“Double Coffee”, “Vincents”, “Čarlstons”, “XL Pelmeņi” — kas šiem visiem kopīgs? Tie ir slaveni iestādījumi, kuri likvidēti ne krīžu laikā, bet pēc tam, kad visas krīzes jau pārvarētas. Daudzi atlikušie nozares flagmaņi stieg parādos.
Jūnijā pasaulē populārākais restorānu ceļvedis "Michelin Guide" pirmo reizi paziņos savu izvēli par restorāniem Lietuvā, ceturtdien paziņoja Ekonomikas un inovāciju ministrija.
"Kā pilsētas iedzīvotājam man patīk tukša Vecrīga, tā ir mana pilsēta, arhitektūra, bet kā uzņēmējam gribas raudāt," TV24 raidījumā "Preses klubs" saka restorāna un kokteiļu bāra "B Bārs Restorāns" īpašnieks Armands Mednieks.
Izrādās, ka pēc iekļūšanas prestižajā “Michelin” ceļvedī, Latvijas uzņēmēji sagaidījuši visas iespējamās kontrolējošās inspekcijas, bet restorānu nodokļu parādi tiekot pasniegti kā vislielākie nāves grēki.
Latvijas restorānu nozares nodokļu parādi jau ir pārsnieguši 44 miljonus eiro, kas ir par 79% vairāk nekā pirms pandēmijas. Restorānu jomas asociācijas ceļ trauksmi – milzīgam ekonomikas slānim draud smaga krīze. Populāri restorāni paziņo par slēgšanu. Kas uztrauc sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu īpašniekus, un vai tie pārdzīvos iespējamo PVN pieaugumu? Atbildes uz šiem jautājumiem meklēja “rus.nra.lv”.
Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) sadarbībā ar Rīgas Investīciju un tūrisma aģentūru realizējusi projektu, kura rezultātā tapis Rīgas gastronomijas ceļvedis, kas publicēts ietekmīgā uz Skandināvijas tirgu orientētā gastronomijas emuārā.
No 31.marta līdz 9.aprīlim piekto gadu norisināsies Cēsu novada Restorānu nedēļa "Nopūt sparģeli", aģentūru LETA informēja Cēsu novada tūrisma attīstības aģentūras mārketinga un komunikācijas nodaļas vadītāja Jeļena Volkova.
Šogad Liepājas restorānu nedēļa tiek rīkota līdz ar jaunās vasaras sezonas tūrisma sākšanos - no 8.maija līdz 14.maijam, aģentūru LETA informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību un mārketinga daļas vadītāja Zita Lazdāne.
No 7.aprīļa līdz 16.aprīlim notiks Valmieras restorānu nedēļa, aģentūru LETA informēja Valmieras novada Tūrisma pārvaldes mārketinga speciāliste Baiba Misiņa.
Tuvojoties Valentīna dienai, mīlestības apliecinājumus var izteikt, ēdot gardu maltīti. Tomēr līdz 14. februārim laika, lai izvēlētos ideālu vietu romantiskam randiņam, vairs nav daudz. Valērija Birule, kulinārijas speciāliste, zina visu par vietējām kafejnīcām un restorāniem ne tikai Rīgā un ir apkopojusi vietu izlasi, kur doties 14. februārī.
Ēdināšanas nozares uzņēmumi patlaban strādā ar zaudējumiem un lielai daļa ēdinātāju ir kļuvuši par nodokļu parādniekiem, aģentūrai LETA atzina Latvijas Restorānu biedrības (LRB) prezidents Jānis Jenzis.
Līdz ar energoresursu cenu kāpumu un darba spēka trūkumu, trešdaļai Latvijas restorānu šī varētu būt pēdējā ziema, atzīst Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) izpilddirektore Santa Graikste.
Rēķini par gāzi un elektrību kļuvuši tik lieli, ka dažu restorānu un kafejnīcu īpašnieki jau izlēmuši savus uzņēmumus slēgt – pirms nonāk parādos. Citi vēl cer uz tūlītēju energoresursu cenu griestu noteikšanu. Ja ne, sekos lavīnveidīga ēstuvju slēgšana, kas vēlāk ietekmēs visu valsts ekonomiku, brīdina nozares pārstāvji, vēsta ReTV.
Ieskandināsim pilsētas svētku periodu ar Latvijas labāko pavāru priekšnesumiem! Jau 28.maijā no plkst.16 līdz plkst.20 Salaspils Nacionālajā botāniskajā dārzā pilsētas svētku ietvaros norisināsies Latvijā iemīļotu pavāru sacensības – «Garšu cīņas». Pasākuma laikā Latvijas augstākās raudzes pavāri dalīsies savā pieredzē, sacentīsies savā starpā, vērtēs, degustēs un izaicinās viens otru, 25 minūšu laikā radot piecas lieliskas maltītes. Salaspils pilsētas svētku noskaņā vakara kulminācijā apmeklētājiem būs iespēja izbaudīt grupas «Instrumenti» koncertu. Šis būs pirmais no piecpadsmit plānotājiem «Garšu cīņu» pasākumiem šajā vasarā.
2021.gadā 65% ēdināšanas uzņēmumu, salīdzinot ar attiecīgu periodu pērn, ir būtiski samazinājies apgrozījums, liecina Latvijas Restorānu biedrības (LRB) īstenotā aptauja.
Sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšana iekštelpās iespējama stingros epidemioloģiskās drošības prasību apstākļos, teikts Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātajās vadlīnijās sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai iekštelpās.
Neraugoties uz to, ka ēdināšanas uzņēmumu apgrozījums Covid-19 pandēmijas laikā ir nokrities no 50 līdz 70%, vienreizējā iepakojuma apjoms pieaudzis vairāk nekā divas reizes, liecina Latvijas Restorānu biedrība (LRB), Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija (LVRA) un Latvijas lauku tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs" dati.
Viens no pasaules lielākajiem restorānu koncerniem "Restaurant Brands International" (RBI), kam pieder tādi ārzemēs vadošie zīmoli kā "Burger King", "Popeyes" un "Tim Hortons", ir publicējis globālo politiku par atteikšanos no sprostos dētām olām. Šī apņemšanās tika izziņota 44 dienas pēc tam, kad vairāk nekā 80 dzīvnieku aizsardzības organizāciju apvienība "Open Wing Alliance" uzsāka publisku sabiedrisko kampaņu. Latvijā šo apvienību pārstāv biedrība "Dzīvnieku brīvība".
Valsts atbalsts Covid-19 krīzē nav pieejams visiem, kam tas tika solīts, šodien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē apgalvoja restorānu "Vairāk saules" līdzīpašnieks Endijs Bērziņš un "Baltic Restaurants" valdes loceklis Guntis Bredovskis.