Mājas vīndari saražo mazāk par 1% no kopējā Latvijā ražoto raudzēto dzērienu apjoma, liecina Valsts ieņēmumu dienesta informācija.
2013.gadā raudzētos dzērienus ražoja 35 komersanti, kopā saražojot 654 308 dekalitrus dzērienu. No šī apjoma 6322 dekalitrus saražoja 29 mazie ražotāji.
Savukārt vīnogu vīna ražošanu pērn veica seši komersanti, kopā saražojot 219 627 dekalitrus dzērienu. No šī apjoma 54 dekalitrus saražoja četri mazie ražotāji.
Mazie ražotāji ir tie, kuri ražo vīnu, raudzētos dzērienus vai pārējos alkoholiskos dzērienus no savā īpašumā vai valdījumā esošajos dārzos un dravās iegūtajiem produktiem vai savvaļā augošiem augiem, neizmantojot spirtu vai citus saražotos alkoholiskos dzērienus. Mazo ražotāju saražotā vīna vai raudzēto dzērienu kopējais apjoms nedrīkst pārsniegt 15 000 litru gadā vai 100 litrus absolūtā alkohola daudzuma gadā.
Jau ziņots, ka 2013.gadā, salīdzinot ar 2012.gadu, Latvijā sarukusi vīna un raudzēto dzērienu ražošana, bet pieaugusi alus ražošana, liecina Valsts ieņēmumu dienesta dati.
2013.gadā Latvijā ir saražoti 219 627 dekalitri vīnogu vīna, kas ir par 58 574 dekalitriem jeb 21,05% mazāk nekā 2012.gadā.
Visi pārējie raudzētie dzērieni, piemēram, sidri, neskaitot vīnogu vīnus un alu, saražoti 654 308 dekalitru apjomā, kas ir par 418 931 dekalitru jeb 39,03% mazāk nekā 2012.gadā.
Savukārt alus ražošana pērn, salīdzinot ar 2012.gadu, pieaugusi par 617 274 dekalitriem jeb 4,39%. 2013.gadā Latvijā tika saražoti 14,7 miljoni dekalitru alus.