Truksnis – cilvēks ne savā vietā

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Jūrmalas mērs Gatis Truksnis pēc atbrīvošanas no KNAB īslaicīgās aizturēšanas izolatora apgalvoja, ka neko nelikumīgu neesot darījis un KNAB viņu aizturējis «nezin par ko». Truksni pārstāvošā Zaļā partija no sava partijas biedra nedomā norobežoties un viņu atbalsta. Tikmēr Jūrmalas domes deputāti vāc parakstus ierosinājumam izteikt neuzticību Truksnim kā Jūrmalas mēram un ievēlēt jaunu pilsētas galvu.

Līdz pašvaldību vēlēšanām palicis mazāk nekā gads, un politiskā situācija kūrortpilsētā atkal saduļķojusies. Jūrmalā līdz pat 2013. gadam neviens politiskais spēks nebija spējis iegūt dominējošo statusu. Pilsētas dome bija ārkārtīgi sadrumstalota, tās realizētā politika nekonsekventa, un pilsēta attīstījās bez skaidra stratēģiskā redzējuma. Jūrmala, kas teorētiski varētu būt valsts bagātākā pilsēta un Latvijas vizītkarte, savu potenciālu ne tuvu nav izmatojusi pilnībā. Pēc iepriekšējām pašvaldību vēlēšanām beidzot izveidojās izteikts dominējošais spēks - ZZS ar septiņām vietām no 15, un varēja domāt, ka beidzot haoss pilsētā beigsies. Tomēr Jūrmalas vadībai ar Truksni priekšgalā nav izdevies panākt lūzumu pilsētas attīstībā un viņa aizturēšana ir zināmā mērā likumsakarīga. Tā reti kuram Jūrmalā izraisīja īpašu pārsteigumu, un nebūs daudz tādu, kuri grozītu galvu un teiktu - kas to būtu domājis, tik godīgs cilvēks taču izskatījās!

Šobrīd par Truksnim inkriminētajiem nodarījumiem nav īpašas jēgas runāt. Tam ir domāta izmeklēšana un sekojoša tiesa. Jārunā par ko citu. Vai Truksnis kā personība atbilst tām prasībām, kuras tiek izvirzītas lielas pilsētas vadītājam, vai arī viņš ir no tās pašas Jūrmalas mēru kohortas, kuri ne ar ko jēdzīgu nav palikuši pilsētnieku atmiņā vai zināmi vien kā dažādu tiesībsargājošo struktūru «klienti»? Atbilde uz šo jautājumu atrodama dažās niansēs.

Kas bija pirmais, ko Truksnis darīja uzreiz pēc kļūšanas par Jūrmalas mēru? Tieši tā! Par 3000 latiem pasūtīja izgatavot pompozu amata zelta ķēdi, ko uzvilkt īpašos gadījumos. Šis gājiens perfekti liecina par viņa apziņas horizonta mērogu. Ja atceramies, ka otrs kopā ar Truksni aizturētais - uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš - mīl zīmēties ar kūpošu cigāru, tad redzam, ka abi veidoti no vienas mīklas - viens plātās ar cigāriem, otrs ar zelta ķēdēm. Tādi nenopietni tipāži.

Tālāk. LTV raidījums Aizliegtais paņēmiens savu darbību savulaik uzsāka ar eksperimentu, kura ietvaros raidījuma veidotāji izsūtīja dažādām pašvaldībām ielūgumus uz pašizdomātu konferenci Brazīlijā. Protams, nevis savā, bet viltus konferences organizētāju vārdā, turklāt apsolīja segt visus ceļa un uzturēšanās izdevumus. Jāatzīst, piedāvājums bija visai pievilcīgs, jo vienīgā šaubīgā pozīcija bija tā, ka pašvaldības darbinieks uz komandējuma-ekskursijas laiku faktiski nepildīja savus tiešos pienākumus. Vairāki mazāku pašvaldību vadītāji šim piedāvājumam atsaucās. No lielajām pašvaldībām uz šo, jāatzīst, labi maskēto, āķi uzķērās vienīgi Truksnis, kurš turklāt uz Rio sūtīja nevis kādu, kurš konkrētajai jomai pēc amata tuvāks, bet gan gatavojās braukt pats. Par savu naudu aizbraukt uz Rio žēl, bet, ja to var izdarīt, izmantojot amata pilnvaras, tad kāpēc gan ne? Arī šī epizode uzskatāmi liecināja par Trukšņa valstsvīra uztveres «griestu augstumu».

Visbeidzot, nevar nepieminēt Trukšņa problēmas ar alkoholu. Trukšņa alkohola atkarība jau mazliet iezīmējās iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās, taču toreiz politiskie konkurenti šo tēmu neuzsvēra, baidoties, ka tās nekoleģiāla ķidāšana izskatīsies pēc stučīšanas un graus paša tēmas aizsācēja reitingus. Tagad situācija ir cita, jo par Trukšņa atkarībām jau runā centrālie, ārpus vietējā politiskā dīķīša esošie, mediji. Tas vairs nav nekāds noslēpums. Nav šaubu, jo tuvāk nāks vēlēšanas, jo vairāk par Trukšņa dzeršanu runās vietējie politiskie konkurenti un meklēs katru iespēju sabiedrībai parādīt viņa nepiemērotību amatam.

Tomēr pašvaldību līmeņa politikā ilgtermiņa domāšana nav diez cik raksturīga un Jūrmalas domes deputāti, lai kā arī viņi trīcētu un drebētu par savu gaidāmo pārvēlēšanu, vienlaikus neko mainīt negrib, pat ja tas būtu viņiem ilgtermiņā neizdevīgi. Tāpēc no divām izvēlēm - nomainīt Truksni pret kādu citu no savējo vidus vai atstāt Truksni un iet uz vēlēšanām ar viegli ievainojamu līderi - viņi izvēlas variantu - neko nemainīt, jo tas dod iespēju saglabāt esošo komfortablo situāciju. Galvenais, ka labi ir šodien. Par nākotni domāsim rīt. Tiesa, ar šādu domāšanu ne Jūrmalas pilsēta, ne arī ZZS tālu netiks. Citiem vārdiem, gan no pilsētas attīstības, gan arī no ZZS viedokļa, jo ātrāk Truksnis atbrīvos savu kabinetu un to atdos kādam cienīgākam, jo labāk. Tas būtu jāsaprot arī tiem politiķiem, kuri gribētu domāt, ka viņu politiskās debesis ir daudz augstākas.

Svarīgākais