Maskavas iedzīvotājs Konstantīns Bahurins, kurš pusotru gadu atteicās no ēdiena un dzēra tikai tēju un ūdeni, intervijā portālam Lenta.ru aprakstīja savu pieredzi.
Jekaterinburgas pilsētas Medicīnas profilakses centra uztura speciāliste Irina Borodina pastāstīja, kāda ir veselībai kaitīgākā ātrā uzkoda, kuru nebūtu ieteicams iekļaut uzturā. Par to ziņo "lenta.ru".
Ir dienas, kad gribas sevi palutināt ar ko gardu un varbūt ne visai veselīgu. Šādas maltīties mēdz saukt arī par "cheat meal", kad ēdat to, ko sirds kāro, nevis to, kas varētu būt veselīgs. Tomēr svarīgi ir arī izvērtēt, kas tiek apēsts, lai šāda sevis palutināšana nekaitētu veselībai.
Bieži vien ne tikai svētkos, bet arī ikdienā ir grūti apstāties un tiek apēsts par daudz. Šādos brīžos var mocīt ne tikai nepatīkama pašsajūta, bet arī sirdsapziņa par to, cik daudzi ir apēsts. Psihologi izceļ piecus veidus, kā samazināt tieksmi pēc ēdiena, kad jau esiet paēdis un kā neveicināt pārēšanos.
Laiska atpūta, mazliet slinkuma, nesteidzīgas uzkodas, gardi našķi un lieliskā iespēja sev neliegt neko – tieši šāda pieeja bieži vien raksturo atpūtnieku ikdienas ritmu un ēdienu izvēli atvaļinājuma laikā.
Vēdera uzpūšanās nav nekas patīkams jebkurā gadalaikā. Tomēr vasarā šādu defektu ir grūtāk noslēpt, jo tiek vilkts plānāks apģērbs un pavadīts laiks pludmalē. Lai vēders atpūšoties pludmalē būtu plakans un nebūtu uzpūties, eksperti iesaka izvairīties no šiem pieciem produktiem, kuri vasaras laikā var veicināt nepatīkamās sajūtas.
Kas gan var būt garšīgāks par kādu saldu bulciņu vai kūciņu, vai arī čipšu paku un frī kartupeļiem? Uztura speciālisti bieži vien atgādina, ka šādi ēdieni ir kalorijām bagāti jeb satur "tukšās kalorijas".
Sievietēm ir īpaši jāpievērš uzmanība saviem ēšanas paradumiem, kas bieži vien var nebūt paši veselīgākie un organismam labākie. Neveselīgi ēšanas paradumi var kaitēt menstruācijai un pat auglībai. Izlasiet un noskaidrojiet no, kuriem paradumiem vajadzētu atteikties!
Vasara ir laiks, kad gandrīz ikvienā pilsētā rodas iespēja baudīt ātru un gardu maltīti uz ielām, parkos, terasēs un citur. Street food ēdienu aromāti kārdina mūs gan ikdienas steigā, gan brīvdienās, un reizēm ir grūti izlemt, kur apstāties un ko nobaudīt, taču arī mūsu pašu virtuve un pagalms var kļūt par vietu, kur top gardi street food tipa ēdieni.
Kā bērnu mīļāko ēdienu - picu varam padarīt par ne tikai garšīgu, bet arī veselīgu un uzturvielām bagātu ēdienu? Atklāj Bērnu slimnīcas uztura speciālistei un kustības "Ēstprieks" ēdienkartes līdzautorei Lizetei Pugai un šefpavārs Lauris Aleksejevs.
Ja bērni varētu brīvi izvēlēties, ko ēst, vairums pusdienās ēstu makaronus un cīsiņus, bet našķiem izvēlētos svaigus augļus, ogas, jogurtu un saldumus, liecina pārtikas mazumtirdzniecības tīkla ELVI "Bērnu mēneša" ietvaros veiktā vecāku aptauja par to, kādi ēšanas paradumi ir viņu bērniem.
Svētki ir laiks, tad atļaujamies apēst vairāk un uzturā iekļaut vairāk svētku našķu. Lieldienas nav izņēmums! Taču vai zinām, kā galveno Lieldienu ēdienu olas, pagatavot droši un pareizi? Un kā to atbilstoši uzglabāt?
Izpratne par ēst gatavošanu un veselīgu uzturu mazulim veidojas tieši ģimenē, turklāt, jo vairāk bērns pats iesaistās ēdiena tapšanā, jo labākas ir viņa iemaņas, un noturīgākas viņa zināšanas.
Joprojām sabiedrībā pastāvīgi pastāv un mainās dažādi mīti, kas saistīti ar pārtiku un uzturu. Speciālisti atzīst, ka cilvēki visbiežāk izvēlas ticēt mītiem, jo neprecīza vai nepareizi interpretēta informācija ir iesakņojusies apziņā. Taču iedziļinoties, viss izrādās pavisam citādāk.
Pandēmija, nenoliedzami, ieviesusi korekcijas mūsu dzīves tempā un paradumos. Daudziem ēdiena gatavošana mājās kļuvusi par aizraujošu hobiju, tomēr daļai mājsēde saistās ar neremdināmu apetīti. Kā zināt, vai apēsto produktu apjoms ir normas robežās un kad pienācis laiks apstāties? Sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane un uztura speciāliste Dārta Tene sniedz praktiskus padomus, kā sakārtot ēdienkarti un gūt sāta sajūtu.
Daudzi cilvēki ir dzirdējuši par tā saukto pareizo uzturu. Tas palīdz attīrīt organismu no toksīniem, stiprināt imūnsistēmu un pagarināt dzīvi. Tomēr ne visi pārtikas produkti un ēdieni, kurus uzskatām par veselīgiem, patiesībā ir veselīgi.