Ik gadu Latvijas iedzīvotāji mājās saražo 790 130 litrus vīna

Ik gadu Latvijas iedzīvotāji mājās saražo 790 130 litrus vīna, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pētījums "Atkarību izraisošo vielu lietošanas izplatība iedzīvotāju vidū" par iepriekšējo gadu.

Pētījuma dati liecina, ka 5% iedzīvotāju pēdējā gada laikā mājās brūvējuši kādu alkoholisko dzērienu vai arī to darījis kāds no viņu ģimenes locekļiem. Šī tradīcija visvairāk esot izplatīta Latgales reģionā, kur pēdējā gada laikā to darījuši aptuveni 11% iedzīvotāju. Savukārt visretāk tā sastopama Vidzemē - 4% iedzīvotāju.

Aprēķinot mājas apstākļos gatavoto alkoholisko dzērienu kopējo daudzumu un attiecinot to uz visiem Latvijas iedzīvotājiem, pētījuma autori secinājuši, ka ik gadu mājās tiek saražoti 790 130 litri vīna, 460 500 litri kandžas, 270 010 litri alus, 2900 litri sidra un 28 700 litri cita veida alkoholisko dzērienu.

Saskaņā ar Alkoholisko dzērienu aprites likumu alkohola brūvēšana mājas apstākļos bez licences ir atļauta, ja ražotais alkohols ir vīns, alus vai cits negāzēts raudzēts dzēriens ar nelielu spirta tilpumprocentu un tas tiek izmantots tikai pašu patēriņam.

Ja mājās brūvēts alkohols vai citādā veidā bez licences iegūts spirtotais dzēriens realizēts, tas tiek uzskatīts par nelegālu.

Svarīgākais