Sliktas ziņas baltvīna cienītājiem

© Pixabay.com

Klimata pārmaiņas nopietni ietekmē Ungārijas vīna nozari, kas ir slavena ar saviem baltvīniem, ziņo “The Independent”.

Temperatūras rekordi Ungārijā ir likuši vairākiem valsts vīndariem sākt vīnogu novākšanu jau augusta sākumā - tas ir mēnesi agrāk nekā parasti.

Klimata pārmaiņas būtiski ietekmē valsts slaveno vīna nozari, jo gaisa temperatūras paaugstināšanās var padarīt Ungārijas klimatu pārāk karstu, lai ražotu baltvīnu, tostarp slaveno vīnu “Tokaji”.

"Es neatceros, ka kādreiz būtu lasījis šīs vīnogas tik agri. Mēs sākām vismaz mēnesi agrāk," sacīja 35 gadus vecais Balatonlellas vīnogu audzētājs Lāslo Kereks, kurš agro ražu saista ar "neko citu kā klimata pārmaiņām”.

Ungārijas nacionālā laikapstākļu dienesta ziņojums liecina, ka šis jūlijs bija karstākais Ungārijā kopš temperatūras novērojumu sākuma 1901. gadā.

"Mūsu modeļi rāda, ka Ungārijas klimats vairs nebūs ideāls baltvīnam,” ar nožēlu teica Pīters Szaba, klimata zinātnieks no “Eötvos Loránd” universitātes.

Viņš pieļauj, ka Ungārijas ražotājiem, iespējams, nāksies pāriet uz sarkanvīna ražošanu, lai gan šobrīd vairāk nekā divas trešdaļas Ungārijas vīna ražotāju audzē vīnogas tieši baltvīniem.

Tomēr Ungārijas vīndari uzskata, ka nākamajās desmitgadēs viņi spēs pielāgoties mainīgajam klimatam un ar nelielām izmaiņām turpināt ražot tradicionālos baltvīnus.

“Izskatās, ka mēs būsim jaunais Vidusjūras reģions. Līdz ar to šīs pārmaiņas Ungārijas vīna darīšanai noteikti nebūs nevēlamas, taču mums ir jāpielāgojas,” uzsvēra Badacsonoras vīna darītavas “Varga” īpašnieks Peters Varga.

Viņa vīna darītava, kas pārdod 15 miljonus pudeļu gadā, jau tagad ievieš stratēģijas, lai samazinātu vīnogu pakļaušanu tiešai saules gaismai, un apsver iespēju stādīt jaunus vīnogulājus uz austrumiem vērstās nogāzēs, nevis uz dienvidiem vērstās nogāzēs, kā tas tiek darīts šobrīd.

Svarīgākais