ēdiens

26.mai 2021
Kas gan var būt garšīgāks par kādu saldu bulciņu vai kūciņu, vai arī čipšu paku un frī kartupeļiem? Uztura speciālisti bieži vien atgādina, ka šādi ēdieni ir kalorijām bagāti jeb satur "tukšās kalorijas".
25.mai 2021
Sievietēm ir īpaši jāpievērš uzmanība saviem ēšanas paradumiem, kas bieži vien var nebūt paši veselīgākie un organismam labākie. Neveselīgi ēšanas paradumi var kaitēt menstruācijai un pat auglībai. Izlasiet un noskaidrojiet no, kuriem paradumiem vajadzētu atteikties!
16.mai 2021
Vasara ir laiks, kad gandrīz ikvienā pilsētā rodas iespēja baudīt ātru un gardu maltīti uz ielām, parkos, terasēs un citur. Street food ēdienu aromāti kārdina mūs gan ikdienas steigā, gan brīvdienās, un reizēm ir grūti izlemt, kur apstāties un ko nobaudīt, taču arī mūsu pašu virtuve un pagalms var kļūt par vietu, kur top gardi street food tipa ēdieni.
4.mai 2021
Kā bērnu mīļāko ēdienu - picu varam padarīt par ne tikai garšīgu, bet arī veselīgu un uzturvielām bagātu ēdienu?  Atklāj Bērnu slimnīcas uztura speciālistei un kustības "Ēstprieks" ēdienkartes līdzautorei Lizetei Pugai un  šefpavārs Lauris Aleksejevs.
11.apr 2021
Ja bērni varētu brīvi izvēlēties, ko ēst, vairums pusdienās ēstu makaronus un cīsiņus, bet našķiem izvēlētos svaigus augļus, ogas, jogurtu un saldumus, liecina pārtikas mazumtirdzniecības tīkla ELVI "Bērnu mēneša" ietvaros veiktā vecāku aptauja par to, kādi ēšanas paradumi ir viņu bērniem.
3.apr 2021
Svētki ir laiks, tad atļaujamies apēst vairāk un uzturā iekļaut vairāk svētku našķu. Lieldienas nav izņēmums! Taču vai zinām, kā galveno Lieldienu ēdienu olas, pagatavot droši un pareizi? Un kā to atbilstoši uzglabāt?
20.mar 2021
Izpratne par ēst gatavošanu un veselīgu uzturu mazulim veidojas tieši ģimenē, turklāt, jo vairāk bērns pats iesaistās ēdiena tapšanā, jo labākas ir viņa iemaņas, un noturīgākas viņa zināšanas.
19.mar 2021
Joprojām sabiedrībā pastāvīgi pastāv un mainās dažādi mīti, kas saistīti ar pārtiku un uzturu. Speciālisti atzīst, ka cilvēki visbiežāk izvēlas ticēt mītiem, jo neprecīza vai nepareizi interpretēta informācija ir iesakņojusies apziņā. Taču iedziļinoties, viss izrādās pavisam citādāk.
16.mar 2021
Pandēmija, nenoliedzami, ieviesusi korekcijas mūsu dzīves tempā un paradumos. Daudziem ēdiena gatavošana mājās kļuvusi par aizraujošu hobiju, tomēr daļai mājsēde saistās ar neremdināmu apetīti. Kā zināt, vai apēsto produktu apjoms ir normas robežās un kad pienācis laiks apstāties? Sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane un uztura speciāliste Dārta Tene sniedz praktiskus padomus, kā sakārtot ēdienkarti un gūt sāta sajūtu.
11.mar 2021
Daudzi cilvēki ir dzirdējuši par tā saukto pareizo uzturu. Tas palīdz attīrīt organismu no toksīniem, stiprināt imūnsistēmu un pagarināt dzīvi. Tomēr ne visi pārtikas produkti un ēdieni, kurus uzskatām par veselīgiem, patiesībā ir veselīgi.
9.mar 2021
Pēdējo gadu laikā arvien vairāk cilvēku pievērš pastiprinātu uzmanību uzturam un pilnveido savu ēdienkarti. Populāras kļuvušas dažādas produktu alternatīvas – bezglutēna makaroni un milti, saldinātāji, kokosriekstu eļļa. Cilvēku uztura maiņas paradumi saistīti gan ar slēpto pārtikas alerģiju jeb pārtikas nepanesamību, gan vēlmi izmēģināt citas garšas.
1.mar 2021
Lai ēstu veselīgi, patiešām nav nepieciešams divas stundas stāvēt pie plīts. Protams, ja ēst gatavošana sagādā prieku, to droši var darīt. Taču tikpat labi var doties uz veikalu un iegādāties visu nepieciešamo. Piepūlēties nāksies vien tik daudz, lai produktus nomazgātu, atvērtu iepakojumu, sagrieztu un saliktu uz šķīvja. Vai arī – lai gatavošanai pievērstos īsu brīdi: piemēram, izvārītu paciņu Latvijā ražotu pērļu grūbu vai citu graudaugu, uz pannas sasautētu dārzeņus vai zivs gabaliņus, atzīst uztura speciāliste Zane Timpare
21.feb 2021
Sociālajos tīklos runā par garšīga un veselīga ēdiena recepti, kas visaptveroši ietekmē ķermeni: tas stiprina asinsvadus, uzlabo gremošanu un atjauno aknu darbību.
20.feb 2021
Nav noslēpums, ka auzu pārslu putrai piemīt vairākas īpašības, kas nāk par labu mūsu veselībai. Viena no tām - tā stiprina imunitāti, kas gada aukstajā laikā gan pieaugušajiem, gan bērniem ir ļoti svarīgi. Tomēr ar mazajiem ķipariem un veselīgo auzu tumi brokastīs dažreiz nav tik vienkārši - reizēm tā negaršo, nepatīk vai vienkārši neinteresē.
9.feb 2021
Kafejnīca "Ezītis Miglā" brīdināja ēdināšanas uzņēmumus - laikā, kad nav atļauts ēst uz vietas un palielinājies pasūtījumu skaits, ļaundari izdomājuši veidu, kā piesavināties citu cilvēku pasūtīto ēdienu.
6.feb 2021
Gatavošana mājās ikdienā ir jaunā realitāte daudzās Latvijas ģimenēs - 56% iedzīvotāju norādījuši, ka gatavo mājās biežāk nekā laikā pirms Covid-19 pandēmijas, un tikai katrs piektais plāno atgriezties pie agrākajiem paradumiem, liecina 2020.gadā veiktais NielsenIQ pētījums. Pieaugusi arī veselīgu maltīšu nozīme ikdienā.
6.feb 2021
Covid-19 infekcijas uzliesmojums būtiski mainījis iedzīvotāju ikdienu un līdz ar to arī ēšanas paradumus - tā atzinis katrs sestais jeb 17% Latvijas iedzīvotāju.
3.feb 2021
Pievērošoties veselīgam dzīvesveidam, mēs vēlamies no savas ikdienas ēdienkartes izslēgt taukainus un treknus ēdienus. Tomēr arī tie pārtikas produkti, kurus mēdzam uzskatīt par veselīgiem var būt bagāti ar taukiem. Ne vienmēr ēdienā, pārtikas produktā esošais tauku saturs nāk par ļaunu mūsu organismam. Labie tauki mūsu organismam sniedz daudz labu īpašību. Aplūko un uzzini, kuri veselīgie pārtikas produkti ir taukiem bagāti!
30.jan 2021
Ziemas laiks mūs nelutina nedz ar bagātīgām dabas veltēm, nedz saules gaismu. Tas ir laiks, kad mūsu organismam mēdz būt nepieciešams lielāks atbalsts un rūpes. Ilgie, tumšie vakari un vienveidīgāka ēdienkarte var veicināt to, ka jūtamies noguruši un izsmelti gan fiziski, gan emocionāli.