Vairāk nekā 10 000 iedzīvotāju pauduši neapmierinātību par vecāku pabalsta lielumu; deputāti lems, vai palielināt tā apmēru

© pexels.com

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā šodien skatīs 10 356 Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu par vecāku pabalsta indeksēšanu.

Pagājušā gada rudenī iesniegums tika skatīts Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā, kur tas tika vienbalsīgi atbalstīts nodošanai Sociālo un darba lietu komisijai tālākai izskatīšanai.. Toreiz iniciatīvas pārstāve Signija Mosāne norādīja, ka ideja par iniciatīvu tapa, secinot, ka bērna kopšanas atvaļinājuma laikā izdevumu sadaļa mājsaimniecībām aug nesamērīgi strauji, salīdzinot to ar ienākumu sadaļu.

Labklājības ministrijas (LM) valsts sekretāra vietniece Diāna Jakaite gan toreiz norādīja, ka ministrija iniciatīvu vērtē piesardzīgi un saredz vairākas nevienlīdzības sadaļas. Vecāki, kuri ir bērna kopšanas atvaļinājumā, saņem ne tikai vecāku pabalstu, bet arī bērna kopšanas pabalstu, uzsvēra LM pārstāve. Bērna kopšanas pabalstu saņemot visi vecāki, taču vecāku pabalstu - tikai tie, kuri ir veikuši valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Pēc viņas teiktā, piektā daļa no vecākiem, kuri ir bērna kopšanas atvaļinājumā, saņem tikai bērna kopšanas pabalstu, tātad 171 eiro. Pabalsta apmērs nav mainīts kopš 2017.gada, tāpēc LM ieskatā saprātīgāk būtu vērtēt bērna kopšanas pabalsta palielināšanu. Turklāt viens no LM sistēmas pamatprincipiem paredzot, ka indeksēti tiek tikai ilgtermiņa pabalsti, pauda ministrijas pārstāve.

Savukārt parlamentārietis Raivis Dzintars (NA) pauda, ka ir ļoti jāseko līdz, kas krīzes laikā notiek ar ģimenēm ar bērniem. Viņš aicināja nodot iniciatīvu Sociālo darba lietu komisijai, kura varētu izvērtēt pabalstu sistēmu jaunajiem vecākiem un ieviest nepieciešamos grozījumus.

Tāpat komisijas sēdē tiks skatīti grozījumi Farmācijas un Ārstniecības likumos.

Sēdē piedalīsies Zemkopības ministrijas, Veselības ministrijas pārstāvji, iniciatīvas autori, Labklājības ministrijas pārstāvji.

Sēde norisināsies daļēji attālināti, videokonferences formātā, Sociālo un darba lietu komisijas sēžu zālē, Jēkaba ielā 10/12.

Latvijā

Valsts kanceleja rosina liegt valsts amatpersonām savienot darba pienākumus ar amatu speciālajās ekonomiskajās zonās un brīvostās, liecina Valsts kancelejas Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai iesniegtais priekšlikums grozījumiem likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā".