Ukrainas kara 548. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:42]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 25. augustā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:42. Financial Times noskaidroja, kāpēc Prigožins pirms nāves lidoja uz Āfriku. Proti, Jevgeņijs Prigožins mēģināja glābt savu militāri komerciālo impēriju no Krievijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes.

Divas dienas pirms nāves Prigožins publicēja video, kas ierakstīts kaut kur Āfrikā, domājams, Mali Republikā. Tajā viņš īpaši solīja Āfriku padarīt vēl brīvāku.

Jūnija sacelšanās lika apšaubīt Prigožina spēju būt par Krievijas neoficiālo emisāru kontinentā. Kopš jūnija sacelšanās lielākā daļa PMC "Wagner" kaujas spēku Ukrainā vai nu pievienojās Krievijas Federācijas Aizsardzības ministrijai, vai devās mājās. Kā ziņo Financial Times avots, Prigožinam bija palicis tikai neliels kontingents, kuru viņš plānoja bāzēt Centrālāfrikas Republikā.

20:27. Pēc "Vagner" līdera Jevgeņija Prigožina un divu viņa vietnieku nāves algotņi izvirzījuši pretenzijas Kremļa diktatoram Vladimiram Putinam. Piekrāptie kaujinieki var nopietni iedragāt viņa režīmu, šādu viedokli intervijā UNIAN pauda leģiona "Krievijas brīvība" komandiera vietnieks militāri civilajai sadarbībai.

"Nenovērtējiet "Vagner" par zemu. Un, ņemiet vērā, ja agrāk viņiem nebija pretenziju pret Putinu, bet tikai pret Šoigu un Gerasimovu, tad tagad viņi teica, ka galvenais vaininieks ir "Kremļa punduris"," viņš teica.

19:46. Latvijas Nacionālie bruņotie spēki Ukrainai ir piegādājuši vēl vienu helikopteru "Mi-17", ierakstā tviterī vēsta aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA).

"Ukraina sekmīgi cīnās un atgūst arvien jaunas okupētās teritorijas. Mēs būsim kopā ar Ukrainu līdz pilnīgai tās uzvarai," uzsver Mūrniece.

18:55. Krievijas Federācijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, atbildot uz jautājumu, vai Vladimirs Putins apmeklēs Jevgeņija Prigožina bēres, atsaucās uz Krievijas diktatora "saspringto darba grafiku", vēsta pravda.com.ua.

Uz jautājumu, vai Putins varētu apmeklēt Prigožina bēres, Kremlis atbildēja, ka nezina, cik ilgs laiks prasīs nepieciešamajām identifikācijas procedūrām. Tomēr viņi piebilda, ka Krievijas Federācijas prezidentam tagad ir "aizņemts darba grafiks".

17:52. Krievijas diktators Vladimirs Putins septembrī nedosies uz G20 samitu Indijā, piektdien paziņojis Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Peskovs paskaidroja, ka ceļošana pašreiz neesot Putina plānos un ka viņš koncentrējas uz "īpašo militāro operāciju", kā Kremlis joprojām dēvē karu pret Ukrainu.

Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) izdevusi orderi Putina aizturēšanai saistībā ar bērnu nolaupīšanu okupētajās Ukrainas teritorijās. Putinam draud aizturēšana, ja viņš dotos uz valstīm, kas ievēro SKT orderus.

16:43. Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks atteicās prognozēt turpmāko "Vagner" likteni, sakot, ka "ikvienu prigožinu aizstās jauns prigožins". "Vietu vienkārši var ieņemt citi cilvēki, kas ir citādi saistīti ar Krievijas Aizsardzības ministriju," pieļāva Anušausks, vienlaikus uzsverot, ka, neskatoties uz "Vagner" klātbūtnes bīstamību, "vispārējo drošības situāciju nosaka karš Ukrainā un visas citas ar to saistītās darbības".

15:10. Otrdien, 29.augustā, plkst.19 notiks noslēdzošais labdarības koncerts "Angāra saulrieti", lai sniegtu atbalstu Dnipro dzīvnieku patversmei "Pegas", kā arī raķešu uzlidojumā cietušās militārās automašīnas "Kucēns" un citu Ukrainas armijas auto remontam, informēja biedrības "Tavi draugi" pārstāve Beāte Bēvalde.

Koncerts notiks pie biedrības "Tavi draugi" angāra Rīgā, Ventspils ielā 50, k-3. Ieejas biļetes vietā apmeklētāji aicināti ziedot dzīvnieku barību Dnipro patversmei "Pegas" vai veikt finansiālu mērķa ziedojumu Ukrainas armijas auto remontam.

13:55. Pēc "Vagner" līdera Jevgeņija Prigožina nāves algotņu grupējumā vērojama nepārprotama šķelšanās un tā kaujinieki no Baltkrievijas dodas uz Krieviju, piektdien paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks.

Viņš drošības situāciju uz robežas ar Baltkrieviju un reģionā kopumā raksturoja kā "stabili nestabilu".

Žurnālistiem Salčininku rajonā Baltkrievijas pievārtē Anušausks sacīja, ka informācija par "Vagner" rīcību Baltkrievijā joprojām ir uzskatāma par jaunu un drīzumā varētu nonākt arī Lietuvas rīcībā, tomēr "jau tagad ir redzamas pārmaiņas, redzam fragmentāciju, redzam mēģinājumus no Baltkrievijas doties uz Krieviju".

"Notiek visādas lietas," piebilda ministrs.

12:00. Ukrainas Bruņoto spēku gaisa spēki naktī virs Odesas apgabala iznīcināja četras Krievijas raķetes, vēsta pravda.com.ua.

10:42. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 259 630 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 470 iebrucēji.

09:20. ASV septembrī sāks apmācīt Ukrainas pilotus lidojumiem ar iznīcinātājiem F-16, ceturtdien paziņoja Pentagons. Mācībās Savienotajās Valstīs piedalīsies ne tikai piloti, bet arī tehniskais personāls, sacīja ASV Aizsardzības ministrijas pārstāvis sakariem ar presi Pats Raiders.

08:37. Krievijas pretgaisa aizsardzība ir izjaukusi Ukrainas raķetes C-200 triecienu Kalugas apgabalā uz dienvidrietumiem no Maskavas, piektdienas rītā paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrija. Kijivas mēģinājums uzbrukt "civiliem mērķiem Krievijas Federācijas teritorijā ar raķeti (..) tika izjaukts," ministrija paziņoja lietotnē "Telegram".

08:08. Pentagonam nav informācijas, ka algotņu grupējuma "Vagner" vadītāja Jevgeņija Prigožina lidmašīna būtu notriekta ar "zeme-gaiss" tipa raķeti, ceturtdien paziņoja ASV Aizsardzības ministrijas pārstāvis sakariem ar presi Pats Raiders. ASV izlūkdienestu sākotnējais vērtējums ir tāds, ka Prigožina lidmašīnas nogāšanos izraisīja sprādziens, žurnālistiem sacīja izlūkdienestu amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

07:45. Algotņu grupējuma "Vagner" dibinātāja Jevgeņija Prigožina nāve īstermiņā neatstās būtisku ietekmi uz Krievijas iekšpolitikas un režīma stabilitāti, šādu vērtējumu aģentūrai LETA pauda Satversmes aizsardzības birojs (SAB).

07:13. Krievijas pretgaisa aizsardzība ir izjaukusi Ukrainas raķetes C-200 triecienu Kalugas apgabalā uz dienvidrietumiem no Maskavas, piektdienas rītā paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrija.

00.10. Krievu blogerim un politiskajam aktīvistam Maksimam Kacam ceturtdien aizmuguriski piespriests astoņu gadu cietumsods, atzīstot viņu par vainīgu "viltus ziņu" izplatīšanā par Krievijas armiju.

Kacs, kurš pameta Krieviju pēc tās atkārtotā iebrukuma Ukrainā, savā "YouTube" kanālā, kam ir vairāk nekā 1,8 miljoni abonentu, regulāri kritizē diktatora Vladimira Putina režīmu.

Svarīgākais