Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Veselība

TOP 10 apgalvojumi par redzes veselību. Mīti vai patiesība?

© Pixabay

3.lapa

5) Viedierīces un to pārmērīga lietošana bojā redzi

PATIESĪBA. Lai arī modernajās ierīcēs ir iebūvēti filtri un “slikto starojumu” tie vairs neizdala, ir jāsaprot, ka mākslīgā gaisma cilvēka acij šķiet “nepareiza”. Digitālās ierīces izstaro daudz vairāk zilās krāsas gaismu nekā kvēlspuldze vai saule, un šī zilā gaisma acij nepatīk. Tā vairāk izkliedējas, tādēļ pazeminās kontrast-redze, rodas paaugstināts redzes sasprindzinājums, ātrāk iestājas nogurums. To katrs var sajust, pavērojot sevi: daudz vieglāk lasīt dabīgajā apgaismojumā nekā pie lampas. Mākslīgās gaismas “sastāvs” nav piemērots mūsu acīm.

Lietojot viedierīces, ir divi noteikumi - ir jāievēro pareizs darba attālums un pauzes. Turklāt biežās, īsās pauzes ir vērtīgākas nekā pēc tam ilgāka pauze dažu stundu garumā. Pirmsskolas vecuma bērniem viedierīces nevajadzētu lietot vairāk par 30-40 minūtēm dienā, bet sākumskolas vecumā ieteicamais laiks ir divreiz pa 40 minūtēm dienā. Pasaulē par visefektīvāko atzīts “20/20/20” likums: ik pēc 20 minūtēm uz 20 sekundēm paskatīties 20 pēdu (6 metru) attālumā. Šādas mazas pauzītes ļauj acīm nenogurt, tieši pretēji - trenē tās.

6) Lasīt nepietiekamā apgaismojumā nav ieteicams - tas ļoti bojā redzi

PATIESĪBA. Lasīšana, kas pati par sevi, rada acīm paaugstinātu slodzi, nepietiekamā apgaismojumā ietekmē redzes veselību. Acīm kaitē pārmērīga slodze. Ja apkārt ir tumšs un cilvēks intensīvi “strādā ar acīm”: lasa, skatās televizoru vai ada pustumsā, tā ir pārdabiska slodze. Tāpat jāatceras - jo tuvāk mēs skatāmies, jo lielāka slodze acīm. Šis fakts īpaši jāmāca bērniem un jauniešiem, kuriem ir tendence grāmatas un viedtālruņus turēt 25-30 centimetru (cm) attālumā no acīm. Pareizais attālums būtu 40-50 cm, jo tas daudz mazāk nogurdina acis.

Tajā pašā laikā nepareizi ir arī lasīt vai skatīties TV pie maksimāla apgaismojuma, ieslēdzot visas iespējamās gaismas. Ļoti spilgtā gaismā acs zīlīte sašaurinās, sargājot aci no žilbšanas. Pārmērīgs gaismas daudzums “nogurdina” acis. Apgaismojumam jābūt vidējam, komfortablam, maksimāli dabīgam un nežilbinošam.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā