Ukrainas kara 201. diena. Jaunākā informācija [papildināts 23:09]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 12. septembrī. Ukraina jau sešus mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

23.09. Eiropas Savienības (ES) valstis, kas aicina uz dialogu ar Krieviju, lauž Eiropas vienotību, paziņojis Polijas ārlietu ministra vietnieks Marcins Pšidačs.

"Mēs uzskatām, ka Krievijas atvairīšana ir visas Eiropas interesēs, un tie, kas pieprasa dialogu ar Krieviju, šodien lauž Eiropas vienotību," intervijā ziņu aģentūrai PAP sacīja Pšidačs.

21.27. Pašvaldību deputāti no 18 apgabaliem Maskavā, Sanktpēterburgā un Kolpinā parakstījuši petīciju, kurā pieprasīta Krievijas prezidenta Vladimira Putina atkāpšanās, norādot, ka viņa rīcība kaitē Krievijas nākotnei un tās pilsoņiem.

20.39. Krievijas izveidotās Krimas okupācijas administrācijas vadītājs Sergejs Aksenovs piedraudējis ar kriminālsodiem iedzīvotājiem, kuri "iziet uz publiskiem pasākumiem, dziediet Ukrainas himnu un izkliedziet nacionālistiskus saukļus".

18.35. Izjumā, ko Ukrainas armija nedēļas nogalē atbrīvoja no krievu okupācijas, iznīcināti vairāk nekā 80% pilsētas infrastruktūras un bojāta centrālā apkures sistēma, paziņojis Izjumas domes deputāts Maksims Strelnikovs.

17.29. Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) pirmdien nosodījusi Krieviju par to, ka tā iebiedē cilvēkus, kas ir noskaņoti pret iebrukumu Ukrainā.

15:37. Ar Ukrainas pretuzbrukumu sākusies kara trešā fāze, ko iespējamu padarījuši Rietumu piegādātie ieroči, paziņojis Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs. Pirmā fāze karā bija atturēt Krieviju no intensīvas uzbrukumu turpināšanas. Otrā fāze bija frontes stabilizēšana un ienaidnieka izturības pārbaudīšana, skaidroja ministrs. Trešā fāze ir pozīciju atgūšana, sākot ar valsts dienvidiem un ziemeļiem. "Mūsu armijas komandieri ir izstrādājuši plānu, pamatojoties uz ieročiem, ko esam saņēmuši no mūsu partneriem: mēs sākām, izmantojot HIMARS mobilās artilērijas sistēmas [no ASV], lai nogrieztu ienaidnieka piegādes līnijas un iznīcinātu degvielas un ieroču noliktavas," paziņoja Rezņikovs.Ministrs pavēstīja, ka arī Francija nesen apsolījusi Ukrainai jaunu palīdzības paketi.

14:48. Ukrainas armijai Hersonas apgabalā izdevies atbrīvo 500 kvadrātkilometru lielu platību, pirmdien pavēstījusi Ukrainas armijas operatīvā štāba "Dienvidi" preses centra vadītāja Natālija Humeņuka. Tās ir vienas no pirmajām Ukrainas publiskotajām aplēsēm par pretuzbrukuma panākumiem valsts dienvidos pēdējās divās nedēļās. Humeņuka piebilda, ka Visokopiļju, Bilohirku, Suhijstavoku un Miroliubivku tagad pilnībā kontrolē Ukrainas spēki.

13:44. Vācijas Lingenes degvielas elementu rūpnīcā protestētāji sarīkojuši demonstrāciju pret gaidāmo urāna piegādi no Krievijas. Protestētāji pieprasīja nekavējoties pārtraukt visus ar kodolenerģiju saistītos darījumus ar Krieviju. Vācijas Federālais kodolatkritumu apsaimniekošanas drošības birojs pagājušajā nedēļā apstiprināja piegādes no Krievijas degvielas elementu rūpnīcai Lingenē, Lejassaksijā. Birojs skaidroja, ka tas darīts, balstoties uz līgumiem, kas noslēgti vēl 2021.gadā, bet plašāku informāciju nesniedza. Vietējie aktīvisti, kas cīnās pret atomelektrostacijām, ziņoja, ka Krievijas kuģis ar bagātinātu urāna heksafluorīdu svētdien neieradās Roterdamā, kas nozīmē, ka tagad tas ir ceļā uz Franciju. Tas nozīmē, ka pirmdien Lingenē krava netiks piegādāta, skaidroja aktīvisti.

12.50. Stājusies spēkā jaunā vīzu izsniegšanas kārtība Krievijas pilsoņiem ceļošanai uz Šengenas zonas valstīm. Eiropas Savienības dalībvalstis augusta beigās vienojās apturēt 2007.gada līguma darbību par atvieglotās vīzu izsniegšanas kārtību Krievijas pilsoņiem, un tas nozīmē, ka krievu vīzu pieteikumi tiks izskatīti ilgāk un ka viņiem vīzas saņemšana maksās dārgāk.

12.01. Krievijas kodolšantāžas drauds varētu pieaugt proporcionāli Ukrainas panākumiem frontē, tomēr Rietumiem nevajadzētu ļauties panikai, norādījis NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra "Stratcom" vadītājs Jānis Sārts. "Ir liels prieks par Ukrainas panākumiem kaujas laukos, bet atcerēsimies, ka jo sliktāk Kremlim iet, jo vairāk saasinās kodolšantāža. Tam šobrīd jābūt gataviem, un nevajag uz to "iekrist"," mikroblogošanas vietnē "Twitter" norādījis Sārts.

11.15. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 52 950 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Diennakts laikā iznīcināti 300 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 2168 tankus, 4640 bruņutransportierus, 1269 lielgabalus, 311 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 162 zenītartilērijas iekārtas, 243 lidmašīnas, 213 helikopterus, 903 bezpilota lidaparātus, 216 spārnotās raķetes, 3463 automobiļus un autocisternas, 15 kuģus un ātrlaivas un 117 specializētās tehnikas vienības.

10.47. Moldovas nacionālā aviokompānija "Air Moldova" atcēlusi plānu atjaunot lidojumus uz Krieviju, teikts aviosabiedrības publiskotajā paziņojumā.

"Air Moldova" piektdien pavēstīja, ka no 1.oktobra atjaunos lidojumus uz Maskavu, kas pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā tika pārtraukti.

Taču svētdienas vakarā publiskotā paziņojumā aviokompānija norādīja, ka "Moldovas Civilās aviācijas pārvalde izdevusi direktīvu, kas liec nacionāliem uzņēmumiem veikt lidojumus Krievijas gaisa telpā."

10.07. Krievijas karaspēka apakšvienības Dņepras labajā krastā ir gatavas nolikt ieročus, un meklē iespējamos kontaktus ar Ukrainas armiju, pirmdien pavēstījusi Ukrainas armijas operatīvā štāba "Dienvidi" preses centra priekšniece Natālija Gumeņuka.

09.48. Ukrainai izdevies panākt lūzumu karadarbībā sev par labu, taču visas krievu okupētās teritorijas atbrīvošanai būs nepieciešams organizēt jaunus uzbrukumus, un tāpēc karš ievilksies līdz nākamajam gadam, savā ikdienas ziņojumā atzinis ASV Kara izpētes institūts.

09.29. Ukrainas armija Harkivas apgabala ziemeļos sasniegusi valsts robežu, pirmdien ziņo Robežsardzes preses dienests. Ukraiņu robežsargi izplatījuši videoierakstu, kurā redzams, kā tiek norauts Krievijas karogs un tā vietā pacelts Ukrainas karogs. Ukraiņu robežsargi arī paziņojuši, ka viņi "robežu slēdz". Ukrainas armijas pretuzbrukuma rezultātā nedēļas laikā Harkivas apgabalā no krievu iebrucējiem atbrīvotas jau vairāk nekā 30 apdzīvotās vietas.

09.18. Krievijas sāktajā karā Ukrainai pašlaik ir ne tikai taktisks, bet arī operacionāls pārsvars un iniciatīva, šorīt intervijā LTV "Rīta panorāmai" vērtēja Zemessardzes 1.Rīgas brigādes komandieris Kaspars Pudāns.

08.05. Ukrainas armijai pēdējās diennakts laikā izdevies izspiest Krievijas karaspēku no vairāk nekā 20 apdzīvotajām vietām, pirmdienas rītā ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Turpinās apdzīvoto vietu atbrīvošana Harkivas un Doneckas apgabalos.

07.07. Ukrainas armija karadarbības dienvidu zonā Kahovkā iznīcinājusi kārtējo Krievijas karaspēka munīcijas noliktavu, pirmdien ziņo Ukrainas armijas operatīvais štābs "Dienvidi". Pēdējās diennakts laikā krievi zaudējuši arī 40 karavīrus, četrus tankus, trīs pašgājējas haubices "Msta-S", četras cita veida bruņutehnikas vienības un radioelektroniskās karadarbības staciju.

05.46. Pēc sakāves, ko krievi cietuši Ukrainas armijas pretuzbrukuma rezultātā, kārtējo reizi nomainīta Krievijas karaspēka Rietumu grupas vadība, svētdienas vakarā paziņojusi Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde.

00.10. Ukrainas armijai kopš septembra sākuma izdevies deokupēt vairāk nekā 3000 kvadrātkilometru Ukrainas teritorijas.