„Ontūn, Ontūn!” – otrpus ceļam sauc Praņa, jo vajag iet pēc meijām, bet Ontūns aizgājis pie Staņislava – noprovēt alu. Tā ir svēta lieta, tā noprovēšana, jo var taču gadīties, ka uz Jāņiem būs negaršīgs alus. Tiešām? Nē, tā nu gan nekad nav bijis. Staņislava alus vienmēr bija dzirkstošs un apiņoti stingrs. Redzu, ka pāri Latgalei un Rušonai karsti peld baltputu mākoņi, un kāds arī iekrīt Staņislava alus mucās. Silti plūst manas bērnības vasara.
Papardes nezied! Bet, ja ļoti gribas, tad zied. Katram citādi. Viens ilgojas pēc romantikas un sapņainas lūkošanās zvaigznēs, otrs vēlas miljons rožu un šampanieti putu pilnā vannā, kāds grib iet pa putekļainu lielceļu un iekrist ziedošā pļavā vai pārlaist nakti siena zārdā, kuru vairs nav. Kādam stilīga šķiet līgošana pilsētā uz bruģa ar urbāno romantiku – galdiņu āra terasē un vienreizējas lietošanas traukiem. Ar vārdu sakot, katram savs.
Jāņu laikā augiem tiek piedēvēts teju maģisks spēks, solot, ka tie glabās mūžīgās jaunības, auglības un veselības noslēpumus, tāpēc Jāņu laikā augus izmanto gandrīz visur!
Drīz ikkatrā mājā ģimenes un radu lokā tiks svinēti vasaras saulgriežu svētki. Kā zināms, Līgo svētku un Jāņu neatņemama tradīcija ir vainagu pīšana kā vīriem, tā sievām. Lai tavs Jāņu ozollapu vainags sanāktu tāds, kā iecerēts, seko līdzi soli pa solim video pamācībai!
Kādus ēdienus un dzērienus celt Līgo galdā? Ar ko pārsteigt ciemiņus? Kā nākamajā dienā izvairīties no sliktas pašsajūtas? Šie ir tikai daži no jautājumiem, ar ko pirms Līgo svinībām saskaras teju ikviens. Tādēļ, lai gada maģiskākos svētkus sagaidītu ar veselīgiem un gardiem ēdieniem un nākamajā dienā izvairītos no sliktas pašsajūtas, padomos dalās uztura speciāliste Liene Sondore un farmaceite Zanda Ozoliņa.
Jāņuzāles ir vasaras saulgriežu būtisks elements: ar tām tiek pīti vainagi un izdaiļota māja un sēta, turklāt iet lūkoties un iegūt savvaļas augus ir brīnišķīga pieredze pati par sevi. Kāpēc procesa noslēgumā ir svarīgi rūpīgi nomazgāt rokas? Kas plūcams un kas atstājams? Latvijas Dabas fonda eksperti ir apkopojuši, kas jāņem vērā, vācot jāņuzāles.
Esam sagaidījuši kārtējos svētkus pandēmijas ēnā. Līgo svinēšana Krastmalā nenotiek, zaļumballes mazpilsētās arī ne un pulcēties mēs joprojām varam tikai pēc noteikumiem. Taču tas nebūt nav pamats atmest svētkiem ar roku un kārtējo reizi gaidīt "labākus laikus".
Latvijas iedzīvotājiem Jāņus vajadzētu svinēt "savos burbuļos" kopā ar ģimenes locekļiem un zināmiem draugiem, mazāk tiekoties ar nepazīstamiem cilvēkiem, šādu viedokli Latvijas Radio pauda Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule.
Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina par gadu gadiem nemainīgu tendenci: Latvijā, salīdzinot ar pārējiem gada mēnešiem, visvairāk bērnu dzimst ap Jāņiem (jūnijā/jūlijā). Otrajā vietā – marts. Arī šogad martā mūsu valstī piedzima par 181 mazuli vairāk nekā janvārī. Tas nozīmē, ka pērn Jāņu mēnesī tika ieņemti 1479 bērniņi – mazāk nekā iepriekšējos nekovida gados, bet tomēr rekords. Paparžu ziedēšana nes bagātīgu ražu!
Sāc laicīgi domāt par Līgo dienas vainagu. Izveido skaistu, vienkāršu vainagu no izturīgiem materiāliem, kas kalpos ne tikai svētku dienai, vakaram, bet arī citiem vasaras svētkiem!
Līgo svētki ir vieni no populārākajiem latviešu svētkiem, neizpaliek ne ugunskurs, ne bagātīgi klāts galds. Kā, svinot Līgo svētkus, padomāt ne tikai par tradicionālajām aktivitātēm un to, ko likt galdā, bet arī par to, lai svinēšana ir dabai draudzīga?
Pēc administratīvās lietvedības sākšanas pret Valkas novada domi par zaļumballes rīkošanu, pašvaldība atceļ pagastos plānotos Jāņu pasākumus, aģentūrai LETA apstiprināja Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (LRA).
Ja saslimstības ar Covid-19 divu nedēļu kumulatīvais rādītājs būs mazāks par 100 saslimušajiem uz 100 000 iedzīvotāju, tad paredzēts ieviest atvieglojumus kafejnīcu terasēs, veikalos, kā arī attiecībā uz privātu un plašāku pulcēšanos, izriet no veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) šodien paustā pēc koalīcijas sanāksmes.
Tā kā Līgo svētki visbiežāk tiek svinēti svaigā gaisā un pie dabas, viens no aktuālākajiem jautājumiem, par ko ik gadu jau laikus spriež visi līgotāji ir tas, kādi laikapstākļi gaidāmi svētku vakarā.
Vasaras saulgrieži ir laiks, kad svētku galdā tiek celti tradicionālie Līgo svētku gardumi - dažādi sieri un alus. Līdztekus jau gadu laikā iemīļotiem produktiem, jaunākie "Maxima" dati rāda pieaugošu tendenci jaunu garšu izzināšanā - arvien populārāks kļūst craft alus, alus ar dažādām garšām, kā arī bezalkoholiskais alus, savukārt sieru vidū ir vērojama lielāka interese pēc dažādām pasaules sieru garšām - ricotta, mascarpone, feta, mozzarella, pūdētā un baltā pelējuma u.c. siera garšas.
Šī karstuma viļņa kulminācija Latvijas austrumu novados, iespējams, būs trešdien, 23.jūnijā, tveicei pastiprinoties līdz +35 grādiem, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes.