Nezināmie uzvarētāji

Valsts prezidents Andris Bērziņš vēlreiz apliecinājis, ka ne jau prasme skaisti runāt liecina par politisku briedumu un tālredzību. Viņa noteiktais desmit dienu klusuma periods vēlēšanu situācijas mierīgam izvērtējumam ir tieši laikā.

Vēl nekad iepriekš noteikt vēlētāju uzvarētājus nav bijis tik sarežģīti kā šoreiz. Aritmētiski vēlēšanās uzvarējusi partija Saskaņas centrs (SC), taču, visticamāk, viņi nebūs valdošās koalīcijas veidotāji. Otrajā vietā ierindojusies Zatlera Reformu partija (ZRP), un atbilstoši Latvijas politiskajai realitātei tieši zatleriešiem vajadzētu uzņemties koalīcijas veidošanu, taču partijas vadītāju rīcībspēju apgrūtina pilnīgi nezināmais šīs partijas deputātu sastāvs. Kādi cilvēki būs ievēlēti no šīs partijas? Vai šie cilvēki būs gatavi iet kopā ar SC vai Nacionālo apvienību? Tāpat grūti iedomāties, ka par valdības vadītāju tiktu nominēts šīs partijas izvirzītais premjera kandidāts Edmunds Sprūdžs.

Varētu domāt, ka faktiskais uzvarētājs ir Vienotība, kura ar savu pieredzi, visticamāk, dominēs blokā ZRP – Vienotība. Vislabāk vēlēšanu rezultātus var noteikt pēc partijas biedru sejām vēlēšanu rezultātu sagaidīšanas nakts ballītēs. Ja pēc iepriekšējām vēlēšanām Vienotības svinībās viesnīcā Elizabete blue skanēja paukšķošo šampaniešu korķu mūzika, dziedāja Čikāgas piecīši un klātesošo sejās nenozuda smaids, tad šoreiz līksmes vietā valdīja lietišķas sarunas, nedrošība un neziņa par to, kas būs. Nedrošības galvenais iemesls bija liela neskaidrība par personālijām. Pastāv reālas iespējas, ka Saeimā varētu netikt vairāki sarakstu līderi. Tāpat Vienotības iekšienē pēc ārkārtas vēlēšanu diktētas piespiedu apvienošanās vienotība nav palielinājusies. Asa iekšējā sāncensība grauž šo veidojumu no iekšpuses.

Uz ZRP pēcvēlēšanu ballīti gāju ar domu, ka tur jau nu gan skanēs smiekli, dziesmas un līksmība sitīs augstu vilni. Taču zatleriešu biroja šaurajās telpās valdīja zināms apjukums. Cilvēki cits citu maz pazina, un varēja just, ka katrs vairāk uztraucas par savu vietu, nevis partijas kopējo uzvaru. Uzkrītošs komandas gara trūkums liedz šajā partijā saskatīt to, ko tajā vēlas redzēt latviešu tautas absolūtais vairākums – cerības uz nāciju vienojošu kustību. Tomēr no visiem politiķiem tieši šīs partijas līderis Valdis Zatlers vēlēšanu naktī izskatījās visapmierinātākais. Ārkārtas vēlēšanas bija Zatlera iniciētas, un to rezultāts bija liels viņa personiskā prestiža pārbaudījums. Zatlers šo pārbaudījumu izturēja un pamatoti var justies gandarīts. Cits jautājums, kā Zatlera politiskā karjera attīstīsies tālāk un kas notiks ar viņa vārdā nosaukto partiju. Vai Zatleram izdosies saliedēt gandrīz vai nejauši kopā sanākušos cilvēkus, vai arī tie izklīdīs pa sev tuvākām politiskām nometnēm.

Diezgan droši par uzvarētājiem var dēvēt Nacionālo apvienību, kura savu pārstāvniecību ir tikpat kā dubultojusi, un palielinājušās tās iespējas tikt valdībā. Tiesa, šim politiskajam spēkam (nevis atsevišķiem tā biedriem) tikšana valdībā nebūt nenozīmē uzvaru, jo tādējādi var tikt zaudēts šķīstības vainadziņš un nelokāmu latvisko vērtību aizstāvju tēls.

SC pie uzvarētājiem var pieskaitīt tikai nosacīti. Ne tikai tāpēc, ka latviskās partijas bez lielas savstarpējas piekāpšanās var izveidot koalīciju bez SC. Diemžēl vēlēšanu naktī SC nodemonstrēja savu politisko kultūru, kura ir grūti pieņemama latviskajai mentalitātei un modernai eiropeiskai izpratnei par lietu kārtību. Runa ir par SC dalīto vēlēšanu rezultātu sagaidīšanu. Kamēr oficiālā SC vēlēšanu rezultātu sagaidīšana notika samērā pustukšajā BBārā Doma laukumā, īstās svinības notika slēgtā vidē Purvciemā, viesnīcā Tomo Hotel. Jāteic, ka arī BBārā pie ieejas stāvēja apsargs, kurš neļāva kuram katram garāmgājējam nejauši ieklīst svinībās. Partijas biedri, kuri rezultātus sagaidīja šeit, varēja justies apdalīti, ka nav uzaicināti uz īstajām svinībām. Situāciju vēl divdomīgāku padarīja partijas līdera Nila Ušakova vēlēšanu rezultātu sagaidīšana Rīgas mēra kabinetā ar savu dzīvesbiedri Jeļenu, miljonāru Ēriku Teilānu un vēl dažiem cilvēkiem. Šāda atsevišķu grupu savrupība neliecina par draudzīgu klimatu apvienības iekšienē.

Var piekrist bijušajai prezidentei Vairai VīķeiFreibergai, kura par uzvarētājiem nosaukusi abus prezidentus – bijušo un esošo. Bijušais ir guvis apliecinājumu, ka liela tautas daļa viņu atbalsta, savukārt esošais ar savu personīgo pozīciju var nosvērt svaru kausus par labu vienam vai otram koalīcijas modelim. Kādam, to redzēsim drīz.

Svarīgākais