Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Veselība

TOP 10 apgalvojumi par redzes veselību. Mīti vai patiesība?

© Pixabay

4.lapa

7) Sabalansēts uzturs, vitamīni un ūdens - lietojot šos produktus savā uzturā, tas nāks par labu redzes veselībai

PATIESĪBA. Sabalansēts un pareizs uzturs nāks par labu ne tikai redzes, bet arī kopējam veselības stāvoklim. Acu un redzes stiprināšanai tik tiešām ļoti būtiska ir veselīga un pilnvērtīga pārtika, bagāta ar dažāda veida vitamīniem. Īpaši svarīgi acu veselībai ir vitamīni-antioksidanti A, E un C, kuri aizsargā organisma šūnas no brīvajiem radikāļiem, un karotenoīdi (konkrēti - luteīns un zeaksantīns). Šie karotinoīdi veido acs iekšējo pigmenta slāni. Tie ir nepieciešami, lai makula jeb centrālā redzes bedrīte, kas atbild par augstas izšķirtspējas un krāsu redzes nodrošināšanu, spētu funkcionēt. Ja nav šo pigmentu, nav arī spējas redzēt. Diemžēl luteīnu un zeaksantīnu organisms pats uzbūvēt nevar, to var tikai “apēst” jeb uzņemt ar pārtiku. Tāpēc mēdz teikt, ka jāēd burkāni un mellenes - šie produkti satur karotinoīdus. Jāsaka gan, ka tieši melleņu “spējas” ir mazliet pārspīlētas, jo arī daudzos citos produktos, piemēram, avenēs, rabarberos, persikos un upenēs, karotinoīdu ir pat vairāk nekā mellenēs.

Ir svarīgi, lai uzturā netrūktu Omega trīs taukskābju. Tās var uzņemt, ēdot zivis (tunci, lasi, foreli, skumbriju, anšovus), riekstus un sēklas (linsēklas, valriekstus). Nereti šos produktus uzturā aicina iekļaut cilvēkiem, kas sūdzas par pārmērīgu sausumu acīs. Sabalansēts uzturs un, vajadzības gadījumā, papildus pārtikas piedevas ir viena no sausās acs ārstēšanas metodēm.

Redzes veselībai nepieciešami arī vitamīni C (citrusaugļi, kāposti, spināti), E (rieksti, sēklas), A (sarkanie un oranžie augļi un dārzeņi - iemesls, kāpēc ar redzes veselību tiek saistīti burkāni) un mikroelementi, piemēram, cinks (liellopu gaļa, cūkgaļa, vistas fileja, olas). Jāatceras dzert pietiekami daudz ūdens.

8) Bērniem redzes pārbaudi nevajadzētu veikt līdz brīdim, kamēr nav izteiktu simptomu vai sūdzību par redzes pasliktināšanos

MĪTS. Redzi bērniem nepieciešams pārbaudīt regulāri, vismaz vienu reizi gadā, arī gadījumos, ja līdz šim nav bijušas nekādas sūdzības. Iemesls: bērns pats nezina, ka viņš redz slikti, jo viņš dzīvo savu dzīvi tādu, kāda tā ir. Viņam nav ar ko salīdzināt. Bērni aug, mainās, pielāgojas apkārtējajai videi, tādēļ redzes problēmas ļoti ilgi var palikt nepamanītas. Īpašu uzmanību savu bērnu redzei, vecākiem vajadzētu pievērst tad, kad bērns uzsāk skolas gaitas. Kā zināms, uzsākot mācības, ievērojami palielinās redzes slodze. Ja tā ir par lielu, bērna redze var pasliktināties.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā