Moldovā prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā uzvarējusi Sandu, referendumā ar minimālu pārsvaru atbalstīts eiropeiskais ceļš[papildināts 12:05]

© unsplash.com

Moldovas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā uzvarējusi pašreizējā proeiropeiski noskaņotā prezidente Maija Sandu, referendumā vēlētāji ar minimālu balsu pārsvaru atbalstījuši eiropeiskā ceļa izvēli, pirmdien paziņoja Centrālā vēlēšanu komisija (CVK).

Sandu izcīnījusi 42,16% balsu, kas nozīmē vēlēšanu otro kārtu 3.novembrī, kurā viņai būs jāsacenšas ar prokrieviski noskaņoto bijušo ģenerālprokuroru Aleksandru Stojanoglo, par kuru pirmajā kārtā nobalsojuši 26,19% vēlētāju, liecina provizoriskie rezultāti pēc 98,87% balsu saskatīšanas, pavēstīja CVK.

Referendumā, kurā vēlētājiem bija jāatbild uz jautājumu, vai konstitūcijā kā valsts stratēģisko mērķi fiksēt pievienošanos Eiropas Savienībai (ES), provizoriskie dati liecina, ka par variantu "jā" nobalsojuši 50,16% vēlētāju, bet vēl 49,84% balsojuši par "nē", paziņoja CVK. Tā kā pie vēlēšanu urnām devās vairāk nekā 33% vēlētāju, CVK ziņojums par vēlēšanu procesa norisi jāiesniedz konstitucionālajai tiesai, kas desmit dienu laikā izlems, vai apstiprināt rezultātus.

Ja rezultāti tiks apstiprināti, likums tiks uzskatīts par pieņemtu no referenduma dienas un tiks publicēts Oficiālā Vēstneša īpašā izdevumā.

Kopumā vēlēšanās piedalījās 1 562 238 pilsoņi, kas veido 51,67% no kopējā vēlēšanu sarakstos iekļauto balsstiesīgo pilsoņu skaita. Diasporā nobalsoja vairāk nekā 240 000 vēlētāju.

Sandu, uzrunājot savus atbalstītājus, naktī uz pirmdienu apsūdzēja noziedzīgus grupējumus centienos ietekmēt vēlēšanu un referenduma iznākumu.

"Noziedzīgi grupējumi, kas darbojas kopā ar mūsu valsts interesēm naidīgiem ārvalstu spēkiem, uzbrukuši mūsu valstij ar desmitiem miljonu eiro, meliem un propagandu, izmantojot apkaunojošākos līdzekļus, lai noturētu mūsu pilsoņus un mūsu valsti neziņā un nestabilitātē," sacīja prezidente.

"Mūsu rīcībā ir skaidri pierādījumi, ka šo noziedzīgo grupējumu mērķis bija nopirkt 300 000 balsu, kas ir vēl nepieredzēta mēroga krāpšana," piebilda Sandu. "Viņu mērķis bija graut demokrātisko procesu," sacīja prezidente.

Svarīgākais