Tiek lēsts, ka kopumā 95 pasaules valstīs tiek svinētas Lieldienas. Cik dažādu kultūru un nāciju, tik dažādas var būt arī šo svētku tradīcijas. Uzzinam, kāds paražas piekopj citās valstīs dzīvojošie Lieldienās!
Raidījumā 'Nra.lv sarunas" viesojas olu vēstnieks Latvijā Toms Auškāps ( AS “Balticovo” Komunikācijas un attīstības direktors). Viņš režisorei un aktrisei Kristīne Krūzei-Hermanei un žurnāla "Vakara Ziņas" galvenajai redaktorei Inesei Dāvidsonei stāsta, kā pareizi jāvāra olas, lai tās nesaplīstu, un kas ir jādara, lai uzvarētu olu kaujās,
Kāda ir Lieldienu nozīme un no kurienes cēlies nosaukums? Lieldienās ir kas vairāk par šokolādes olām, jo Lieldienu svētdiena ir viens no svinīgākajiem notikumiem kristiešu vidū visā pasaulē, thesun.co.uk.
Lai gluži bez svētkiem ar neiztrūkstošajām olu kaujām nepaliktu, atliek vien nedaudz pacensties un sarūpēt vismaz trīs dažādas un ļoti apetelīgas mērcītes.
Vai atminies, kad vecmāmiņa strikti piekodināja, ka Lieldienās ir jāapēd pāra skaits olu, jo, apēdot nepāra olu skaitu, pēkšņi var piemeklēt kāda neveiksme.
Lieldienas ir klāt un kā jau katros svētkos, pilsētas, tostarp Rīga, parūpējas par vizuālo svētku noformējumu ielās. Tiesa, iedzīvotājiem "acīs iekritis" kāds dekors Vecrīgā. Citi to peļ, citi neredz vaimanāšanai iemeslu.
Jūs teiksiet – olas ir tipisks Lieldienu ēdiens? Modes māksliniece Elita Patmalniece atbildētu – jā, ja vien tās glīti gozējas skābeņu zupas šķīvī! Viņai Lieldienas saistās tieši ar zaļo, pavasarīgo skābeņu zupu. Elita kopā ar šefpavāru Normundu Baranovski gatavo šo daudzu virtuvju repertuāra klasiku.
Olas jau izsenis simbolizē auglību un jaunas dzīvības rašanos. Kā katrās mājās ir savas ēdienu receptes, tā arī ir olu krāsošanas un Lieldienu svinēšanas tradīcijas.
Lieldienu neatņemama sastāvdaļa ir ne tikai šūpošanās un gardas svētku maltītes baudīšana ģimenes lokā, bet arī olu krāsošana un olu kaujas, lai noskaidrotu, kuram izdevies tikt pie pašas stiprākās olas. Raimonds Zommers, šefpavārs un “Maxima Latvija” garšu vēstnesis, sniedz padomus, kā izvārīt ne vien skaistākās, bet arī izturīgākās olas, lai kļūtu par neuzvaramu olu kauju līderi un pārsteigtu ģimeni un draugus!
Raidījumā "Nra.lv sarunas" aktrise un režisore Kristīne Krūze- Hermane dalā ar neparastu olu krāsošanas veidu, proti, viņa Lieldienu olas krāso, izmantojot zīda kaklasaites.
Jūdu un kristiešu tradīcija izmantot īpašas sveces laikā, ko tagad saucam par Lieldienām, ir aptuveni 3450 gadus veca. Vecās Derības laikos uzticīgie ticīgie aizdedza sveces vakarā pirms Pasā, ko kristieši tagad šo dienu dēvē par Lielo piektdienu.
“Mēs gribam vairot smaidu un labo mums apkārt, iedvesmot piedzīvojumiem, iedvesmot sasniegt mērķus. Mēs gribam atgādināt cilvēkiem, ka ir jāsaka labi vārdi, jādara labi darbi un jānovērtē laiks, kas mums ir dots kopā ar ģimeni,”atklāj zaķa kārumu medību idejas ģeneratore Ieva Permina, kas ir mārketinga vadītāja uzņēmumā “Izdevējs SEIK”.
Zaļā ceturtdiena, zināma arī kā Lielā ceturtdiena, ir kristiešu svētā diena, kurā tiek pieminēti notikumi, kas pazīstami kā kāju mazgāšana un pēdējais vakarēdiens.