Pēdējo gadu laikā arvien vairāk cilvēku pievērš pastiprinātu uzmanību uzturam un pilnveido savu ēdienkarti. Populāras kļuvušas dažādas produktu alternatīvas – bezglutēna makaroni un milti, saldinātāji, kokosriekstu eļļa. Cilvēku uztura maiņas paradumi saistīti gan ar slēpto pārtikas alerģiju jeb pārtikas nepanesamību, gan vēlmi izmēģināt citas garšas.
Uztura kvalitāte tiešā mērā ietekmē mūsu labsajūtu, taču ne vienmēr tas nozīmē, ka no kaut kā būtu jāatsakās. Izmantojot dažādas produktu alternatīvas, iecienītākās receptes, arī fast food, burgerus, lazanju, makaronus, kūkas, iespējams pagatavot citādi. Tā varam gan uzlabot savu pašsajūtu, gan arī dažādot ierasto ēdienkarti. Kurus produktus ir vērts izmēģināt?
Kokosriekstu eļļu ieteicams izmantot cepšanas vai fritēšanas procesos, jo tai ir visaugstākais degšanas punkts (288 grādi). Savukārt, extra virgin eļļas, kas nav tikai olīveļļa, bet piemēram, arī linsēklu, ķirbju, kaņepju, naktssveces eļļas, būs piemērotākas, lai tās lietotu svaigā veidā - salātos.
Atceries, ka katrai eļļai ir savs ''degšanas punkts” - dažas eļļas savu uzturvērtību zaudēs, ja tiks karsētas.
Bezglutēna milti ir lieliska alternatīva miltiem. No šobrīd pieejamajām miltu alternatīvām var pagatavot visu, ko sirds kāro. Rīsu, auzu, griķu un kokosriekstu miltiem piemīt augstāka uzturvērtība un garšu dažādība. Tos izmanto gan pankūku, kūku, biskvītu un pat mērču iebiezināšanai.
Bezglutēna makaronu sastāvā lielākoties ir pākšaugi un tie satur daudz olbaltumvielu. Ar olbaltumvielām bagātināta maltīte radīs ilgstošāku sāta sajūtu, turklāt šie makaroni arī garšas ziņā ir ļoti baudāmi.
Bioloģiskie graudaugi un pākšaugi tiek audzēti, izslēdzot ķimikāliju klātbūtni, kā arī apstrādes process tiem ir daudz savādāks. Bioloģiskos pākšaugus būs iespējams arī diedzēt. Bezglutēna auzu pārslas daudziem ir jaunums - pārslas pašas par sevi nesatur glutēnu, bet tās bieži mēdz saturēt glutēna piemaisījumus, jo tiek apstrādātas tajā pašā rūpnīcā, kur citi glutēnu saturoši graudaugi. Tādēļ, ja glutēnu ir nepieciešams pilnībā izslēgt no ēdienkartes, ieteicams izmantot bezglutēna auzu pārslas, kas ir arī atbilstoši marķētas.
Mērces, kečups, majonēze - daudzu ēdienu neatņemama sastāvdaļa, no kuras nav jāatsakās. Ir pieejamas dažādas bioloģiskas alternatīvas, kuru sastāvā nav garšas pastiprinātāji, pārtikas sāls, rafinētais cukurs vai hidrogenētie tauki. Bioloģiskajām mērcēm ir īss un kvalitatīvs sastāvdaļu saraksts - tajās nav nekā lieka.
Dabīgos saldinātājus ieteicams izmantot, jo tajos ir zemāks glikēmiskais indekss (GI) un vērtīgas uzturvielas. Produkti ar augstu glikēmisko indeksu ātrāk pārstrādājas un ātrāk tiek remdēta izsalkuma sajūta. Taču līdz ar to - daudz ātrāk atkal gribēsies ēst. Dabīgos saldinātājus var daudzveidīgi izmantot, gatavojot dzērienus, desertus, brokastu ēdienus un pankūkas.
Vegāniskie maizīšu smēriņi būs lieliska alternatīva, ko izmantot gatavojot brokastu maizītes. Vegāniskos maizīšu smēriņus var pagatavot no dārzeņiem, garšvielām un saulespuķu sēklām. Saulespuķu sēklu smēriņi garšos gandrīz kā krēmsiers. Šos smēriņus var izmantot arī kā mērcītes, pievienojot uzkodu platēm.
Bio buljona kubiņi nesatur E vielas, mākslīgos garšas pastiprinātājus un galda sāli. Tie izgatavoti no bio garšaugiem un jūras sāls. Ar tiem būs iespējams pagatavot lieliskas zupas, mērces, sautējumus. Tos var pievienot, vārot graudaugus vai sajaukt ar siltu ūdeni krūzē un baudīt kā siltu dzērienu.
Našķu alternatīvas - ja kārojas čipsi, lieliska alternatīva būs bio čipsi, kuri izgatavoti no īstiem kartupeļiem, bio garšvielām un cepti augstas kvalitātes eļļā. Savukārt, bio cepumi, kas izgatavoti no bio miltiem un saldināti ar nerafinētu niedru cukuru, nesatur hidrogenētos taukus (cietināti jeb rūpnieciski sabiezināti tauki) un ļaus naškoties bez pārmetumiem.