ēdiens

9.mar 2021
Pēdējo gadu laikā arvien vairāk cilvēku pievērš pastiprinātu uzmanību uzturam un pilnveido savu ēdienkarti. Populāras kļuvušas dažādas produktu alternatīvas – bezglutēna makaroni un milti, saldinātāji, kokosriekstu eļļa. Cilvēku uztura maiņas paradumi saistīti gan ar slēpto pārtikas alerģiju jeb pārtikas nepanesamību, gan vēlmi izmēģināt citas garšas.
1.mar 2021
Lai ēstu veselīgi, patiešām nav nepieciešams divas stundas stāvēt pie plīts. Protams, ja ēst gatavošana sagādā prieku, to droši var darīt. Taču tikpat labi var doties uz veikalu un iegādāties visu nepieciešamo. Piepūlēties nāksies vien tik daudz, lai produktus nomazgātu, atvērtu iepakojumu, sagrieztu un saliktu uz šķīvja. Vai arī – lai gatavošanai pievērstos īsu brīdi: piemēram, izvārītu paciņu Latvijā ražotu pērļu grūbu vai citu graudaugu, uz pannas sasautētu dārzeņus vai zivs gabaliņus, atzīst uztura speciāliste Zane Timpare
21.feb 2021
Sociālajos tīklos runā par garšīga un veselīga ēdiena recepti, kas visaptveroši ietekmē ķermeni: tas stiprina asinsvadus, uzlabo gremošanu un atjauno aknu darbību.
20.feb 2021
Nav noslēpums, ka auzu pārslu putrai piemīt vairākas īpašības, kas nāk par labu mūsu veselībai. Viena no tām - tā stiprina imunitāti, kas gada aukstajā laikā gan pieaugušajiem, gan bērniem ir ļoti svarīgi. Tomēr ar mazajiem ķipariem un veselīgo auzu tumi brokastīs dažreiz nav tik vienkārši - reizēm tā negaršo, nepatīk vai vienkārši neinteresē.
9.feb 2021
Kafejnīca "Ezītis Miglā" brīdināja ēdināšanas uzņēmumus - laikā, kad nav atļauts ēst uz vietas un palielinājies pasūtījumu skaits, ļaundari izdomājuši veidu, kā piesavināties citu cilvēku pasūtīto ēdienu.
6.feb 2021
Gatavošana mājās ikdienā ir jaunā realitāte daudzās Latvijas ģimenēs - 56% iedzīvotāju norādījuši, ka gatavo mājās biežāk nekā laikā pirms Covid-19 pandēmijas, un tikai katrs piektais plāno atgriezties pie agrākajiem paradumiem, liecina 2020.gadā veiktais NielsenIQ pētījums. Pieaugusi arī veselīgu maltīšu nozīme ikdienā.
6.feb 2021
Covid-19 infekcijas uzliesmojums būtiski mainījis iedzīvotāju ikdienu un līdz ar to arī ēšanas paradumus - tā atzinis katrs sestais jeb 17% Latvijas iedzīvotāju.
3.feb 2021
Pievērošoties veselīgam dzīvesveidam, mēs vēlamies no savas ikdienas ēdienkartes izslēgt taukainus un treknus ēdienus. Tomēr arī tie pārtikas produkti, kurus mēdzam uzskatīt par veselīgiem var būt bagāti ar taukiem. Ne vienmēr ēdienā, pārtikas produktā esošais tauku saturs nāk par ļaunu mūsu organismam. Labie tauki mūsu organismam sniedz daudz labu īpašību. Aplūko un uzzini, kuri veselīgie pārtikas produkti ir taukiem bagāti!
30.jan 2021
Ziemas laiks mūs nelutina nedz ar bagātīgām dabas veltēm, nedz saules gaismu. Tas ir laiks, kad mūsu organismam mēdz būt nepieciešams lielāks atbalsts un rūpes. Ilgie, tumšie vakari un vienveidīgāka ēdienkarte var veicināt to, ka jūtamies noguruši un izsmelti gan fiziski, gan emocionāli.
26.jan 2021
ANO lēš, ka līdz gadsimta vidum pasaules iedzīvotāju skaits sasniegs 9 miljardus. Lai visus pabarotu, pasaulei par 70% būs jāsamazina līdzšinējais pārtikas zudums. Tā ir visu pārtikas piegādes ķēdes dalībnieku - ražotāju, tirgotāju un patērētāju - kopīga atbildība, kurā mazumtirgotājiem ir lieliska iespēja kļūt par labu pārmaiņu radītājiem.
24.jan 2021
Uztura speciāliste no Austrālijas Savina Rego ir iemācījusi saviem lasītājiem samazināt kalorijas par trešdaļu, nesamazinot porcijas lielumu. Par to ziņo "Daily Mail".
13.jan 2021
Nav tādas lietas kā "labs" vai "slikts" ēdiens, viss ir jālieto mērenos daudzumos. Tomēr ir pāris produkti, kuri sievietēm nav ieteicami un tos nedrīkst lietot ikdienas uzturā. Daži no produktiem var veicināt hromonu darbības traucējumus, bet citi var palielināt iespējas saslimt ar hroniskām slimībām. Tāpēc ņem vērā un izvairies ikdienā no šiem sešiem produktiem!
23.dec 2020
Kāda sieviete sociālo mediju lietotājus pārsteigusi ar neparastu ēdiena pagatvošanas veidu. Sieviete iesaka Ziemassvētku maltīti gatavot trauku mazgājamā mašīnā, informē medijs The Sun.
21.nov 2020
Mēs ikviens zinām to nepatīkamo, spiedošo sajūtu, kad esam pārēdušies. Svarīgi baudot ēdienu, ir nepārēsties, tomēr bieži vien mums to ir grūti izdarīt. Pastāv dažādi veidi kā cīnīties ar šīm nepatīkamajām sajūtām, sākot no pastaigas svaigā gaisā, līdz pat fiziskām aktivitātēm. Tomēr ir vēl dažādi neparasti veidi, kas var palīdzēt justies labāk.
20.nov 2020
Ar produktu derīguma termiņiem jābūt uzmanīgiem, jo daudziem tā ignorēšana var beigties ar vēdersāpēm un pat saindēšanos. Portāls "The Healthy" uzskaitījis produktus, kuru derīguma termiņš jāņem vērā.
16.nov 2020
Visticamāk mēs katrs savā dzīvē esam jutuši satraukumu. Tas ir iekšējs nemiers, kas neļauj atslābt pat vakarā, kad visi darbi un pienākumi pie malas. Arvien vairāk cilvēku šī sajūta nepamet, izraisot virkni citu veselības problēmu. Tomēr ar savu uzturu varam šo situāciju labot.
5.nov 2020
Pēdējā laikā arvien populārāks kļūst "Meal prep" koncepts jeb pārdomāta ēdienu plānošana, pagatavošana un sagatavju veidošana ilgākam laikam uz priekšu, piemēram, nedēļai. Kā pārdomāti saplānot savu ēdienkarti? Ko iekļaut plānā, lai parūpētos par savu labsajūtu ik dienas? Iesaka sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un farmaceite Zanda Ozoliņa.
30.okt 2020
Laiku pa laikam mēs visi apmeklējam kādu restorānu. Ir svarīgi zināt labas galda manieres, lai nenonāktu nepatīkamā situācijā. Tas, ka elkoņus nevajadzētu turēt uz galda un runāt ar pilnu muti, it kā visiem zināms. Bet ir vēl krietni vairāk lietu, ko vajadzētu zināt, lai neatstātu par sevi sliktu iespaidu. Esam sagatavojuši 7 svarīgus galda etiķetes noteikumus.