Noskaidroti labākie Latvijā darinātie vīni

Latvijas vīnkopju un vīndaru biedrība tika aicinājusi kopā sava aroda lietpratējus no Somijas, Norvēģijas, Polijas, Dānijas, Krievijas, Lietuvas, Igaunijas un Latvijas.

No 29.jūlija līdz 31.jūlijam Rūmenes muižā tika spriests gan par vīnogu šķirnēm un to audzēšanu ziemeļu valstīs, gan par vīna darīšanas niansēm. Visu mūsu reģiona vīnogu audzētājus un vīndarus vieno kopējs mērķis - pamazām lauzt sabiedrībā esošos sterotipus par vīnu kā tikai dienvidu zemēm raksturīgu produktu.

Starptautiska žūrija, kuras sastāvā bija vīna pazinējs un lietpratējs Pēteris Benjamiņš, starptautiski diplomēts vīnzinis Aigars Nords un restorāna "Vincents" vīnzinis Raimonds Tomsons, kā arī divi vīndari no Dānijas un viens no Norvēģijas, tika noteikusi arī labākos no Latvijā selekcionātajām vīnogu šķirnēm darinātos vietējos vīnus. Kopumā konkursā piedalījās 11 Latvijas vīndari ar 29 vietējiem vīniem, kā arī žūrijas vērtējumam tika izlikti septiņi vīni no Skandināvijas valstīm.

Latvijas vīnu kategorijā pirmo vietu ieguva Ričarda Ivanova darinātais vīns no vietējās šķirnes "Sukribe", otro vietu ieguva vīndara Normunda Labrenča dzirkstošais baltvīns no vīnogu šķirnes "Vino Nordica", bet trešo vietu ieguva vairāku vietējo šķirņu izlases deserta vīns, kuru darināja vīndare Marta Igaune. Žūrija izcēla arī jaukto ogu sarkanvīnu, kuru darinājis vīndaris Andris Dišlers.

Vīni tika vērtēti atbilstoši pasaulē pieņemtiem standartiem pēc to garšas buķetes, krāsas un vizuālā izskata.

Svarīgākais