Fermentētie produkti pēdējos gados kļuvuši par īstu veselības tendenci – kefīrs, kimči, kombuča, skābēti kāposti un pat jogurts tiek dēvēti par “dzīviem pārtikas produktiem”, jo tie satur labvēlīgās baktērijas, kas palīdz mūsu zarnu mikrobiomam. Bet kas notiktu, ja katru dienu ēstu tikai vienu fermentētu produktu – vai tas dotu lielu labumu, vai tieši otrādi, organismam trūktu dažādības? Skaidro “Harvard School of Public Health”.
Ja parasti domājam par rīsiem kā par vienkāršu piedevu vakariņām, tad zinātne un arī seni kulinārie paradumi atklāj pavisam citu stāstu. Izrādās – rīsi, ja tos ļauj viegli fermentēt, kļūst par spēcīgu sabiedroto mūsu zarnu veselībai. Un kā mēs zinām – kad vēders jūtas labi, arī garastāvoklis un enerģija kļūst citāda! Ar atklājumiem dalās “Indian Times”.
Mēdz teikt, ka mēs jūtamies tik labi, cik labi jūtās mūsu gremošanas sistēma. Kā rūpēties par tās labsajūtu un ko vērtīgu organismam sniedz skābpiena produkti, stāsta BENU Aptiekas piesaistītā eksperte, sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.
Lai arī par veselību jārūpējas visu gadu, ir īpaši aukstajā sezonā ir lietderīgi apsvērt iespēju probiotiku lietošanu. Kāpēc? Vasarā cilvēki ēd vairāk augļus un dārzeņus, kas nodrošina ne tikai vitamīnus, bet arī probiotikas, skaidro ārsti, raksta “limon.postimees.ee”.
Vienmēr esmu mocījusies ar menstruālajām sāpēm un dažādiem traucējošiem simptomiem mēnešreižu laikā, jo īpaši pirmajā dienā – tās nav tikai velkošas sāpes vēdera lejasdaļā, bet arī galvas reiboņi, slikta dūša, dažkārt pat caureja un vemšana. Ir bijis tik slikti, ka neesmu varējusi aiziet uz darbu. Visu ko esmu izmēģinājusi, nekas nepalīdz – ne pretsāpju līdzekļi, ne “nošpa”, ne hormonālās kontracepcijas terapija…