Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Bērnu psihoneiroloģiskās slimnīcas "Ainaži" bijušo pacientu apsūdz citas pacientes seksuālā izmantošanā

© f64.lv, Kaspars Krafts

Valsts policija (VP) rosinājusi apsūdzēt bijušo bērnu psihoneiroloģiskās slimnīcas "Ainaži" pacientu par citas toreizējās pacientes seksuālu izmantošanu.

VP paziņojumā presei raksta, ka 2019.gadā policijā saņemta informācija par kādu 1991.gadā dzimušu personu, kura, atrodoties kādā psihoneiroloģiskā slimnīcā, cieta no seksuālas vardarbības. Persona tur esot uzturējusies deviņus gadus - laikā no 2000. līdz 2009.gadam.

Likumsargi noskaidroja, ka 2006.gada vasarā 1989.gadā dzimusī aizdomās turētā persona veica dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā pret iebiedēto tobrīd nepilngadīgo cietušo personu.

Lai īstenotu noziedzīgo nodarījumu, aizdomās turētais pret cietušo pielietoja vardarbību, draudus un izmantoja viņa bezpalīdzības stāvokli, kas izpaudās regulārā personas sišanā. Cietusī persona ir jaunāka par iespējamo vainīgo, tāpēc tobrīd baidījās no viņa un nespēja pretoties. Abas personas tolaik uzturējās slimnīcā un bija tās pacienti.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka pret cietušo personu ir veikti trīs sevišķi smagi noziedzīgi nodarījumi pēc Krimināllikuma panta par dzimumtieksmju citādu apmierināšanu pretdabiskā veidā, ja tādas darbības izdarītas ar nepilngadīgo, lietojot vardarbību, draudus vai izmantojot personas bezpalīdzības stāvokli.

Par šādu noziegumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 12 gadiem.

Ņemot vērā, ka noziedzīgais nodarījums veikts 2006.gadā, kriminālprocess bija sākts, pamatojoties uz Krimināllikuma normas redakciju, kas bija spēkā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas brīdī.

Aizdomās turētā persona jau iepriekš ir nonākusi policijas redzeslokā par dzimumnoziegumiem un patlaban izcieš sodu cietumā par vienu no tiem.

Trešdien minētā krimināllieta tika nodota Vidzemes tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

Jau ziņots, ka iepriekšējos gados par nelikumībām minētajā slimnīcā sākti vairāki kriminālprocesi. 2020.gadā tiesa kādu sanitāri atzina par vainīgu pēc Krimināllikuma panta par vardarbīgu apiešanos ar nepilngadīgo. Tiesa sievietei piemēroja nosacītu brīvības atņemšanu uz vienu gadu sešiem mēnešiem un probācijas uzraudzību uz tikpat ilgu laiku.

No sprieduma izriet, ka sieviete 2013.gadā būdama sanitāre, kuras darba pienākumos ietilpa apkalpot un uzraudzīt slimnīcas pacientus medicīnas personāla vadībā un novērot slimnieku uzvedību, nolūkā panākt prasību un iekšējās kārtības noteikumu ievērošanu, kādu 18 gadu vecumu nesasniegušu pacienti vienu reizi ar roku tīši parāvusi aiz matiem.

Līdzīgu iemeslu dēļ aiz matiem vienu reizi parauta arī cita 18 gadu vecumu nesasniegusi paciente.

Tāpat pierādīts, ka apsūdzētā jau kā medicīnas māsas palīgs minēto iemeslu dēļ aiz matiem vienu reizi parāvusi kādu 14 gadus vecumu nesasniegušu pacientu. Vēl vienā gadījumā līdzīgi aizskarts cits 14 gadus vecumu nesasniedzis pacients.

Inkriminētie nodarījumi paveikti laikā no 2013. līdz 2018.gadam, taču precīzu laiku izmeklēšanā nav izdevies noskaidrot.

Iepriekš tiesībsargs un Veselības inspekcija konstatējusi pārkāpumus šajā slimnīcā. Pārkāpumi bija saistīti arī ar ārstniecības personāla, iespējams, neatbilstošu rīcību saistībā ar pacientu fiksāciju.

Pārbaudes gaitā bērni liecināja par piedzīvoto personālo fizisko un emocionālo vardarbību.

Ņemot vērā, ka pārbaudē konstatēti arī iespējami krimināla rakstura pārkāpumi, tiesībsargs vērsās izmeklēšanas iestādēs.