Katrs piektais Covid-19 slimnieks Latvijā miris mājās

© Pixabay

Pērn katrs piektais Covid-19 slimnieks miris savā dzīvesvietā – mājās vai arī sociālās aprūpes centros, kas daudziem cilvēkiem ir viņu vienīgā dzīvesvieta, vēsta LTV "Panorāma".

To, pētot Covid-19 miršanas apliecības, secinājis Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC). Pašlaik centrā gan vēl nevar atbildēt, vai šie cilvēki miruši, jo laikus nevērsās pēc speciālistu palīdzības, vai, iespējams, miruši pēc izrakstīšanas no stacionāra. Turklāt ieteikumi, pēc kādiem slimnīcām vadīties, pacientus izrakstot no stacionāra, tapuši vien pirms aptuveni divām nedēļām, ziņo LTV.

Mirušo skaits ar apstiprinātu Covid-19 infekciju Latvijā pašlaik pārsniedzis 1200. 2020.gada nogalē Covid-19 bijis otrs izplatītākais nāves cēlonis uzreiz aiz sirds un asinsvadu slimībām, apsteidzot onkoloģiju un citus nāves cēloņus.

SPKC izanalizējis, ka 81% Covid-19 pacientu nāve iestājusies slimnīcu stacionāros, bet 19% gadījumu cilvēka dzīvība izdzisusi viņa dzīvesvietā - mājās, arī sociālās aprūpes centros, kas daudziem ir vienīgā dzīvesvieta. Savās mājās nomiris gandrīz katrs piektais Covid-19 upuris.

“Pagaidām nav analizēts, vai visi šie pacienti bijuši arī stacionēti. Es nevaru komentēt, vai viņš varbūt ir par ātru izrakstīts, vai varbūt viņš vispār nav bijis stacionēts. Iespējams, sociālās aprūpes centrā tas cilvēks nemaz nav aizvests uz stacionāru,” norādīja SPKC speciāliste Santa Pildava.

Tas pagaidām nav analizēts. Taču Nacionālā veselības dienesta dati rāda, ka pēdējo mēnešu laikā novērojamas vairākas dienas, kad no slimnīcām dienā izrakstīto pacientu skaits pārsniedz uzņemto pacientu skaitu.

Veselība

Ceturtdien, 2024.gada 17.oktobrī, tiek atzīmēta Starptautiskā Sāpju diena, kas pievērš uzmanību hronisku sāpju ārstēšanai un mudina sabiedrību savas sāpes neignorēt un savlaicīgi vērsties pēc palīdzības, lai izvairītos no ilgstošām ciešanām, informē Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīcā.

Svarīgākais