Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Līgo pasākumi Zemgalē

© Lauris Vīksne/F64

Zemgalē Līgo svētkos skanēs koncerti un tiks rīkotas zaļumballes

21. jūnijā

Saulgriežu godināšana "Tērvetes līčos"

Izaugsmes un atpūtas centrs "Tērvetes līči", ko daudzi iepazina televīzijas šovā "Lauku sēta", kļūst atvērti un aicina uz savu pirmo publisko pasākumu gada visgaišākajā laikā, vasaras Saulgriežos.

No plkst. 18.00 visi tiek gaidīti uz svētkiem "Tērvetes līči Saules griežos". Saulgriežu godināšanai būs iespēja izbaudīt četru dabas stihiju - zemes, debesu, uguns un ūdens maģisko spēku. No plkst. 19.00 sāksies četru stihiju piedzīvošana, tās atklās zemes stihija, kurā tiks baudīti maizes un augu rituāli, kā arī debesu stihija ar gongu rituālu. Savukārt īsi pirms saules rieta tiks kopīgi iekurts Saulgriežu uguns un baudīts uguns rituālu, kopā ar folka apvienību EIMA. Bet ap pusnakti visi dosies uz Tērvetes upi, lai ļautos ūdens un attīrīšanās rituālam.

Kvēlojošas skulptūras Jelgavā

Pasta salā saulgriežu sagaidīšanu varēs izbaudīt neparastā formā - piedaloties Lielformāta keramikas uguns skulptūru simpozija noslēgumā. Te tiks veidotas šamota skulptūras, kas ir Zemgalei raksturīgs māls, sajaukts ar sīki sasmalcinātām apdedzinātām māla daļiņām, tādā veidā radot īpašu karstuma noturīgu un brīvdabas klimatiskajiem apstākļiem piemērotu materiālu. Kad skulptūras ieguvušas mākslinieku veidotās formas, tās tiek dedzinātas 1200 grādu karstumā, uzburot unikālu kvēlošanas šovu. Pēcāk mākslas darbi būs apskatāmi Pasta salas teritorijā, papildinot jau esošo šamota skulptūru parku. Sākums plkst. 24:00

Tautasdziesmu spēks Koknesē

Plkst. 20.00 dabas un mūzikas notikums "Saulriets Saulgriežos" aicina piedzīvot tautasdziesmu spēcīgo enerģētiku, sajust tajās ieslēptos kodus, sasmelties gaismu un spēku nākamajam ceļa gājumam kopā ar latviešu etnomūzikas grupu "Tautumeitas". Nāc, baudi, ļaujies sajūtām, ieelpo Latvijas dabas un mūzikas krāšņumu ar pilnu krūti! Koncertu varēs klausīties arī no laivām. Apmeklētāji uz pasākumu aicināti ierasties arī ar savām laivām un peldlīdzekļiem.

"Skroderdienas" Jēkabpils novadā

Kas gan būtu Jāņi bez "Skroderdienām"? Ar pavisam jaunu Imanta Strada iestudējumu pēc vairāku gadu pārtraukuma Jēkabpilī atkal būs iespēja redzēt visu laiku mīlētāko latviešu lugu "Skroderdienas Silmačos". Šoreiz - Krustpils saliņā. Sākums plkst. 19.00.

Saulgriežu rituāls

Saimniecībā "Vaidelotes" Codes pagastā vasaras saulgriežu rituāls ar ziedu vītnes vīšanu, deju koncertu, kopīgu dziedāšanu un dejošanu.

Vasaras saulstāvju Spēka diena Bārbeles pagastā

Vasaras saulstāvju Spēka dienā "Evertos" Bārbeles pagastā būs iespēja sagaidīt saulgriežus, izbaudot latviskos rituālus.

Zāļu vakars Vecumnieku pagastā

Zāļu vakarā "Lielzemeņu" sētā Vecumnieku pagastā viss sāksies ar vainagu un vītnes pīšanu, apkārtnes pušķošanu un lāpu gatavošanu un turpināsies, balstoties uz latviskajām tradīcijām.

Vasaras saulgriežu svētki Variešu pagastā

Vasaras saulgriežu svētki zemnieku sētā "Atpūtas" Variešu pagastā kopā ar folkloras kopu "Delve". Dziedāsim, dancosim, kursim gunis, dedzināsim pūdeli, laidīsim uguns plostu pa Aiviekstes upi un sagaidīsim Saulīti.

22. jūnijā

Bauskas rātslaukumā Līgo svētkus ieskandinās Zāļu dienas tirgus

Ieskandinot lustīgu Līgo svētku un jestras Jāņu dienas gaidas, 22.jūnijā no plkst. 15:00 līdz plkst. 20:00 Bauskas rātslaukumā notiks mājražotāju un amatnieku Zāļu dienas tirgus. Paralēli norises apmeklētājiem būs iespēja baudīt arī kultūras programmu un nodoties citām aktivitātēm.

Par muzikālo noformējumu ielīgošanas svētkos rūpēsies trīs folkloras kopas - Bauskas Kultūras centra folkloras kopa "Trejupe", Ceraukstes tautas nama folkloras kopa "Laukam pāri" un Iecavas kultūras nama folkloras kopa "Tarkšķi". Pasākuma programmu papildinās arī Bauskas Kultūras centra vidējās paaudzes deju kolektīvs "Mēmele".

Uguns mistērija Tērvetes pilskalnā

Vakars sāksies ar Edgara Lipora monoizrādi "Koklītes ceļojums", pasakas formā iepazīstinot ar dažādiem latviešu tautas mūzikas instrumentiem. Pēc tam visus gaida rotaļas un danči Edgara un Lilijas Liporu vadībā, bet vakara noslēgumā varēs piedalīties Uguns mistērijā, Saulgriežu spēka un auglības uguni nesot Tērvetes pilskalnā un pēc tam laižot to lejā no kalna .Pasākuma sākums plkst. 21.00

Maģiskie Līgo svētki Aizkrauklē

Aizkrauklē pie kultūras centra maģiskie Līgo svētki Daugavas krastā ar mūzikas ritmiem, uguns elementiem un latviskām tradīcijām.

Ielīgošanas koncerts Skrīveros

Andreja Upīša memoriālās mājas dārzā Skrīveros ielīgošanas koncerts kopā ar Katrīnu Dimantu, kā arī amatnieku un mājražotāju tirgus.

Nakts skrējiens Jēkabpilī

Nakts skrējiens "Papardes ziedu meklējot" Jēkabpils Mežaparkā plkst. 22.00. Līgo nakts skrējiena garums - 2,4 km.

23. jūnijā

Bauskā Līgo vakarā koncerts Latvijā iemīļotu aktieru izpildījumā

Lauris Vīksne/F64

23.jūnijā plkst. 16:00 Bauskas Pilskalna parka estrādē koncerts - veltījumu leģendārajai Jāņa Streiča kinofilmai "Limuzīns Jāņu nakts krāsā", kam šogad aprit 40 gadu kopš tās uzņemšanas. Vairāk šeit

Dziesmu spēle Pļaviņās

Zviedru skansts estrādē Pļaviņās Jāņu ielīgošana kopā ar muzikālo komēdiju dziesmu spēli "Preilenīte". Vēlāk zaļumballe ar grupu "Remershof".