Prognozē slavenāko vīnu - Prosecco un Cabernet Sauvignon - ražošanas pārtraukšanu

Pasaulē slavenākie vīni, piemēram, Prosecco un Cabernet Sauvignon, klimata pārmaiņu dēļ var uz visiem laikiem pazust no veikalu plauktiem, ziņo unian.net.

Vīna dārzi kalnos, kuros vīnogas audzē, lai izmantotu dzirkstošo dzērienu pagatavošanai, ir pakļauti augsnes degradācijas riskam, ziņo Dailymail. Problēma skar tādas labi zināmas teritorijas kā Burgundija un Grand Crus, un tā var ietekmēt arī Cabernet Sauvignon - vispopulārākā sarkanvīnā pasaulē - ieguvi.

Paolo Taroli, pētījuma vadošais autors no Padujas universitātes Itālijā, sacīja: "Risks nav tikai lauksaimniecības produkta zudums vai ainavas izmaiņas, kas negatīvi ietekmē vietējo ekonomiku... Risks skar veselu kopienu vēstures un to kultūras sakņu zaudēšanu."

Miljoniem gadu laikā erozija ir nesusi kalnaino augsni un ūdeni lejup, ietekmējot atslēgu vīna garšas radīšanai.

Lauksaimniekiem un zinātniekiem ir jāsadarbojas, lai glābtu dažus no pasaulē slavenākajiem vīniem. Pētījums norādījis, ka sliktā augsne kalnu erozijas rezultātā un nepietiekams nokrišņu daudzums ir lielākais drauds nozarei.

Iespējamie risinājumi varētu būt zāles audzēšana starp vīnogulājiem, lai saturētu augsni kopā, un lietus ūdens savākšana rezervuāros kalnu nogāzēs, lai novērstu noteci.

Prosecco vīns ir viens no populārākajiem pasaulē - 2019. gada jūlijā Prosecco vīna dārzi tika iekļauti UNESCO Pasaules mantojuma vietu sarakstā.