Lai noteiktu Latvijas labāko vīnzini jeb someljēru un popularizētu vīna kultūru, 7. un 8. septembrī notiks 2011. gada Latvijas Vīnziņu konkurss.
Konkursu rīko Latvijas Vīnziņu asociācija sadarbībā ar “Nautimus” (AS “Liviko”) un Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību BT 1.
7. septembrī konkursa pusfinālā “Hotel Jūrmala SPA” telpās vīnziņu zināšanas tiks pārbaudītas teorētiskajā testā, kā arī vīna novērtēšanas un vīna pasniegšanas (dekantēšanas) mākslā. Savukārt 8. septembrī starptautiskās pārtikas izstādes “Riga Food 2011” laikā Ķīpsalā norisināsies konkursa lielais fināls, kurā sacentīsies četri labākie kandidāti. Fināla dalībnieki sacentīsies dzirkstošā vīna pasniegšanā, stipro alkoholisko dzērienu un vīnu “aklajā” degustācijā, meklēs kļūdas dzērienu kartē, kā arī sniegs rekomendācijas ēdienu un dzērienu saderībā.
“Ja pērn “Riga Food” laikā Latvijas labākie vīnziņi rādīja paraugdemonstrējumus, tad šogad tās būs īstas sacensības. Tas būs atraktīvs pasākums, kurā ikviens varēs klātienē vērot Latvijas labāko vīnziņu uzstāšanos un cīņu par vērtīgām balvām, kā arī par tiesībām pārstāvēt Latviju Starptautiskajā Baltijas someljēru konkursā jau šā gada oktobrī,” stāsta Latvijas Vīnziņu asociācijas valdes loceklis Mārcis Mitrevics.
Tie vīnziņi, kuri nebūs iekļuvuši konkursa finālā, 8. septembrī Ķīpsalā sacentīsies Mazajā finālā, kurā uzdevums būs pudeli šampanieša vai dzirkstošā vīna pēc iespējas precīzāk izliet žūrijas noteiktā glāžu skaitā.
Konkursā var piedalīties jebkurš interesents, kurš ir profesionāli saistīts ar vīna vai viesmīlības biznesu un konkursa norises dienā ir vismaz 21 gadu vecs. Konkursantu sniegumu vērtēs starptautiska žūrija.
Pieteikties dalībai konkursā var līdz 7. augustam pa e-pastu: Raimonds.tomsons@restorans.vincents.lv. Papildus informācija, konkursa nolikums un dalībnieku pieteikuma anketas var atrast www.sommelier.lv
Konkursa fināls Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā sāksies 8. septembrī plkst. 12.00, savukārt Mazais fināls – plkst. 15.15.
Latvijas Vīnziņu asociācija skaidro, ka vīnzinis jeb someljērs restorānā vai veikalā atbild par vīna iepirkumiem, to pareizu uzglabāšanu un pārdošanu. Vīnzinis ir tas, kurš noskaidro, ko cilvēks vēlas sagaidīt no vīna, iesaka dzērienu un paskaidro, kāda būs ēdiena saderība ar vīnu, lai tā izgaršošana tik tiešām radītu baudu. Vīnziņa zināšanas nebūt neaprobežojas tikai ar vīnu, viņam jāprot orientēties arī stipro dzērienu, kā arī tējas un kafijas pasaulē.