Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Vēstnieks: Krievijā parādās neslēpti aicinājumi uz genocīdu pret ukraiņiem

© f64.lv, Dāvis Ūlands

Viedokļi, kas Krievijas publiskajā telpā tiek pausti par Ukrainu un ukraiņiem, kopumā neliecina, ka Krievijas sabiedrību varētu vērtēt kā veselīgu, šādu viedokli intervijā LTV "Rīta panorāmai" pauda Latvijas vēstnieks Krievijā Māris Riekstiņš.

Pēc vēstnieka vārdiem, dažādi publiskie paziņojumi liecina, ka Krievijā ir augsts "latentais revanšisms", kā rezultātā parādās pat neslēpti aicinājumi uz genocīdu pret ukraiņiem.

Taujāts, vai pēdējā laikā mainās Krievijas sabiedrības atbalsts režīma līderim Vladimiram Putinam, diplomāts atzīmēja, ka to ir grūti vērtēt, jo pret visām aptaujām, kas veiktas Krievijā, jāuztver ļoti kritiski, jo paši aptauju veicēji apliecinot, ka vairāk nekā 80% uzrunāto cilvēku atsakoties atbildēt uz politiskiem jautājumiem.

Vēstnieks atzīmēja, ka izvairīšanās izteikties par politiku ir saprotama, jo pretēja viedokļa paušana oficiālajai varai Krievijā ir bīstama, ko apliecina vairāku opozicionāru aresti.

Pašlaik Krievijā nekas neliecina par dumpi no iekšienes, atzina Riekstiņš, gan dziļdomīgi piebilstot, ka "arī 1985.gadā PSRS viss izskatījās ļoti stabili".

Savukārt vērtējot, cik lietderīgas ir Rietumu līderu sarunas ar Kremli, vēstnieks atzina, ka agri vai vēlu visi konflikti beidzas ar sarunām, tomēr pašlaik grūti novērtēt, vai sarunas ir iederīgas tieši tagad. Viņaprāt, Rietumu līderiem uzturēt komunikācijas kanālus ir lietderīgi, bet jāatceras, ka Krievijas režīms līdzšinējās sarunās ir atklāti maldinājis.

Rietumu ieviestās sankcijas Krievijā esot pamanāmas, bet pagaidām ne ar kritisku ietekmi. Diplomāts gan atzīmēja, ka Krievijas ekonomika viennozīmīgi krīt, tāpēc rudens no budžeta ieņēmumu viedokļa šai valstij varētu būt ļoti sāpīgs.