Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Veselība

Noskaidroti Veselības gada balvas laureāti

10 NOMINĀCIJAS. Latvijas Ārstu biedrība Veselības gada balvu iedibināja pirms pieciem gadiem. Šo balvu piešķir desmit nominācijās par nozīmīgu ieguldījumu tautas sporta attīstībā, par ieguldījumu Latvijas ekoloģijā un vides veselībā, par veselīga uztura ražošanu, par profilakses darbu sabiedrības veselības veicināšanā un citiem ieguldījumiem sabiedrības veselībā © Publicitātes foto

Latvijas Ārstu biedrības Veselības gada balvu saņēmuši veselīga un videi draudzīga dzīvesveida entuziasti, kuri ikdienā neatlaidīgi iestājas par sabiedrības veselību un ar savu darbu to vairo.

Latvijas Ārstu biedrība šogad Veselības gada balvu piešķīra sadarbībā ar Latvijas Sarkano Krustu. «Šogad Latvijas valsts svin 100 gadu jubileju un mums ir iespēja pateikt paldies tiem cilvēkiem, kuri ar savu darbību veicina moto Vesels cilvēks - veselā pasaulē īstenošanu dzīvē, vienlaikus turpinot dzīvot tā, lai arī vēl pēc simts gadiem Latvija būtu valsts ar savām robežām, lai tajā valdītu sociāli atbildīga politika, kas garantē visiem pieejamu ārstniecisko pakalpojumu pieejamību un veselīgu dzīvi,» norāda Latvijas Ārstu biedrības vadītājs Pēteris Apinis.

Balvu par mūža ieguldījumu veselības veicināšanā saņēma Latvijas Olimpiskās komitejas goda prezidents Vilnis Baltiņš, kurš ilgus gadus bijis olimpiskās kustības vadītājs. Nominācijā par tautas sporta organizēšanu balva piešķirta ielu vingrošanas kustības Latvijā aizsācējam Kasparam Zlidnim, kurš vingrošanu padarījis par aizraujošu nodarbību, ar ko nodarbojas tūkstošiem zēnu un meiteņu visā Latvijā. Savukārt par veselīga uztura ražošanu balvu saņēma uzņēmums Sēklu muss, kurā top sēkliņu trifeles un batoniņi bez pievienota cukura, glutēna un e-vielām. Uzņēmuma idejas autore un izveidotāja ir Agnese Nazareca, kura īstenojusi savu sapni par veselīgiem našķiem ar bērnības garšu. Uzņēmums ikdienā dodas ciemos uz skolām un bērnudārziem, lai stāstītu par veselīgu uzturu un enerģijas avotiem. Par videi draudzīgu dzīvesveida popularizēšanu apbalvota iniciatīva Piekrastes tīrrade, kurā apvienojušies cilvēki, kuri vēlas Latvijai dāvināt tīru un sakoptu piekrasti, bez plastmasas iepakojumiem, stikla pudelēm un izsmēķiem. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma balvu par nozīmīgu ieguldījumu dabas aizsardzībā, jo dienestam šajā vasarā bija uzlikti lieli pārbaudījumi, dienām ilgi dzēšot mežu ugunsgrēkus. Viens no postošākajiem ugunsgrēkiem plosījās Talsu novada Valdgales pagastā, kur ik dienu strādāja vismaz 150 glābēju no visas valsts.

Par nopelniem sabiedrības veselības veicināšanā balvu saņēma Liepājas pašvaldība, bet gada cilvēka titulu sabiedrības veselībā ieguva Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs profesors Ģirts Briģis - ārstu aprindās profesoru Ģirtu Briģi dēvē par Latvijas sabiedrības veselības tēvu.

Par daudzpusīgu veselības un sociālā darba organizēšanu balva pasniegta Kalnu svētības kopienas Bruknā izveidotājam priesterim Andrejam Mediņam, bet par nozīmīgu ieguldījumu sabiedrības izglītošanā paldies sacīts vides žurnālistei un zaļā dzīvesveida piekritējai Anitrai Toomai, kura daudzus gadus izglītojusi sabiedrību dabas aizsardzības jautājumos, ilgus gadus veidojot žurnālu Vides Vēstis, kā arī Latvijas radioraidījumu par vides jautājumiem Zaļais vilnis. Par ilgtspējīgas vides sakārtošanu balvu saņēma Amatciema idejas autors un izveidotājs Aivars Zvirbulis, kurš pirms 18 gadiem Amatas novadā sāka veidot privātmāju ciematu.

Latvijas Ārstu biedrība Veselības gada balvu iedibināja pirms pieciem gadiem. Šo balvu piešķir desmit nominācijās par nozīmīgu ieguldījumu tautas sporta attīstībā, par ieguldījumu Latvijas ekoloģijā un vides veselībā, par veselīga uztura ražošanu, par profilakses darbu sabiedrības veselības veicināšanā un citiem ieguldījumiem sabiedrības veselībā.