un pārdot Rīgas Fondu biržā.

Iepriekšējā dividenžu

izmaksas reize VN bija 2003. gada rudens. Tad akcionāri saņēma vienu santīmu par katru akciju. Vēl senāk trīs santīmi par akciju tika izmaksāti gan 1999., gan 1998. gadā.

Dividenžu izmaksu kopapjoms, skaits un sadalījums pa gadiem un uzņēmumiem sniedz labu pārskatu par tendencēm Latvijas ekonomikā pēdējo 15 gadu laikā. Piemēram, ar Latvijas gāzes monopolpozīcijām gāzes tirgū ir viegli izskaidrot to, ka šā uzņēmuma akcionāri ir saņēmuši dividendes kopš

1999. gada bez pārtraukuma. Jāatgādina arī tas, ka uzņēmuma privatizācijas noteikumos tika iekļautas akcionāru tiesības uz "saprātīgu peļņu", kuras valsts nedrīkst apšaubīt, t.i., samazināt gāzes tarifus.

Ar varenu peļņas dalīšanu, izmaksājot 5,75 latus par akciju, šovasar par sevi atgādināja uzņēmums Latvijas tilti. Vienlaikus tas bija atgādinājums par Dienvidu tiltu Rīgā, kura celtniecībā Latvijas tiltiem ir sava daļa. Pagājušā gadsimta 90. gadu otrajā pusē, kad Latvijā vēl netika realizēti tāda apmēra projekti, starp kuriem Dienvidu tilts attaisno zelta tilta nosaukumu, Latvijas tilti spēja izmaksāt akcionāriem dividendēs pa 3 santīmiem par akciju. Latvijas tiltu akciju ārkārtīgais ienesīgums tika nodrošināts, sadalot tikai 3,8 miljonus latu, jo akciju ir maz. Latvijas gāzes dividendes sadala 39,9 miljonu akciju īpašnieki. Tas nozīmē, ka katra akcija automātiski atnes īpašniekam divarpus reizes lielākas dividendes, nekā tas būtu, tādu pašu naudas summu sadalot starp VN akciju īpašniekiem.

VN pozīcijas nekad nav bijušas tādas kā Latvijas gāzei vai Latvijas tiltiem, jo VN nākas konkurēt starptautiskā mērogā un uzņēmuma darbību lielā mērā apgrūtina sarežģījumi Latvijas un Krievijas attiecībās, kuru uzlabošana nav atkarīga no uzņēmuma. Šie fakti atspoguļojas arī VN dividenžu izmaksas apjomos. No otras puses, "šodien skaidri redzama akcionāru iepriekšējos gados pieņemto lēmumu tālredzība, kā rūpīgam saimniekam naudu vispirms uzkrājot un izmaksājot dividendes, kad tas ir visvairāk nepieciešams", uzsver VN valdes priekšsēdētētāja Olga Pētersone.

Par VN dividenžu aprēķināšanas datumu noteikts 2009. gada 3. decembris, bet par izmaksu datumu – 10. decembris.

Latvijā ir arī tādi VN akcionāri, kuri pirkuši akcijas par sertifikātiem, bet nav veikuši nekādas tālākās darbības. Lai saņemtu dividendes, viņiem savas akcijas ir jāpārskaita no Centrālā depozitārija uz savu vērtspapīru kontu bankā vai brokeru sabiedrībā. Tālāk Centrālais depozitārijs nodrošinās, lai šajā kontā automātiski nonāktu gan šā gada, gan visas iepriekšējās dividendes, kuras depozitārijs ir saglabājis.

Svarīgākais