Vīnš

21.feb 2021
Vīna dzeršanas kultūra jau sen vairs nav paredzēta tikai izredzēto elitei, tomēr būsim godīgi, vīna baudīšanas tradīciju vēsture mūsu valstī ir visai jauna, tāpēc vēl arvien netrūkst cilvēku, kas vīnu pērk, tāpēc, ka tam skaista etiķete un kārdinošais apraksts sola vijolīšu pēcgaršu, taču patiesu baudu no šī dievu dzēriena gūst reti. Iespējams, tieši šis brīdis, kad visa pasaule šķiet ieguvusi mazliet lēnāku ritmu, ir īstais, lai sāktu apgūt vīna zinības un iemācītos šo dzērienu patiesi izbaudīt.
30.dec 2020
Gan pie ikdienišķām vakariņām, gan īpaši svētkos, par neatņemamu maltītes sastāvdaļu ir kļuvis vīns. Tomēr, kā pie plašā vīna sortimenta veikalos neapjukt? Ikvienam no mums ir savi iecienītie vīni, taču ko darīt tad, ja gribas eksperimentēt un piemeklēt vīnu, kas piestāv vakara ēdienkartei? Tad, kad normāla ikdienas sastāvdaļa bija restorānu apmeklēšana, ar vīna izvēli palīdzēja vīnzinis vai viesmīlis, taču atrast un atklāt jaunas garšas plašajā vīna pasaulē, ir pa spēkam ik vienam no mums. Latvijas Vīnziņu asociācijas prezidents Jānis Kaļķis pastāsta, kādi knifi var palīdzēt neapjukt plašajā piedāvājumā un sniegs iespēju izmēģināt jaunas garšas.
29.mai 2020
Slavenā dziedātāja Kailija Minoga savā 52.dzimšanas dienā sākusi izdot rozā vīnu ar nosaukumu "Kylie Minogue", raksta "The Telegraph".
23.mai 2020
Pirms 30 gadiem neviens Latvijā par kalorijām pārtikas produktos nedomāja. Priecājās, ja veikalā varēja dabūt sviestu vai desu. Pieaugot labklājībai un preču pārpilnībai veikalos, Latvijā līdzīgi kā citās valstīs samilza cita problēma – aptaukošanās.
2.feb 2020
Vīndari no Itālijas, Spānijas un Austrālijas jau cieš zaudējumus vispārējās gaisa temperatūras paaugstināšanās dēļ, ziņo Krievijas TV kanāls Ren.tv.
24.jan 2020
Vīnzinis Mārcis Mitrevics (gardezi.lv) dalījies ar zivju un citu jūras produktu un vīnu saderības tabulu.
25.nov 2019
Nav noslēpums, ka vīns laiku laikos bijis lielā cieņā. Arī mūsdienās tam ir piešķirts izsmalcināta dzēriena statuss. Bet vai zināji, ka vīns spēj ko vairāk? Piemēram, ne tikai radīt, bet arī iztīrīt traipus, iznīcināt baktērijas un no tā pudelēm iespējams radīt jaunas lietas.
21.nov 2019
Mēdz teikt: lai iznāktu patiešām labs vīns, vīnogām jāaug tādās zemēs, kur gadā ir vismaz simt saulainu dienu. Mums šajā ziņā nav veicies, tomēr tas nenozīmē, ka neprotam vīnu baudīt un to novērtēt. Vēl kāds laiciņš atlicis, lai izvēlētos piemērotus vīnus iecerētajām maltītēm gada nogales ballītēs, arī dāvanām un, protams, saskandināšanai, sagaidot jauno gadu.
23.okt 2019
Nebrīnieties, ja rudenī gribas «samazināt apgriezienus» – tas nav nekas slikts, jo pat visenerģiskākā cilvēka dzīvē reizēm nepieciešams miera, pārdomu un nesteidzīgas izvērtēšanas laiks, saka psihologi. Bet nevajag arī ilgi skumt par to, ka priekšā gara, auksta ziema. Lai tumšajos vakaros mūs silda pavards, sveču liesmiņas un sirsnīgas sarunas ar tuviem cilvēkiem – tiem, kuri pieņem tevi tādu, kāds esi un kā jūties visērtāk – pledā ievīstījies, ar siltām čībām kājās un varbūt ar četrkājaino draugu pie sāniem. Arī glāze laba vīna šādā reizē pieder pie lietas, un, protams, prieku visiem sagādā nesteidzīga gardas maltītes baudīšana.
2.okt 2019
Rudenī tā vien gribas mājīgi iekārtoties uz dīvāna un nobaudīt kādu karsto dzērienu. Piedāvājam sasildīties un palutināt sevi ar sarkanvīna un karstās šokolādes dzērienu, kura pagatavošana prasīs vien pāris minūtes.
29.sep 2019
Vīns no arbūziem – tik netipisku dzērienu nolēmuši darīt Latvijas ziemeļos – Naukšēnos, vēstīja "LNT Ziņas".
photo_camera
22.sep 2019
Vīns no arbūziem - tik netipisku dzērienu nolēmuši darīt Latvijas ziemeļos Naukšēnos. Tur šonedēļ novākta arī pašu audzēto arbūzu vēlās šķirnes raža, kas jau sākusi ceļu uz raudzēšanu, vēsta LNT Ziņas. Līdz šim raudzēto dzērienu darinātāji jau daudzviet Latvijā izcēlušies ar inovatīvu garšu meklējumiem.
21.mar 2019
Vīns ir noslēpumains dzēriens, pilns bagātīgu aromāta un garšas nianšu. No vienas un tās pašas vīnogu šķirnes iespējams radīt ļoti atšķirīgus vīnus, un pat visspicākos degunus reizēm var piemānīt dzērieni no dažādām šķirnēm, izliekoties radniecīgi. Ne valstu robežas, ne vīna krāsa un pat ne vīnogu šķirne mūsdienās negarantē vīna patērētājam noteiktu unikālu vīna stilu.
5.feb 2019
Latvijas Vīnkopju un Vīndaru Biedrība (LVVB) sadarbībā ar divpadsmit vīna darītavām atklājusi vēl Latvijā neredzētu projektu – mājas lapu (www.latvijasvinature.lv), kura kalpos kā pārskatāms ceļvedis ikvienam interesentam, kurš vēlas doties tūrē pa Latvijas vīna darītavām.
22.dec 2018
100 gadus vecais Artūrs Grisbuks no Anglijas uzskata, ka viņa ilgdzīvošanas noslēpums ir diētā, ko viņš sastādījis pats.
23.nov 2018
Kādā SPA kompleksā Japānā iespējams baudīt peldes vīnā.
14.okt 2018
Sestdien, 13.oktobrī, izsolē Ņujorkā pārdota līdz šim dārgākā franču vīna pudele. Tā jaunajam īpašniekam izmaksājusi 424 000 mārciņu, vēsta "The Independent".
2.okt 2018
Ja esi kaislīgs vīna mīļotājs, tad noteikti iekrājas daudzi vīna korķi. Varbūt iespējams izmantot tos vai arī vietējā saimniecības preču veikalā iegādāties jaunus, lai pagatavotu priekšmetus, kas jau pa gabalu vēstīs, ka esi iecienījis vienu no pasaulē senākajiem dzērieniem.
27.sep 2018
Pateicoties augstajām temperatūrām, Šveicē šogad vīnam paredzēto vīnogu ražu novāc agrāk nekā parasti.
10.aug 2018
Zinātnieki ir pārliecināti, ka vīna raudzēšanas mākslu cilvēki apguvuši neolīta laikmetā – pēc tam, kad Āzijas dienvidrietumos radās pirmās pastāvīgās cilvēku apmetnes, kuru iedzīvotāji sāka kultivēt un audzēt dažādus savvaļas augus un pieradināja pirmos mājdzīvniekus. Senākās liecības par vīna izgatavošanu datējamas ar aptuveni 8000 gadu senu pagātni – tieši tik senas ir krūkas ar vīnskābes nosēdumiem, ko mūsdienu Gruzijas teritorijā atradusi starptautiska ekspedīcija, kas tur strādāja no 2015. līdz 2017. gadam.