Slavenā vīna nama Domaines Schlumberger pārstāvis, vīndaris septītajā paaudzē Tomass Šlumberžē (Thomas Sclumberger) 25. maijā pirmo reizi apciemos Rīgu. Viņš piedalīsies vīna restorāna FOODY atklāšanā un tiksies ar vietējiem vīna cienītājiem.
Par vīniem, kas nāk no Rumānijas, mūsu valsts iedzīvotāji zina maz. Tomēr pirmā interese jau ir radusies, un tie, kuri izmantoja izdevību degustēt dažādas vīna šķirnes, ko vieno preču zīme Dreamer, bija pārsteigti, uzzinot ražotājvalsti.
Lai veicinātu tūrismu, turpmāk ar atvieglotiem nosacījumiem gadā varēs ražot un realizēt 15 000 litru mājās darīta vīna vai raudzēto dzērienu, - paredz šodien Saeimas galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā.
Vīna izsolē Parīzē visaugstāko cenu sasniedzis 1788. gada konjaks, kuru tirgoja viens restorāns Tour D’Argent, kuram pieder viens no pasaules slavenākajiem vīna pagrabiem.
Izdevniecībā "Apostrofs" iznākusi klausāmgrāmata - pazīstamās vīnzines Valentīnas Grandānes "Ievads vīna kultūras vēsturē". Valentīnas Grandānes speciāli šim audio izdevumam sacerēto darbu ielasījis Nacionālā teātra aktieris Juris Lisners. Ieraksts ir pusotru stundu ilgs.
Decembrim ļoti piestāv karstvīna smarža, un tieši šajā laikā, sajūtot krustnagliņu, kanēļa un apelsīnu aromātu, raisās pozitīvas emocijas. Daudziem prieku sagādā ne vien aromātiskā, ziemīgā dzēriena baudīšana, bet arī pats gatavošanas process. Atziņās no savas pieredzes karstvīna gatavošanā dalās Guntis Bērziņš, vīna veikala un bāra CRŪ vadītājs.
Saeimas Budžeta un finanšu komisija izskatīšanai galīgajā lasījumā ir atbalstījusi grozījumus likumā par akcīzes nodokli, kas paredz no nākamā gada 1.jūlija ieviest akcīzes nodokli dabasgāzei, kas paredzēta kurināmajam vai izmantojama kā degviela.
Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) uzņēmumam "Maxima Latvija" uzdevis atsaukt no tirdzniecības Spānijā ražotu vīnu "Pasadoble Blanco", jo tā marķējumā nav norādīts, ka vīns satur sēra dioksīdu.
Eksperti atklājuši, ka bieža baltvīna lietošana var radīt zobu bojājumus. Pie vainas nav ne vīna gatavošanas gads, ne izcelsme, ne alkohols, bet gan vīna pH līmenis un kontakta ilgums ar zobiem.