Ukrainas kara 240. diena. Jaunākā informācija [papildināts 19:58]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 21. oktobrī. Ukraina jau astoto mēnesi varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

19.58. Eiropas Savienībai (ES) jāsaglabā vienotība savā atbalstā Ukrainai un jāsāk darbs, lai sauktu Krieviju pie tiesiskās atbildības par pastrādāto kara laikā, piektdien paziņojis Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš.

"Krievijas karš kļūst arvien nežēlīgāks. Tagad tas atklāti vērsts ne tikai pret Ukrainas armiju, bet arī pret Ukrainas pilsoņiem un tās civilo infrastruktūru," dodoties uz ES samita piektdienas sēdi, norādīja Kariņš.

Viņš atzina, ka nepieciešams tikt skaidrībā, kā Krievijai likt arī tiesiski atbildēt par tiem noziegumiem, ko krievi šobrīd pastrādā Ukrainā.

18.02. Ukrainas prezidenta kanceleja piektdien paziņojusi, ka Hersonas apgabalā atbrīvotas 88 apdzīvotās vietas. Savukārt Harkivas apgabalā atbrīvota 551 apdzīvotā vieta.

17.21. Iznīcinot elektrostacijas, Krievija cer nosaldēt ukraiņus līdz nāvei, tādējādi faktiski plānojot jaunu Golodomoru, šodien ikgadējā drošības un ārpolitikas foruma "Rīgas konference" paneļdiskusijā "Ukrainas uzvara pirms miera" akcentēja Ukrainas premjerministra vietniece Eirointegrācijas jautājumos Olga Stefanišina.

Ukrainas politiķe uzsvēra, ka ir pagājušas vairāk nekā 230 dienas, kopš Krievija izvērsa pilna mēroga karu pret Ukrainu. Kopš oktobra sākuma visā Ukrainas teritorijā Krievija mērķtiecīgi un sistēmiski apšauda enerģētikas infrastruktūru.

16.09. Krievijas okupētajā Krimā atrodas neliels skaits Irānas karavīru, kas tiešā veidā piedalās dronu triecienu organizēšanā Ukrainas civilajiem un infrastruktūras objektiem, ceturtdien pavēstīja ASV Nacionālās drošības padomes preses sekretārs Džons Kērbijs.

Irāna nosūtījusi salīdzinoši nedaudz militāro speciālistu, lai palīdzētu krieviem darbā ar militāro dronu palaišanu.

15.06. Ukrainas prezidenta biroja padomnieks Oleksijs Arestovičs intervijā krievu žurnālistei Jūlijai Latiņinai stāstīja par Krievijas prezidenta Vladimira Putina sagatavoto atkāpšanās ceļu neveiksmes gadījumā. Vairāk šeit

14:05. Ukrainas karaspēks ceturtdienas vakarā pie Hersonas veicis triecienu pārceltuvei pār Dņepru līdzās agrākajos triecienos apostītajam Antoņivkas tiltam, vēsta vietējais tīmekļa izdevums "Most". Ar prāmi tobrīd pāri upei cēlušies krievu karavīri, kā arī vesta tehnika, norāda izdevums. Okupācijas iestādes apgalvo, ka triecienos nogalināti četri cilvēki un aptuveni desmit ievainoti. Kopumā bijuši seši sprādzieni, vēsta tīmekļa izdevums "Ukrainska pravda".

13:20. Ir jāturpina izolēt Krieviju starptautiskajās organizācijās un jāatbalsta koordinēti mehānismi tās saukšanai pie atbildības par pastrādātajiem noziegumiem, šodien tikšanās laikā ar Kanādas premjerministra īpašo sūtni Eiropas Savienībā un Eiropā Stefanu Dionu sacīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

12:30. Eiropas Savienībai (ES) jāsaglabā vienotība savā atbalstā Ukrainai un jāsāk darbs, lai sauktu Krieviju pie tiesiskās atbildības par pastrādāto kara laikā, piektdien paziņojis Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš.

11.25.Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 66 750 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Diennakts laikā iznīcināti 100 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējusi 2573 tankus, 5258 bruņutransportierus, 1648 lielgabalus, 372 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 189 zenītartilērijas iekārtas, 269 lidmašīnas, 243 helikopterus, 1325 bezpilota lidaparātus, 329 spārnotās raķetes, 4006 automobiļus un autocisternas, 16 kuģus un ātrlaivas, kā arī 147 specializētās tehnikas vienības.

10.41. Krievijas karaspēks piektdienas rītā veicis vairākus raķešu triecienus Harkivai un Zaporižjai, pavēstīja vietējās varas pārstāvji. Harkivā Kijivas rajonā ap plkst.8 no rīta apšaudīti rūpnieciskās infrastruktūras objekti. Kā vēsta Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Siņehubovs, cietuši pieci cilvēki.

09.27. Finansiālais atbalsts Ukrainai tiek turpināts,jāstrādā, lai finansiālā palīdzība būtu prognozējamāka, intervijā "TV3" raidījumā "900 sekundes" sacīja EK priekšsēdētājas vietnieks Valdis Dombrovskis (JV).

Runājot par palīdzības sniegšanu Ukrainai, Dombrovskis norādīja, ka joprojām Eiropas valstu vidū ir gatavība atbalstīt Ukrainu un turpināt sankcijas pret Krieviju. Atbalsta sniegšana notiks tik ilgi, kamēr turpināsies Krievijas agresija Ukrainā, atgādināja Dombrovskis.

08.41. Krievija uz okupēto Hersonas apgabalu bruņoto spēku zaudējumu kompensēšanai un armijas apakšvienību nostiprināšanai pārsviedusi 2000 mobilizēto, piektdien pavēstīja Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Okupācijas struktūras Hersonā izdevušas rīkojumu sagatavot banku nozares iestāžu evakuāciju. Parādījušies evakuējamo saraksti ar no Krievijas ievesto medicīnas darbinieku un skolotāju vārdiem. Humānās sfēras objekti Hersonā pārtrauc darbu, teikts ģenerālštāba paziņojumā, kas publicēts sociālajā tīklā "Facebook".

08.01. Risks, ka varētu notikt Krievijas uzbrukums Ukrainai no Baltkrievijas, nav liels, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi. ISW analītiķi uzskata, ka šāda notikumu attīstība tuvāko mēnešu gaitā ir mazticama, ņemot vērā, ka Krievijas armijai nav iespēju pārraut Ukrainas apgādes ceļus no rietumiem ar sauszemes uzbrukuma palīdzību.

07.08. ASV prezidents Džo Baidens ceturtdien kritizēja savus sāncenšus republikāņus par to, ka viņi pieļauj ASV finansējuma Ukrainai samazināšanu pēc ASV Kongresa starpvēlēšanām novembrī.

"Viņi sacīja, ka, ja viņi uzvarēs, tad viņi diez vai finansēs, turpinās finansēt Ukrainu." Baidens sacīja vēlēšanu kampaņas pasākumā Pensilvānijas štatā. "Šie puiši nesaprot. Tas ir daudz vairāk par Ukrainu. Tā ir Austrumeiropa. Tā ir NATO. Tas ir tiešām nopietns izrietošs iznākums. Viņiem nav jēgas par Amerikas ārpolitiku," teica Baidens.

02.00. Krievu okupanti Ukrainas dienvidos ir mīnējuši Kahovkas HES agregātus un aizsprostu, gatavojot jaunu teroraktu, ceturtdien uzrunā Eiropas Padomei paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Viņš atzīmēja, ka visiem pasaules līderiem ir jāliek Krievijai saprast to, ka terorakts Kahovkas HES tiks pielīdzināts masu iznīcināšanas ieroču pielietošanai.

00.10. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien aicinājis Eiropas Savienības (ES) līderus piegādāt Ukrainai vairāk pretgaisa aizsardzības sistēmu, apgalvojot, ka Ukrainā oktobrī vien iznīcināti vairāk nekā 200 irāņu bezpilota lidaparāti.

Krievijas spārnotās raķetes un irāņu kaujas bezpilota lidaparāti ir nodarījuši postu un "iznīcinājuši vairāk nekā trešdaļu mūsu enerģētikas infrastruktūras", ar video zvana starpniecību ES samitā Briselē sacīja Zelenskis.

Postījumi ir tik lieli, ka Ukraina vairs nespēj eksportēt enerģiju uz ES, viņš piebilda.