Par Islāma valsti un Daesh

© F64

Pēc terora aktiem Parīzē arī Latvijā izvērsusies sociāla kustība nesaukt šos noziegumus padarījušo teroristisko organizāciju par Islāma valsti, jo tādējādi tai tiekot izrādīts pārāk daudz goda. Tai neesot nekādas saistības ar «patieso» islāmu un vēl jo mazāk kaut kādas saistības ar «valsti».

Tā esot tikai plika teroristiska organizācija, kura slepkavojot galvenokārt citus musulmaņus, un paši musulmaņi to it kā neieredzot.

Interneta portāls Delfi paziņojis, ka turpmāk šo organizāciju saukšot tikai par Daesh, kā to konsekventi darot Francijā un kas ļoti nepatīkot šīs organizācijas līderiem. Vai mums jāseko šim piemēram un vai tādā veidā mēs iekļaujamies kopējā cīņā pret šo organizāciju?

Kāda ir atšķirība starp Islāma valsti un Daesh? Jāsaka, ka angliski runājošā pasaulē šis jautājums vismaz pagaidām nav aktuāls, jo tur pārsvarā tiek lietots apzīmējums ISIS (Islamic State of Iraq and Syria, angļu val.), kas ir ērti izrunājams – Aisis un nozīmē tieši to pašu, ko abreviatūra arābu valodā: الدولة الإسلامية في العراق والشام (dDawlah alIslāmiyah fī ‘lIrāq washShām) – Daīš. Latvijā tas skanētu kā Irākas un Sīrijas islāma valsts – ISIV, bet, tā kā šis burtu salikums lietošanā ir diezgan neērts, tad nav iegājies un diez vai jebkad ieiesies, jo faktiski arī neatbilst realitātei. Tiesa, Daīš arī nav nekāds ērtais, bet tā svešādais, mistiskais un pat advancēti «gudrais» skanējums ļauj šīm saīsinājumam pretendēt uz vietu latviešu politiskajā leksikā.

Taču atgriezīsimies pie tā, ar ko Daīš atšķiras no nosaukuma Islāma valsts? Pirmkārt, ar to, ka no nosaukuma tiek it kā noņemts islāma vārds. Tas, ka šis vārds ir paslēpts Daīš burtos, neko nenozīmē, jo viss atbilst mūsdienās pieņemtajām pieklājības (politkorektuma) normām. Šādā veidā «nevainīgais» islāma vārds no šīs organizācijas «netīrās» izkārtnes ir nomazgāts. Taču galvenā ideja ir cita. Sākotnēji šī Abu Bakra al Bagdadī vadītā organizācija tiešām saucās ISIV, ISIS vai arābu transkripcijā Daīš un bija ir kā piesaistīta noteiktai ģeogrāfiskai videi – Sīrijai (Levantai) un Irākai, taču 2014. gada 29. jūnijā tika pasludināta Islāma valsts – kalifāts, ar tās vadītāju – kalifu Abu Bakru al Bagdadī priekšgalā, kuras jurisdikcija aptver jau visu pasauli. Līdz ar to pārējai pasaulei izvirzās jautājums – vai mēs atzīstam šīs organizācijas jauno nosaukumu ar tās ambiciozajām pretenzijām vai pieturamies pie vecā, kurš faktiski vairs neatbilst realitātei? Atbilde uz šo jautājumu nav viegla, jo, no vienas puses, teroristiskās organizācijas parasti tiek sauktas tajos vārdos, kādos tās pašas sevi dēvē, bet, no otras puses, šajā gadījumā ir liels kārdinājums izlikties, ka realitāti var un vajadzētu ignorēt.

Diemžēl realitāte ir tāda, ka tā dēvētā Islāma valsts ir gan cieši saistīta ar islāmu (tā sunnītu novirzienu), gan tai ir gandrīz visi valstiskuma elementi (teritorija, lojāli iedzīvotāji, patstāvīgi ienākumi, sava valūtas sistēma – zelta dinārs, administratīvi sociālā struktūra, armija utt.) un tā patiešām jau ir izgājusi ārpus Sīrijas un Irākas teritorijas, jo Islāma valsts «šūniņas» parādījušās Lībijā, Jemenā, Nigērijā un citur. Tieši Islāma valsts pārējai pasaulei negaidītie panākumi liek meklēt veidus, kā šos panākumus vismaz sabiedrisko attiecību plāksnē minimizēt un padarīt mazāk iespaidīgus. Viens no šādiem veidiem ir Islāma valsti dēvēt par Daīš, kas, pēc plaši izplatītās versijas, pašiem Islāma valsts līderiem ļoti nepatīkot.

Mēs neviens nevaram droši pateikt, kas kuram patīk vai nepatīk, bet iespējams, ka tas tā arī ir. Man personiski vārda Daīš lietojums nešķiet pieņemams, jo tādā veidā reālas problēmas risināšana tiek novirzīta virtuālā sabiedrisko attiecību plāksnē, kur svarīgākā ir nevis reālā situācija, bet kā katrs to nosauc. Bez šaubām, nosaukumam un sabiedriskajām attiecībām ir liela nozīme, jo arī Bībelē stāv rakstīts – iesākumā bija vārds, tāpēc negribu kategoriski apgalvot, ka viens nosaukuma lietošanas variants ir tas pareizākais, bet otrs nepareizs. Katram pašam ir izvēle, bet šai izvēlei ir jābūt apzinātai, saprotot, ko katrs nosaukums nozīmē, nevis uzspiestai no malas ar dažādiem teiksmainiem skaidrojumiem.



Svarīgākais