Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Latvijā plašāk pazīstamas Māras atklāj sava vārda maģisko spēku

© F64 Photo Agency

Kā rakstīts vārdu nozīmju skaidrojumā, Māras, kas šajā nedēļā svinēja vārda svētkus, ir spēcīgas, mērķtiecīgas un, ejot cauri dzīves līkločiem, spēj saglabāt savu «es». Latviešu mitoloģijā Mārai ir liela nozīme. Tā ir dievība, kas simbolizē materiālo pasauli un tiek dēvēta arī par Zemes, Jūras, Ūdens, Meža un Veļu māti. Senie latvieši ticēja, ka Māra parādās zalkša izskatā, kas ir arī viens no viņas simboliem. Aptaujājām dažādu profesiju sabiedrībā populāras sievietes, kurām vecāki devuši šo latviski stipro vārdu.

«Astro'n'out» Māra: «Ar manu vārda dienu atnāk pavasaris»

«Man ir ļoti laba sajūta par savu vārdu, kas, jāatzīst, ir diezgan rets vārds. Kad satieku kādu citu Māru, tad vienmēr pabrīnos: «O!» Līdz ar to esmu jutusies unikāla vārda īpašniece.

Liekas, ka vārdā Māra ir liels spēks. Tas ir ne tikai latviešu, bet arī indiešu mitoloģijā. Skolas laikā esmu veikusi pētījumus par tradīcijām un Māras dienām. Ir arī Māras krusts. Protams, ir patīkami, ka manā vārdā ir ielikts spēcīgs kods. Es tam ticu! Tas arī vairo pašapziņu. Ir interesanti, ka mums ar vīru [dziesminieks Goran Gora jeb Jānis Holšteins-Upmanis] ir ļoti latviski vārdi. Lai arī abi esam priecīgi par saviem vārdiem, mums ir sajūta, ka mūsu ģimenē ir pietiekami šo latvisko vārdu. Tāpēc saviem bērniem devām vārdus ar dziļu nozīmi un sakni, bet ne tik latviskus.

Kad es piedzimu, vecākiem bija diskusija, dot man vārdu Māra vai Mārča. Mammai ļoti patika vārds Mārča. Šie abi vārdi ir atrodami latviešu tautas folklorā. Mārča bija tā, kas atbild par govīm un pienu. Šāda līdzība ir arī Mārai. Tagad, kad ir Simpsonu [populāra animācijas filma] laikmets, esmu priecīga, ka neesmu Mārdža, jo šim vārdam ir cita nozīme.

Māra ir zemes dieviete. Indiešu mitoloģijā tā ir dieviete, kas vairāk saistīta tieši ar aiziešanu. Domāju, ka aiziešana piedod šim vārdam tumšumu un misticismu. Uz to gan raugos kā dzīves ciklu, kā kaut ko neizbēgamu. Ne velti sabiedrība joko, ka latviešiem mīļākie svētki ir kapu svētki. Es drīzāk teiktu, ka latviešiem vieni no iecienītākajiem svētkiem ir kapu svētki. Latviešiem gadu gaitā ir bijusi svarīga savu mīļo apciemošana, kas tiek ļoti godāta un uztverta dievbijīgi. Māra latviešu mitoloģijā nav tik ļoti par aiziešanu, tomēr tas arī tiek pieminēts.

Es ļoti sajūtu sevī zemes elementu, kas māksliniekam ir ļoti interesanti. Pēc horoskopa esmu Jaunava, kas ir zemes zīme. Mākslinieki visi ir nedaudz pa gaisu. Tajā pašā laikā, kad ir jāpieņem izšķirošāki soļi un pamatīgāki lēmumi, jūtu, ka manī ir zeme, kas palīdz sazemēties un pieturēties pie lietām, kas jāturpina par spīti tam, ka ir grūti.

Māra un Marija. Interesanti, ka šīs divas sieviešu pasaules, folklora un baznīca, bieži vien ir ar līdzīgiem kodiem.

Ir interesanti, kā vārdam Māra nozīme mainās līdz ar dzīves ritmu. Senāk priecājos, ka ar manu vārdu atnāk pavasaris. Kļūstot par mammu, apzinājos sava vārda spēku citādāk, to, ko nozīmē atbildēt par dzīvību un to iznēsāt. Teikšu, ka, esot mammai, saķeri ar savu vārdu jūtu vēl nozīmīgāku,» par sava vārda spēku un saistību ar dievībām aizdomājas «Astro'n'out» soliste Māra Upmane-Holšteine.

Māra Lāce: «Latvija tiek dēvēta par Māras zemi»

«Es tiešām nezinu, kāpēc esmu nosaukta par Māru!? Neesmu arī prasījusi vecākiem, kam vairs nevaru pajautāt, kāpēc man dots tieši šāds vārds. Bet savā laikā, kad biju muļķīgajā pusaudžu vecumā, man likās, kāpēc man ir dots šāds vārds, jo tas ir tik vecmodīgs un neinteresants. Tad mammai pārmetu, kāpēc viņa ir nosaukusi mani par Māru. Jo bija daudzi vārdi, kas likās romantiskāki un skaistāki. Kā pieņemsim, Kristīne. Tad mamma teica, ka vārds Māra viņai vienmēr ir licies ļoti skaists vārds. Tas ir vienīgais, ko zinu par savu vārdu. Bija viens brīdis, kad man savs vārds ļoti nepatika. Un vēl savulaik ne visai patika, ka mana dzimšanas diena ir ziemā, bet vārdadiena martā. Man ļoti patīk ziedi. Un senāk ziedu dabūšana ziemas spelgonī bija diezgan problemātiska. Citu ziedu kā vien Alpu vijolītes nebija nemaz. Bet tagad ir pilnīgi savādāk, jo ziedu ir ļoti daudz.

Ja mēs runājam par manu vārdu, tad šobrīd man tas ļoti patīk. Man patīk vārdi, kuros ir «r» burts. Nekad neesmu gribējusi, ka mani sauc par Mārīti pamazināmā formā. Ja kāds mani tā ir mēģinājis saukt, esmu diezgan pikti iebildusi: «Es esmu Māra!» Šobrīd sevi nevarētu iedomāties ar citu vārdu. Māra ir saistīta ar vārdu Marija. Mūsu teritorija tiek saukta par Māras zemi. Arī mitoloģijā Māras dievietes jēdziens ir ļoti nozīmīgs. Starp citu, esmu dzimusi vienā dienā ar dzejnieci Māru Zālīti. Gribētos domāt, ka Mārām ir raksturīgs pamatīgums. Liekas, ka šis vārds arī palīdz veidoties personībai. Man tuvāks ir Māras latviešu mitoloģiskais skaidrojums, kas ir saistīts ar zemes dievieti, ar stabilitāti, dāsnumu un pamatīgumu,» tā Latvijas Nacionālā muzeja direktore Māra Lāce.

Māra Sleja: «Latviešu pagānu dvēseli no manis neizdzēst!»

«Ar savu vārdu jūtos ļoti labi. Mana vecākā māsa izvēlējās man šo vārdu. Viņa pateikusi, ka mani sauks Māra, un viss. Esmu gan teologos mācījusies, gan bērnībā esmu kristīta. Ja kāds mani mēģina ielikt kādā ticībā, tad pagāns vien esmu, jo mans vārds ir kods. Līdz ar to latviešu pagānu dvēseli no manis neizdzēst! Ja nu vienīgi nomainīšu vārdu. Vairāk ir tiešām pagānisms, kas latviešu folklorā ir zeme un daba.

Jūtos lepna, ka esmu daļa no lielas un senas kultūras. Māra ir ļoti populārs vārds latviešu folklorā.

Ja nemaldos, viena no šā vārda nozīmēm ir tāda, ka Māra ir miesas devēja. Līdz ar to tas diezgan labi sasaucas ar manu darbu kā modelei, jo tas ir par skaistumu un miesu. Varbūt tieši tādēļ vairāk pievēršos dabīgajai ķermeņa aizstāvībai, jo Dievs ir lēmis, kāds konkrētais cilvēks izskatīsies, ka viņš ir gana skaists jau tāds, kā ir piedzimis.

Es esmu gribējusi mainīt savu iepriekšējo uzvārdu. Tagad man ir cits uzvārds, un tas ir foršs, bet savu vārdu nekad neesmu vēlējusies mainīt. Savs vārds vienmēr ir paticis, un tas man ir ļoti piemērots,» par sava vārda nozīmi aizdomājas latviešu populārā modele Māra Sleja.

Grupas «Māra» soliste Māra Lisenko: «Priecājos, ka neesmu Linda vai Kristīne»

«Mamma stāstīja, ka bija vairāki iemesli, kādēļ vecāki izvēlējas mani saukt šajā vārdā. Viens no galvenajiem iemesliem bija komponista Raimonda Paula dziesma «Dāvāja Māriņa». Bērnībā man savs vārds nepatika. Kad skolā jautāja, kā tevi sauc, bija pat kauns izrunāt šo vārdu. Nevaru izskaidrot, kāpēc, bet nepatika. Bet, kad pieaugu, ļoti novērtēju šo vārdu, jo tas salīdzinoši ir rets. Priecājos, ka neesmu ne Linda, ne Kristīne. Vārds Māra viennozīmīgi ir spēcīgs.

Nosaukt grupu savā vārdā ieteica ģitārists. Beigās pēc ilgām diskusijām tika nospriests: «Tev ir foršs vārds. Liekam grupai tavu vārdu!» Iemesls, kādēļ atstājām grupas nosaukumā garumzīmi, - ārzemēs, kur arī muzicējam, jau eksistē grupa «Mara», tādēļ mēs esam «Māra». Ar garumzīmi pasvītrojam savas grupas identitāti un to, no kurienes esam cēlušies.

Esmu pētījusi dievietes Māras izcelsmi. Internetā, protams, var atrast ļoti dažādas nozīmes. Ir saistība ar lopiem, labklājību un aizsardzību. Man patīk, ka Māra ir dieviete. Tas ir ļoti dziļi iesakņojies latviešu mitoloģijā. Es to jūtu, ir spēcīga sakņu sajūta. Māras vārdam ir tāds spēks. Tas ir arī viens no iemesliem, kādēļ man patīk, ka mūsu grupai ir latviešu nosaukums, jo tomēr mūsu mūzika, ko spēlējam, ir ļoti spēcīga. Grupas nosaukums pastiprina sakņu spēku, kas nāk.

Māras dzīvnieki simboliski ir visi melnie dzīvnieki, kas noteikti saistās ar mani. Arī krievu mitoloģijā ir dieviete Morena, kuru mēdz saukt par Māru. Tā ir nāves dieviete. Ļoti daudzi krievi mums saka: «Baigi forši. Jums tieši tāds vārds kā nāves metāla grupai. Kā nāves dievietei.» Vārds Māra ir visās valodās. Piemēram, īru valodā vārds Māra nozīmē «skats uz okeānu», kas ir ļoti skaisti. Turku valodā Māra nozīmē «sieva». Māra baltkrievu valodā ir «sapnis».

Ārzemēs cilvēki ļoti bieži izsaka komplimentus par manu vārdu, sakot: «Tev ir ļoti skaists vārds!» Daudzi domā, ka tas ir saīsinājums, tādēļ man tiek jautāts: «Kāds ir tavs pilnais vārds? Margarita? Marina?» Es saku: «Nē, nē! Māra.» Cilvēkus ārzemēs mulsina garumzīme vārdā. Katrā gadījuma viņi vienmēr mani sauc angliskajā versijā. Māra ir diezgan populārs vārds arī Itālijā. Reiz satiku itālieti, ar kuru sākām strīdēties. Es viņai saku, ka Māra ir latviešu vārds. Viņa savukārt grib pierādīt, ka Māra ir itāļu vārds. Kad koncertējām Itālijā, tad visiem vaicāju, vai tiešām Māra itāļiem ir biežs vārds. Viņi saka, jā! Tātad Māras arī Itālijā ir topā,» tā grupas «Māra» soliste un vokālā skolotāja Māra Lisenko.

«Īstā latvju saimniece» Māra Zemdega: «Normāls vārds»

«Ļoti labi jūtos ar savu vārdu. Zinu, ka maniem vecākiem bija izvēle starp Andru un Māru. Man ir vīrs, vārdā Andris.

Par visiem simt procentiem varu apgalvot, ka Māra ir vislabākais vārds. Kādreiz biju agronome, un Māra latviešiem ir zemes dieviete. Tagad man ir viesu nams «Mauriņi». Kad aktrise Māra Zemdega dabūja balvu par mūža ieguldījumu, tad nez kādēļ ierakstīja, ka viņa ir nostrādājusi deviņus gadus «Rīgas Apriņķa Avīzē», bet tie bija mani nopelni. Mūs mēdz sajaukt! Es neesmu rados ne ar aktrisi Māru Zemdegu, ne arī tēlnieku Kārli Zemdegu. Saistība ar aktrisi Māru Zemdegu ir tāda, ka mans tēvs strādāja pie atjaunošanas projekta aktrises atgūtajā lauku mājā. Tā ka mēs savā starpā esam pazīstamas. Nekad neesmu nožēlojusi, ka esmu Māra, un ļoti labi sadzīvoju ar savu vārdu. Katrs vārds uzliek kādu zīmogu. Liekas, ka dīvainie vārdi varētu radīt problēmas, bet Māra ir visnotaļ normāls vārds,» pastāsta TV šova «Īstās latvju saimnieces» dalībniece Māra Zemdega.